Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671113 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1290 dnia: 11 Maj 2017, 18:40:44 »
Nie wiem, Kality nie używam...

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1291 dnia: 11 Maj 2017, 18:46:24 »
To radzę spróbować, te ich bibułki są naprawdę wyjątkowe.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1292 dnia: 11 Maj 2017, 19:39:56 »
Właśnie poszła Konga z phina. 15g na 3.0 w kinu, 232g wody 85°C z czego do szklanki trafiło 204g naparu. Czasu nie mierzyłem -- po zalaniu zająłem się tostami. Ambrozja.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1293 dnia: 11 Maj 2017, 20:36:58 »
@piomic i inni, jaka jest różnica (w telegraficznym skrócie) między phin a kalitą czy v60?

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1294 dnia: 11 Maj 2017, 20:46:49 »
Różnice są olbrzymie, bardzo duże. W zasadzie mają tylko jeden wspólny mianownik, to że są metodami grawitacyjnymi.
Phin jest ciekawym rozwiązaniem. Zupełnie płaskie metalowe sitko, stosunkowo rzadkie o dość niedużej przepływności. Kawa jest lekko przymulona o szerokim body.
V60 już bardziej przypomina Kalite. Tu różnice związane są bezpośrednio z kształtem i materiałem filtrującym. W obu przypadkach są to bibułki o nieco innej charakterystyce. A kształt ich, też wpływa na postęp parzenia. Filiżanki dla mało wrażliwego języka będą tu jednak stosunkowo podobne. Przez Kalitę mam wrażenie przechodzi więcej cukru i sam przelew jest przy tych samych parametrach nieco wolniejszy.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1295 dnia: 11 Maj 2017, 20:53:06 »
Phin jest chyba najłatwiejszy, co byś nie wyczyniał zawsze wyjdzie spoko, często super. V60 i kalita łatwiej zepsuć.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1296 dnia: 11 Maj 2017, 21:26:10 »
Przepływ w phinie jest równomierny, bo mamy w nim płaskie ciastko kawowe. W V60 mamy stożek, więc strasznie nierównomierny przepływ. Kalita ma płaskie dno, więc jest nieco równomierniej ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1297 dnia: 11 Maj 2017, 21:51:23 »
Poza tym w Kalicie falbanki zmniejszają ruch wody w zaparzaczu w trakcie polewania. Ja też właśnie Kongę piłem, z tym samym przemiałem na Kinu, tylko w kalicie. Wyszły bardzo gęste kwiatowe aromaty :).
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2017, 23:37:39 wysłana przez krystians »

Offline meylo Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: kawiarka + phin + V60
  • Młynek: ręczny
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1298 dnia: 12 Maj 2017, 10:50:15 »
Zakupiłem u Antonia kawę Ekwador La Perla Ponce i zastanawiam się skąd się bierze dość intensywna goryczka. Robiłem ją tylko w dripperze Duki. Mielenie coraz grubsze, dziś wielkość przemiału porównałbym do do grudek soli himalajskiej, może nawet większe. Średnio 2-milimetrowe fragmenty. Pomimo tego przelew robi się ok. 3 minut z namaczaniem. Pył odsiewam. Temperatura, w różnych opcjach od 82 do 88 stopni. Zastanawiam się czy fakt, że była ona palona 5 maja może niekorzystnie wpływać na smak? W sensie - za świeża?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1299 dnia: 12 Maj 2017, 10:55:48 »
To spróbuj z wyższą temperaturą...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1300 dnia: 12 Maj 2017, 12:16:11 »
skąd się bierze dość intensywna goryczk
Powodów może być wiele. Ziarna przez pierwszy tydzień od wypału zmieniają się bardzo dynamicznie. Możesz spróbować chociażby takich rzeczy:
- Wyższa temperatura może pomóc lepiej rozpuścić cukry. Spróbuj z temperaturą początkową 93 stopnie.
- Nie wiem na ile części dzielisz polewanie, ale spróbuj zmniejszyć ilość do dwóch albo jednego.
- Dla tej samej ilości kawy zmniejsz ilość wody, żeby nie wyciągnąć z kawy zbyt dużo. Zmniejsz ilość  o np 10%. Czyli przykładowo zamiast 250 nalej 225 g wody. Jeśli będzie zbyt intensywna dodaj do zaparzonej kawy trochę wody z czajnika/konewki, której używałeś do parzenia kawy. Dolej mniej więcej tyle wody o ile mniej użyłeś przy ekstrakcji. 

Zawsze dobrze natleń dynamicznie mieszając kawę po ekstrakcji i odczekaj aż napar trochę przestygnie, gorycz bardziej wyczuwa się na ogół w gorącym naparze.

Zmieniaj tylko jeden parametr na raz, pozwoli Ci to ustalić co ma jaki wpływ na smak.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj 2017, 12:32:19 wysłana przez krystians »

Offline meylo Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: kawiarka + phin + V60
  • Młynek: ręczny
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1301 dnia: 12 Maj 2017, 12:46:55 »
Dziękuję, Panowie :)
Mieszanie po preinfuzji powinno być zawsze? Rzadko to robię, nie brałem pod uwagę natleniania.

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1302 dnia: 12 Maj 2017, 14:30:33 »
Nie musi być, ja tam prawie nigdy nie mieszam.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 503
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1303 dnia: 12 Maj 2017, 14:38:20 »
Myślę, że Krystiansowi chodziło o zamieszanie gotowego naparu, a nie zmielonej kawy po preinfuzji. To dwie różne rzeczy. Ja też nie mieszam po preinfuzji i kawa wychodzi super:-)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1304 dnia: 12 Maj 2017, 14:39:07 »
Meylo ja miałem na myśli nie po preinfuzji tylko po ekstrakcji, czyli jak już kawa jest zaparzona. Jeśli jest problem z goryczą to nie koniecznie bym mieszał przy preinfuzji, bo mieszanie przeważnie podbija lekko goryczkę.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj 2017, 14:55:05 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi