Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1245665 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2568
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7485 dnia: 10 Czerwiec 2022, 11:13:29 »
To ja może słówko o cytrynkach.
Kiedyś dawno dostałem do zamówienia malutką srebrną torebkę z markerowym napisem CITRIC. Jako że na forum od dawna bywam rzadziej niż rzadko nie miałem pojęcia co to jest. Za mało żeby ekspres ustawić to przelałem (nie pomnę jak i czym) — chyba coś nie tak z moimi kubeczkami. Kubek sobie postał, przestygło, kolejny łyk — no ciekawe, ale kawa to to nie jest. Wystarczyło na dwie solidne przelewki i zostawiło zapis na neuronach żeby spróbować znów jak się pojawi. Pojawiło się, przyjechało...
Podtrzymuję opinię, że kawa to to nie jest. Coś blisko kawy, może ziarno razem z cacsarą w jednym, może z drzewka bez obróbki do paszczy — nie wiem, dziwne jest ale smakuje wybornie. No i aromat nie do podrobienia.
Póki co kilka razy przepuściłem ją przez dyżurową Gabryśkę i teraz w przychodnianym aeropressie przeciskam ale chyba zostawię sobie na dłużej bo najlepsze co mi wyszło to spontaniczny blend: końcówka jakiejś "zwykłej*" Kenii z dodatkiem cytrynki to była bomba aeropressowa. Potestuję sobie z różnymi ziarenkami a to trochę zajmie bo w przychodni przelewam cztery kawy tygodniowo.

A tak na marginesie, czy skrypt sklepu umożliwia dodanie możliwości sortowania kaw Synestezji (albo tylko wyświetlania tej informacji na liście bez wchodzenia w opis) po kolorze etykiet? Byłoby to nieocenione ułatwienie w zakupach bo jak się zorientuję że kawa się kończy to zwykle nie mam czasu zagłębiać się w opisy sensoryczne a kolor mówi więcej niż tysiąc słów, bywa że otwierając paczkę znajduję np. same czerwone — nie żeby nie smakowało ale lubię różnorodność.



* taa... jakby Elżbieta paliła zwykłe kawy.

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 7
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7486 dnia: 10 Czerwiec 2022, 13:35:51 »
Od dziś do końca weekendu, może nie Citric, ale kilka naszych innych kaw z Kolumbii jest w niższej cenie.
Zapraszamy na zakupy ;)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 316
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7487 dnia: 11 Czerwiec 2022, 19:14:48 »
Kolumbia Casa Negra Natural Carbonic Maceration otwarłem , poszło espresso i przelew: kawa nieoczywista przy obydwu metodach parzenia wyczuwam wyraźnie nuty alkoholowe winne wrażenie jak by do kawy dodano troche procentów  zakładam ze to skutek obróbki i przelew i espresso jedwabiste i słodkie wyraźnie zaakcentowane  nuty owocowe , barwa przelewu głęboka czerwień z bursztynem:).dziękuję Antonio za gratisy w przesyłce :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7488 dnia: 13 Czerwiec 2022, 23:25:00 »
I teraz warto zostawić parę porcji tych ziarenek, by wrócić do nich za parę tygodni -- moim zdaniem ta kawa jest "nieśmiertelna". Niestety, było to ostatnie jej wydanie.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2022, 23:44:47 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7489 dnia: 14 Czerwiec 2022, 22:14:23 »
Hej, trochę taniej można kupić różne fajne kawy Synestezji a także duże opakowania paru moich mieszanek: -->> Promocje

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7490 dnia: 16 Czerwiec 2022, 17:27:27 »
Przyszło do mnie wreszcie Chocolate Wave, bo dawno nie zamawiałem, a dobrze wspominałem faktycznie czekoladowe smaki. Tym razem jednak smaki krążą znacznie bardziej wokół czerwonych owoców, niż czekolady i jakoś nie poznaję starej znajomej. A przynajmniej takie mam wrażenie.

Nie mniej nie jestem w ostatnim czasie w nastroju na tą kawę, więc jakby ktoś był zainteresowany to chętnie odsprzedam 0,6 kg. Kupiłem kilogram, więc będzie równo 0,6 odważona, data palenia 30.05. Proponowana cena -15% od ceny mistrza za kg.
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7491 dnia: 16 Czerwiec 2022, 18:11:02 »
Dawno, to jak dawno? ;) Wszystko się zmienia, panta rhei. Jeśli dawno, to wiele razy się już pozmieniało, jeśli niedawno, to raczej się nie zmienia. Niedawno niektórzy nie chcieli ciemniejszego palenia, wcześniej jaśniejszego i tak jak na kole życia, ale przede wszystkim zmienia się pochodzenie i jakość zielonego ziarna, zmienia się także ludzka wrażliwość sensoryczna. Ale rozumiem. W Chocolate Wave jest teraz jakieś 20-30% bardzo fajnych kaw z obróbki naturalnej, zupełnie różnych niż typowe Brazylie. Są one owocowe, są też czerwone, mogą być wyczuwalne, bardziej dla kogoś bardziej wrażliwego :). Ale czymże jest czekolada? Zapraszam do działu z tabliczkami czekolady -- to jest dopiero różnorodność i owszem, owoce czerwone też znajdą się w profilu sensorycznym dobrej czekolady.

Bardzo dawno temu, czyli jakieś 5-6 lat temu i wcześniej, Chocolate Wave to były też tylko kawy naturalne. Oprócz Brazylii był tylko Honduras -- z dzisiejszego punktu widzenia, taki sobie, dość zwykły. Pamiętam, że bardzo nam smakował. Teraz oprócz Brazylii mamy trochę podobnego Hondurasu, ale dominują w aromatach te ciekawsze i szlachetniejsze kawy: Kolumbia La Claudina i Meksyk El Olmo, a czasem delikatnie zabłyśnie jakaś egzotyczna kawa z Afryki. Myślę, że charakter i styl palenia niewiele się zmienił, ale zmieniły się czasy, dostępność bardziej wyrafinowanych, ciekawszych kaw jest większa -- czemuż więc z tego nie skorzystać?

Nieco bardziej stonowaną, mniej owocową mieszanką jest: Stormy Weather i Espresso #1, a już najbardziej stonowane wydają się bardzo teraz wysoko cenione Brazylie. Jeśli nie polubisz Chocolate Wave w espresso, to na pewno jako Cold Brew polubisz :).

Pogoda dziś niesamowicie przyjemna, słoneczna i spokojna. Ludzi na plaży tak dużo jak w pełni lata -- w wodzie tylko ja :). Teraz popijam sobie wczoraj przygotowany macerat z Kolumbii Veranera i El Belen. Poezja :).

To ja może słówko o cytrynkach.
Citric jest niesamowitą kawą z niesamowitej obróbki. Po polskich internetach szerzy się teraz fala szyderstwa i hejtu w stosunku do kaw z obróbki anaerobowej. Nie dotyczy to naszej Kolumbii Citric, ale odnosi się generalnie do nowoczesnych metod obróbki kawy. Czasami jest to zabawne i może skądinąd uzasadnione. Skoro na rynku pojawiły się w większej ilości kawy z obróbki anaerobowej, to pewnie część z nich jest bezzasadnie droga, może źle wypalona, może nieadekwatna do oczekiwań, nie wiem. W większości dotyczy to kaw z obróbki naturalnej. Mamy teraz dwie takie. Np. Kolumbia Veranera -- być może pewnej części populacji nie odpowiada -- nasza @Dorota MA ma wobec tej kawy pewną dozę oporu. My zaś od początku tę kawę bardzo polubiliśmy. Druga z tych kaw, Salwador Llantas jest zaś bardzo przyjemny, jednoznacznie rzekłbym, że jest kawą czystą, czasami mam wrażenie, że wręcz "mytą".

Natomiast Citric, nie ulega żadnej wątpliwości, jest wybitną kawą, bez żadnych obiekcji. Jest to jednak kawa z obróbki mokrej i ciężko byłoby się do niej "przyczepić".
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2022, 18:28:26 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 316
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7492 dnia: 16 Czerwiec 2022, 19:05:40 »
Kolumbia Veranera jest bardzo smaczna jako espresso , delikatnie czekoladowa w stronę kakao plus wibrujące wręcz odczuwalne jako gazowane cytrusy :):, szkoda mi było robić przelew z tego :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2873
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7493 dnia: 16 Czerwiec 2022, 20:01:36 »
"Oj, to już piąte espresso! A do tego jeszcze 6 butelek!"
To było dawno. Przychodzi dwu panów do sklepu spożywczego i głośno się zastanawiają - to co, bierzemy jedną, czy dwie? Jedną - na to drugi z panów - ostatnio, jak wzięliśmy dwie, to jedna została. A zatem - woła pierwszy - jedna bułka i diw skrzynki wódki dla nas.

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7494 dnia: 16 Czerwiec 2022, 23:43:47 »
Dawno, to jak dawno?  Wszystko się zmienia, panta rhei. Jeśli dawno, to wiele razy się już pozmieniało, jeśli niedawno, to raczej się nie zmienia.
Haahah, z 4 - 5 lat temu. :)

Nieco bardziej stonowaną, mniej owocową mieszanką jest: Stormy Weather i Espresso #1, a już najbardziej stonowane wydają się bardzo teraz wysoko cenione Brazylie.
Dlatego wziąłem jeszcze pół kilo Espresso #1 :)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2022, 23:49:09 wysłana przez Strzala świst gwizd »
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7495 dnia: 17 Czerwiec 2022, 22:32:15 »
Zrobiliśmy sobie dziś ze znajomym mini cupping espresso. E#4, African Express, Ariadna i Hot Pair. Kolejność słuszna ze względu na rosnącą ilość robusty. Wszystkie kawy wypadły fajnie. Najfajniej te najbardziej jaskrawe czyli: African Express czyli Etiopia Hambela Natural oraz Hot Pair. Etiopia jest relatywnie najciemniej palona ale mimo to wciąż jest najbardziej "specialty", owocowa i słodka. Za to Hot Pair to jest jednak odlot: świetne espresso, gęste i jędrne, pełne aromatu ale i treści. Po dłuższej przerwie -- polecam znowu :).

W przedwojennej cenie zostało po jednej z dużych paczek A+ i SW :).
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2022, 22:38:05 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7496 dnia: 19 Czerwiec 2022, 09:59:52 »
Jeszcze jeden eksperyment z Veranera. Ostatnie 60g, palone w lutym. Od marca garść tej kawy jeździła ze mną w aucie. Torebka otwierana prawie codziennie po parę razy -- ziarenka są naprawdę jak cukierki. Zrobiłem z nich macerat, cold brew. Efekt jest doskonały  :wow2:.

Już jutro pojawią się świeże palenia moich kaw: Chocolate Wave, Stormy Weather, A+ itp. Część z nich ze zgoła inną niż do tej pory Brazylią -- z regionu Mogiana, nieco bardziej "słodką" niż Cerrado.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7497 dnia: 21 Czerwiec 2022, 19:50:40 »
Hej, w minionym tygodniu rozdaliśmy chyba ze 20 małych próbek z naszą mieszanką A+. W tym tygodniu, a zatem wczoraj i dziś, rozdaliśmy tyleż próbek Chocolate Wave. Czy ktoś stąd dostał od nas taki mały prezent? Uprzedzę tylko pytania. Abym do paczki wrzucił małą torebkę, zamówienie musi zawierać jakąś inną kawę do espresso, a najlepiej ze trzy kawy :mrgreen:. Zostało mi jeszcze 10 x 100g Chocolate Wave -- zapraszam :). Acha, i Hot Pair jest naprawdę super :).

Poza tym jak zazwyczaj trochę ciekawych okazji: -->> Czerwiec, Noc Kupały

Offline gacekthebat

  • Wiadomości: 139
  • Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7498 dnia: 22 Czerwiec 2022, 10:25:44 »
Znalazłem się wśród osób obdarowanych próbką A+. Muszę przyznać, że bardzo mnie ta próbka ucieszyła, bo nie miałem jeszcze okazji spróbować tej klasycznej mieszanki. Długo nie piłem tak zrównoważonej i łatwej (ale nie banalnej!) w odbiorze kawy, którą bez cienia wątpliwości poczęstowałbym gości pijących na codzień kawę marketową. Nie mógłbym powiedzieć tego samego o Espresso #4 z tego samego zamówienia, gdzie obecność kawy z Meksyku mogłaby wzbudzić pewne kontrowersje wśród powyższych. Jak dla mnie obydwie wyśmienite. Brazylia Olhos DAgua oraz Kolumbia Casa Negra czekają na swoją kolej, dam znać jak ich spróbuję.
Natomiast nie samą kawą człowiek żyje, Xocolatl Madagaskar 75% Trinitario okazała się równie znakomita jak czekolady Misha's Chocolate. Wspomniane wcześniej grubsze mielenie kakao jest bardzo ciekawe i pozostawia mile wrażenie. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze coś zamówić, nim zapas się wyprzeda lub zostanie zjedzony :)
 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7499 dnia: 22 Czerwiec 2022, 19:55:18 »
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze coś zamówić, nim zapas się wyprzeda lub zostanie zjedzony :)
Moja córka co chwila przychodzi i wykrada czekoladowe zapasy. Nie rozumiem tego zjawiska z gruntu wrażeń sensorycznych. Ewidentnie, obiektywnie rzecz biorąc, czekolady od Michaeli lub z Beskidu mają doskonale gładką strukturę, teksturę. Bardzo tę gładkość i delikatność cenię. Moja córka zaś preferuje tabliczki Marcela, choć są grubo zmielone. Sam się też na tym łapię, że nie mogę się oprzeć i poprzestać na małej kostce -- i szybko kończę całą tabliczkę. Niedawno Marcel mnie zapytał, co myślę o jego czekoladach? O dziwo, bardzo smakują nam jego banalne/niebanalne mieszanki z przyprawami -->> Czekolada.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi