Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670978 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1485 dnia: 01 Październik 2017, 17:58:35 »
Scott to chyba jedno zalanie ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1486 dnia: 01 Październik 2017, 18:35:37 »
Pojechałem przed chwilą metodą Scotta, Etiopa Warqee od Casino Mocca. I mam teraz dylemat co czuję - czy jest to jeszcze kwaskowatość czy już przeparzenie... Ale chyba zrobiłem przy preinfuzji przypadkiem dziurę w filtrze, mogło to coś zaburzyć :D

Ano, się okazało pod koniec, że trochę pyłu w filiżance zostało. Czyli jednak przebiłem... Ale ciekaw jestem czy to, że posmak przypomina mi w jakiś sposób earl grey to coś złego czy dobrego - bo nie wiem czy to takie nuty w tej kawi, czy może oznaka przeparzenia.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2017, 18:49:59 wysłana przez siewcu »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1487 dnia: 01 Październik 2017, 20:44:40 »
Właśnie pije Kenię Ndimaini AA od Bailies. Dlugo mi nie podchodziła (jak ostatnio wiele Kenii) wiec dosc sceptycznie podszedłem do metody Scotta.
28 klik Comandante
22 gramy kawy
360ml wody
97 stopni
Czas 2:30
Do tego apka Brewtime, która pomaga trzymać sie w czasie.

Rewelacja! Porzeczkowo - miodowo! Nic sie nie wybija, zupełnie tak jak powinno byc. Polecam!
28 klik dodać 4, bo Ty liczysz od unieruchomienia żaren to 32..u mnie to już niezły gruz.

Ps. A ta apka to apple czy andek?
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2017, 20:49:44 wysłana przez dopeman »

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1488 dnia: 01 Październik 2017, 20:50:47 »
Ostatnio coś nie mogę się wstrzelić z czasem parzenia - dwie różne kawy. Próbowałem 17-20 klik na Comandante i przy 18g/300ml, V60 V2 mam ok 2.30-2.40 (z preinfuzją 50g,30s) i kawa jakaś taka wychodzi mi trochę płaska. Dripa ściągacie jak już woda opadnie poniżej kawy czy w ogóle przestanie kapać, czy kapanie jest bardzo powolne?

Zazwyczaj staram się mieć 3:00-3:30 i wtedy wychodzi jak dla mnie smaczna.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1489 dnia: 01 Październik 2017, 20:51:33 »
1 klik liczymy od momentu kiedy można ruszyć korbką. Ciężko ale następny klik w dół powoduje całkowite zablokowanie. Trzeba to nagrać

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1490 dnia: 01 Październik 2017, 21:59:23 »
Wiem, są dwie szkoły. Ja skręcam śrubę do oporu co daje 4 kliki więcej :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1491 dnia: 01 Październik 2017, 22:19:46 »
ciekaw jestem czy to, że posmak przypomina mi w jakiś sposób earl grey to coś złego
aromat bergamotki jak najbardziej jest normalny w kawach z Etiopii, czy Tobie odpowiada to już kwestia upodobań.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1492 dnia: 01 Październik 2017, 23:03:53 »
Odpowiada, choć się lekko zdziwiłem - może moje przeparzone kawy nie były jednak przeparzone :D

Offline Ness

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1493 dnia: 01 Październik 2017, 23:15:29 »
Ostatnio coś nie mogę się wstrzelić z czasem parzenia - dwie różne kawy. Próbowałem 17-20 klik na Comandante i przy 18g/300ml, V60 V2 mam ok 2.30-2.40 (z preinfuzją 50g,30s) i kawa jakaś taka wychodzi mi trochę płaska. Dripa ściągacie jak już woda opadnie poniżej kawy czy w ogóle przestanie kapać, czy kapanie jest bardzo powolne?

Zazwyczaj staram się mieć 3:00-3:30 i wtedy wychodzi jak dla mnie smaczna.


Czas może wskazówka jeżeli chodzi o przelewy. Nie ma złotych reguł, że zawsze przy 2:30 300ml musi się przelać. Jeżeli Ci bardziej smakuje po 3 minucie to bardzo dobrze. Byle nie w okolicach minuty i 5 minut :)

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1494 dnia: 01 Październik 2017, 23:25:10 »
Zmienię jeszcze trochę metodę parzenia - przy preinfuzji pomieszam, żeby woda dotarła do każdej kruszynki i potem po zalaniu delikatnie zamieszam (podobno kawa równomiernie opada).

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1495 dnia: 02 Październik 2017, 10:48:55 »
Lekka modyfikacja procesu sprawiła, że to już nie to samo i smak jest coraz lepszy.

Próbowałem zrobić trochę według tego:

Po zalaniu 55g wody na 20g kawy zacząłem mieszać aby każde ziarenko mogło się odgazować (tak max do 10 sekund), potem jeszcze ok 20s poczekałem. Na koniec zrobiłem ruch wirowy mieszadełkiem od AP. Zapomniałem jednak poruszyć dripem po zalaniu dripa ostatnią partią wody i przez to zrobił mi się na koniec cycek z kawy  :doh:

Wygląda na to że preinfuzja u mnie nie przebiegła na całej kawie i stąd ten "innawy" smak.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1496 dnia: 22 Październik 2017, 13:24:42 »
Korzystając z wolnego czasu zagłębiłem się nieco bardziej w metodę Scott Rao. Wiadomo że im głębiej w las tym ciemniej i drzew więcej.. więc i kolejne pytania cisną się na język..

W aplikacji Scotta - Brew time - wychodzi na to że 15 sekund ma zająć nam zalanie i przemieszanie i dopiero od tego momentu liczy się 45 sekund bloom. Czyli cały bloom do 60 sekund. Zdaje się że w filmiku na yt jest inaczej. A jak Wy robicie?

Swoją drogą Scott pisze ze nigdy nie wybrał by naturala do przelewu ;) a najmniej lubianym klientom poleca zrobić - również przez niego nielubiany - Chemex z naturala.
Nie tak uniwersalna zatem ta metoda..naturale wymagają jednak więcej 'voodoo' ;) Trochę tu przebija takie przemysłowe podejście typu ilość kaw na godzinę dzięki dobrze zoptymalizowanemu systemowi pracy baristów naszej kawiarni..

Płaskie 'ciastko'.. U mnie prawie zawsze wychodzi górka. Chyba że poza spinem nieco potrząsam dripperem.. Gdzie robię błąd? No bo skoro ta płaszczyzna świadczy o właściwej i równej ekstrakcji to bez tego jak mniemam nie doświadczyłem jeszcze tego co ta metoda Scotta może dać.

Czy 250ml przelewy też robicie tą metodą? W v02 czy v01?

No i jak tu rozumieć jego wypowiedź że mały dripper w małym przelewie jest za mały i nie da się wytworzyć wystarczająco wysokiej temperatury wody wewnątrz, podobnie komentuje rzecz przy polewaniu na kilka razy - zbyt niska temperatura.

Z drugiej strony na blogu pisze też o polaniu na dwa razy kiedy ma czas i może sobie na to pozwolić. To polanie na dwa daje podobno jeszcze wyższy poziom ekstrakcji. Ktoś wyczytał jak to zrobić?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1497 dnia: 22 Październik 2017, 13:48:53 »
Aplikacja jest kiepska, nie implementuje prawidłowo metody, to 45sekund z mieszaniem (15s+).
Scott nie lubi naturali jak niektórzy ludzie, patrz post u Mastro...
Pewnie to ma związek podobny, jak np. z wyczuwaniem  w WC że się jadło szparagi ;)

Im mniej wody to trudniej utrzymać wyższą temperaturę. Jak nalejesz do filiżanki 50ml i w drugiej 200ml, to ta większa porcja będzie dłużej ciepła

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1498 dnia: 22 Październik 2017, 14:52:53 »
może Scott nie lubi naturali, bo takie ziarnka nie lubią takich metod parzenia jak on preferuje ;)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1499 dnia: 22 Październik 2017, 15:04:22 »
może Scott nie lubi naturali, bo takie ziarnka nie lubią takich metod parzenia jak on preferuje ;)

Też zauważyłem że ziarenka honey nie bardzo się lubią z metoda Scotta ;)
@krystians - jakie metody masz na myśli jeśli chodzi o naturale/honey?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi