Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1536039 razy)

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7440 dnia: 12 Kwiecień 2022, 08:59:03 »
W naszym sklepie od piątku można dostać ciekawe zupełnie różne kawy w promocyjnych cenach, przede wszystkim single i mieszanka do metod przelewowych, ale znajdzie się również omniroast.
Zapraszamy serdecznie!


Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7441 dnia: 12 Kwiecień 2022, 14:46:00 »
Przedstawiamy nasze kawy:
Kolumbia El Belen - rzadki skarb Ameryki Łacińskiej
W środku kolumbijskiego masywu górskiego w regionie Hulia leży wulkan Nevado de Huila o wysokości 5364 m. U jego stóp znajduje się źródło rzeki Magdaleny - największej rzeki w Kolumbii. Te żyzne równiny z wulkaniczną glebą i dużą ilością opadów stanowią doskonałe środowisko do uprawy kawy Pink Bourbon.
Rodzinna sprawa - od ponad ćwierć wieku
W tym egzotycznym klimacie znajduje się gospodarstwo Luz Mariny Sanchez Rico i jej rodziny. Od ponad 25 lat 12-hektarowa plantacja należy do rodziny, a syn Luz, Edwin, jest obecnie również zaangażowany w kontynuację dziedzictwa. Wspólnie stale opracowują nowe sposoby przetwarzania i ulepszania zbiorów.
Korzenie odmiany Bourbon
Ta "stara odmiana" została po raz pierwszy wyhodowana przez francuskich misjonarzy w XVIII wieku na wyspie o tej samej nazwie na Oceanie Indyjskim. Obecnie wyspa nazywa się Reunion, a kawa nie jest tam już zbyt popularna. W tym czasie misjonarze wyruszyli do Ameryki Łacińskiej. Odmiana Bourbon została po raz pierwszy wyhodowana w Brazylii około 1860 roku i stamtąd się rozprzestrzeniła. Z czasem jednak odmiana Bourbon została wyparta przez inne, bardziej odporne odmiany, takie jak Caturra, Catuai i Mundo Novo.
Pink Bourbon - do dziś rzadki i wyjątkowy
Odmiana zawdzięcza swoją nazwę różowemu, a nie czerwonemu kolorowi dojrzałych owoców. Rolnicy z regionu Huila krzyżują w tym celu żółte i czerwone odmiany Bourbon. Proces ten jest bardzo czasochłonny, ponieważ rośliny muszą być stale izolowane od innych upraw. Gen barwy odmian bourbon jest podwójnie recesywny, dlatego aby go zachować, należy za wszelką cenę unikać zapylenia krzyżowego. Z sensorycznego punktu widzenia daje to bardzo szczególny aromat: wykwintny, łagodny i złożony.
Przetwórstwo miodu
W odróżnieniu od innych metod przetwarzania, proces produkcji honey ma największy wpływ na profil smakowy. W zależności od częstotliwości odwracania, czasu trwania suszenia i grubości śluzu owocowego można przygotować honey żółty, czerwony i czarny.
Nasz Pink Bourbon jest suszony i obracany przez 25 dni na specjalnych łożach, po czym ręcznie usuwa się z niego mniej doskonałe ziarna. Ponieważ jest to metoda bardzo pracochłonna i długotrwała, należy do najdroższych, ale daje też najbardziej złożone rezultaty pod względem smaku.
W filiżance znajdziemy bardzo ciekawą kawę o aromatach czerwonych owoców, jagód, żurawiny .....

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7442 dnia: 13 Kwiecień 2022, 14:32:26 »
Przedstawiamy nasze kawy:
Kolumbia Monteblanco Purple Caturra Washed CITRIC
Ta wyjątkowa partia Purple Caturra Citric została zebrana i wyprodukowana w Finca Monteblanco - gospodarstwie położonym na samym szczycie góry, w gminie San Adolfo, powyżej Pitalito, rodzinnym gospodarstwie zarządzanym przez Rodrigo Sancheza Valencia i jego żonę Claudię Samboni, którzy kontynuują tradycję uprawy kawy zapoczątkowaną przez dziadka Rodrigo. Na 14 hektarach farmy Monteblanco Rodrigo i jego zespół osiągnęli idealny wzrost i wydajność kilku egzotycznych odmian. Jest to możliwe dzięki cechom środowiskowym farmy, które pozwalają Rodrigo uprawiać między innymi najwyższej jakości Gesha, Pink Bourbon, Pacamara, Purple Caturra i Red Caturra.
Podczas każdego zbioru Finca Monteblanco produkuje mikroloty, które jeżdżą na konkursy po całym świecie. Kawy z Monteblanco są suszone iprzygotowywane na eksport w nowej, nowoczesnej stacji mycia Aromas del Sur w Pitalito.
Jak kawa staje się cytrynowa:
Wszystkie zebrane wiśnie są mierzone pod kątem stopnia Brixa (jest to miara służąca do oznaczania zawartości cukru). Na podstawie wskazanej zawartości cukru podejmowana jest decyzja o metodzie przetwarzania.
Do procesu obróbki cytrynowej Rodrigo wybrał Purple Caturra ze względu na jej wszechstronność w przygotowywaniu wszelkich procesów, dzięki wyższej koncentracji stopni Brix. Ponadto Purple Caturra ma doskonały współczynnik słodkości, który umożliwia mikroorganizmom pracę na optymalnym obszarze.
Po wybraniu określonych probiotyków pobiera się ich procentową ilość, aby utworzyć główną "mieszankę macierzystą".  Innymi słowy, z "mieszanki macierzystej" oddziela się masę 80 litrów do 200-litrowej beczki, do której dodaje się owoce cytrusowe w celu jej osłodzenia. Dzięki temu mieszanka uzyskuje kilka stopni Brixa, czyli tyle, ile ma już kawa. Ta "mieszanka macierzysta" potrzebuje 8 dni, aby osiągnąć optymalny stan, który można podsumować w 190 godzinach fermentacji.
W procesie Purple Caturra Citric Rodrigo i jego zespół oddzielają mikroorganizmy i dodają owoce cytrusowe. Następnie rozpoczyna się fermentacja, podczas której mikroorganizmy zaczynają odżywiać się owocami. Do tej mieszanki dodaje się również melasę, cukier lub panelę, aby dostarczyć mikroorganizmom energii do ich pracy. Stopniowo mieszanka początkowa jest wzbogacana o owoce i substancje słodzące, aż osiągnie pożądane właściwości.
Gdy tylko partia kawy dotrze do miejsca przeznaczenia, takiego jak zbiornik lub miejsce spływu, z masy kawowej pobiera się 100 ziaren, aby zmierzyć stopień Brix, w jakim się znajdują. Te 100 ziaren poddaje się płukaniu, usuwa się z nich zanieczyszczenia, a następnie usuwa się je z pulpy i umieszcza w 200-litrowych beczkach wraz z 80 litrami przygotowanej wcześniej mieszanki owocowej.
Kawa jest następnie fermentowana przez 150 godzin z mieszanką owocową; na tym etapie nie dopuszcza się do spadku stopnia Brixa poniżej 6 ani pH poniżej 4. Rodrigo odkrył, że jest to idealny punkt równowagi, aby kawa mogła uwydatnić nuty owoców, ponieważ nie chce, aby stały się one natrętnym aromatem. Nie zmienia to ani nie zanieczyszcza oryginalnego smaku Purple Caturra, ale wydobywa nuty owocu.
Nazwa tego procesu pochodzi od owocu, ponieważ Rodrigo głęboko wierzy w etykę i prawdę, które mają miejsce w tych wspaniałych procesach.
W filiżance znajdziemy aromaty cytryny, trawy cytrynowej, pomarańczy, zielonych winogron oraz słodycz landrynek.

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7443 dnia: 14 Kwiecień 2022, 14:24:46 »
Przedstawiamy nasze kawy:
Kenia Ndaroini Peaberry
Historia ludu Ndaroini
Ndaroini to w języku suahili miejsce odpoczynku. Rolnicy Ndaroini wybrała tę nazwę, ponieważ pokonywała duże odległości, po dniach zbierania owoców w swoich gospodarstwach musieli iść wiele godzin z workami kawy do stacji mycia w Gichathaini. Nie mogli zostać na noc i musieli wracać pieszo do miejsca odpoczynku - Ndaroini.
Grupa ma dwóch bohaterów: nieżyjącego już Geoffreya Mugetha i Muthoni Maathai. W 1984 roku ci panowie dogadali się z rządem, aby dał im 2,5 akra ziemi pod budowę. W czasie żniw w 1984 roku Ndaroini otworzyli swoją stację mycia, która do dziś jest jedną z najbardziej znanych w okręgu Nyeri.
Rolnicy z Ndaroini mieli już dość długich wędrówek. W miarę jak grupa się powiększała, marzyli o swojej stacji mycia, która znajdowałaby się o rzut kamieniem od ich domów. Gichathaini obawiali się utraty czereśni Ndaroini i robili wszystko, aby nie dopuścić do realizacji tych planów. Jednak po latach wytrwałej kampanii mieszkańcy Ndaroini w końcu doczekali się swojej stacji mycia.
Kenijska rewolucja kawowa
Kenijskie ceny FOB należą do najwyższych na świecie. Mimo że jest to niezwykłe osiągnięcie, plantatorzy wydawali się opuszczać branżę. Kawa w Kenii nie jest zbyt dobrze opłacana, grupą Ndaroini, bez ogródek mówiła o spadku ilości i jakości. Winą za odejście plantatorów kawy obarczali opóźnienia i niskie płace. Byli gotowi na zmiany.
Od 2019 zmiany są wdrażane w życie, kawy są wysyłane między innymi do Europy, rolnicy są opłacani znacznie lepiej co pozytywnie wpłynęło na jakość kawy.
Obecnie ta grupa jest najlepiej opłacanymi plantatorami w Kenii. Co więcej, dostarczają palarniom na całym świecie wysokiej jakości kawę mytą w klasach AA i AB.
W filiżance znajdziemy aromaty  porzeczek, winogron, truskawek oraz dużą słodycz.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7444 dnia: 15 Kwiecień 2022, 20:22:33 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7445 dnia: 20 Kwiecień 2022, 21:41:44 »
Po świętach mamy parę ciekawych kaw w małej przecenie -- zapraszamy. Zdecydowanie warto El Belen i Aurorę z tego wrzucić do koszyka :).

-->> Promocje

Parę ciekawych kaw ostatnio popełniłem i polecam. Najciekawszą pozycją jest chyba blend Brazylii Mogiana i dwóch kaw z Afryki: Etiopii Hambela Wamena Natural i Ugandy Bariguna Honey. Bardzo jest to przyjemne -- dziś rano nie mogłem się oderwać od ciągłego zaparzania espresso :). Poza tym pojawiła się już kolejna partia Espresso #4 i tym razem nieco inna wersja Transatlantico. Ta ostatnia mieszanka to teraz Brazylia Cerrado i bardzo przyjemna kawa z Javy. Po paru miesiącach przerwy mamy znowu Cancion Colombiana czyli dwie świetne Kolumbie.

-->> Mastro Antonio
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2022, 22:29:27 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7446 dnia: 24 Kwiecień 2022, 11:39:18 »
Dziś wylosowałem z kawowego kuferka Kenię Karani-Kabare z regionu Kirinyaga. Ziarenka skryte w maleńkim opakowaniu na 100g, wypełnione w połowie, z datą palenia 9/12, przedwojenne i przedświąteczne. Zaparzyłem jak zwykle w domowym laboratorium, za pomocą Pourigami i jak ostatnio najczęściej: 20g/250ml/96stopni. Efekt bardzo fajny i wdzięczny. Pisałem chyba parę tygodni temu o tychże ziarenkach. Z naszych Kenii, bardzo fajną kawą jest również Kagurumai z regionu Muranga. Sam nie wiem jak dokładnie brzmi jej nazwa, bo w papierach jest to Kagurumai a na kartonach Kangurumai. Kangurumai jest bardzo czysta i "słodka", zachwycająca. Nieco inny charakter ma Ndaroini z regionu Nyeri. Jej ziarna peaberry mają w sobie "coś", coś na pewno bardziej "gęstego" niż pozostałe Kenie.

-->> Synestezja --> Kenia
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2022, 12:11:04 wysłana przez Antonio »

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7447 dnia: 27 Kwiecień 2022, 09:14:33 »
Drodzy klienci,
2.05 sklep będzie zamknięty, wracamy do Was już w środę 4.05 i wtedy wszystkie paczki z "długiego weekendu" będą wysłane.
Życzymy spokojnego wypoczynku!

Offline Dorota

    • Mastro Antonio
  • Wiadomości: 9
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7448 dnia: 27 Kwiecień 2022, 10:56:40 »
Uwaga KONKURS!!

Pomóż nam stworzyć nowe opakowanie dla Ariadny!
 Powiedz/napisz/wyraź jakie emocje Ci towarzyszą w jej piciu, oraz z czym Ci się kojarzy!

Forma odpowiedzi dowolna: opis, rysunek, filmik....
Rozstrzygnięcie konkursu: 9.05.2022 r.
Wybierzemy jedną pracę, która nas zainspiruje i wyślemy zwycięzcy opakowanie 0,5 kg Ariadny ;)
 *Nie zastrzegamy, że wyłonimy tylko jednego zwycięzcę.....
Odpowiedzi proszę umieszczać na forum lub na adres e-mail:

[email protected]

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7449 dnia: 27 Kwiecień 2022, 12:37:02 »
Kobieca dłoń (*lub postać kobiety - Ariadny) w otoczeniu kakaowca (*lub owocu/ziaren kakao) trzymająca filiżankę kawy z której unosząca się cienka strużka pary odlatuje i w oddali formuje się w kłębek nici :)

* - w zależności od tego co lepiej będzie wyglądało na rysunku w skali takiej jak umieszczone na opakowaniu

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7450 dnia: 28 Kwiecień 2022, 01:00:19 »
Powiedz/napisz/wyraź jakie emocje Ci towarzyszą w jej piciu, oraz z czym Ci się kojarzy!

Czy to jest wymóg sine qua non konkursu?

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7451 dnia: 28 Kwiecień 2022, 15:25:29 »
ciąg myślowy
Ariadna -> porzucenie Ariadny -> diadem, korona północy.

Królowa kawy to za dużo;)
Ziarna kawy rozsypane na drewnianym wysłużonym starym stole na pierwszym planie.
Z boku filiżanka espresso, w dalekim kącie zarys ekspresu na tyle aby rozpoznać  urządzenie, ale bez konkretów.

Spod ziaren coś błyszczy -> trzeba się przyjrzeć - > przysypany delikatny diadem.


  ;)

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7452 dnia: 28 Kwiecień 2022, 20:15:05 »
Ja bym poszedł np. w kierunku osoby pijącej kawę z widokiem na słoneczną plażę. W tle labirynt z jakimiś elementami życia codziennego / pracy i widoczna nić. Dla mnie kawa jest właśnie takim rytuałem, czasem dla siebie, który pozwala na chwilę od tego wszystkiego uciec. :)

Offline m.jaksan Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anita PL042TEMD
  • Młynek: Lelit Fred (wbudowany), Timemore C3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7453 dnia: 29 Kwiecień 2022, 07:31:36 »
Moja wizja:

Jedna strona opakowania przedstawia kobietę wręczającą innej postaci paczkę kawy, z drugiej zaś usypana ścieżka z ziaren....do filiżanki - czyli "wyjścia choćby na moment z labiryntu codzienności"  kawka

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7454 dnia: 29 Kwiecień 2022, 08:39:05 »
Wizji nie mam, ale myślę, że nie ma co uciekać od codzienności. Codzienność jest piękna i wspaniała - musimy tylko to zauważyć.

Na opakowaniu mężczyzna, który identyfikuje się jako kobieta..., jako Az... :-X

I teraz mam pytanie do Doroty/Antonia: czy mam tu kontynuować, czy raczej dosłać Wam to na maila, a Wy mi za to wyślecie małą paczkę kawy? ;) :mrgreen:

Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi