Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443330 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1290 dnia: 02 Styczeń 2020, 00:26:25 »
Przeczytałem specyfikację... Grubo ktoś pojechał.

Offline Pluto

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1291 dnia: 02 Styczeń 2020, 00:32:34 »
Grubo ktoś pojechał.

Wyklejony jest diamentami i to podbija wartość. Lepiej dali by też opcję cenową bez tych błyskotek. Te sprzet do jakiegoś ekskluzywnego hotelu
gdzie hrabia Horwath jak wraca z polowania... zawsze tam zamawia kawę.

Komentarze 'does the job'
Za tyle kasy to raczej powinien robić kawę
Pewnie chodzi mu o to że sprzęt daje zarobić/pracuje na siebie  O0
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2020, 00:36:59 wysłana przez Pluto »


Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1294 dnia: 21 Styczeń 2020, 10:01:34 »
Ktoś chce sprawdzić i potwierdzić? ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1295 dnia: 25 Styczeń 2020, 12:02:00 »
Gość, który napisał z Maxwellem Colonna-Dashwooodem książkę o wodzie, od kilku lat prowadzi eksperymenty i doszli do pewnych wniosków. Grubsze mielenie, 92 °C, ratio 1:2,5 i czas o połowę krótszy.

Co o tym  myślicie?

Dla mnie trochę jakby pierwszy kwietnia przyszedł wcześniej. Niby ratio 1:2,5, to nic nadzwyczajnego. Z drugiej strony to trochę takie espresso na miarę automatu. Brakuje mi informacji o tym czy stosują mniejsze sitka itd. Jednak wydaje się to ciekawy temat.

Generalnie chodzi o to, aby zoptymalizować ustawienie grubości mielenia dla jak najbardziej jednorodnego przemiału i znalezienie optimum dające smaczną ekstrakcję.



Audycja radiowa
https://soundcloud.com/scifri/better-coffee-through-chemistry


Artykuł
https://www.sbs.com.au/food/article/2020/01/23/scientists-have-found-surprising-formula-how-make-great-coffee?

Opracowanie naukowe
https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(19)30410-2
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2020, 13:23:56 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1296 dnia: 25 Styczeń 2020, 13:31:15 »
Czytałem.
Tldr : nie stosować tych zaleceń ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1297 dnia: 25 Styczeń 2020, 13:35:26 »
Generalnie chodzi dokładnie o ten sam efekt jaki mamy w przpuadku moki. Grubsze mielenie daje równiejszą i stabilniejszą ekstrakcję ponieważ kawa jest bardziej jednorodnie zmielona i mniej zbrylona.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1298 dnia: 25 Styczeń 2020, 13:54:00 »
Gość, który napisał z Maxwellem Colonna-Dashwooodem książkę o wodzie, od kilku lat prowadzi eksperymenty i doszli do pewnych wniosków. Grubsze mielenie, 92 °C, ratio 1:2,5 i czas o połowę krótszy.

Co o tym  myślicie?

Dla mnie trochę jakby pierwszy kwietnia przyszedł wcześniej. Niby ratio 1:2,5, to nic nadzwyczajnego. Z drugiej strony to trochę takie espresso na miarę automatu. Brakuje mi informacji o tym czy stosują mniejsze sitka itd. Jednak wydaje się to ciekawy temat.

Generalnie chodzi o to, aby zoptymalizować ustawienie grubości mielenia dla jak najbardziej jednorodnego przemiału i znalezienie optimum dające smaczną ekstrakcję.

Audycja radiowa
https://soundcloud.com/scifri/better-coffee-through-chemistry


Artykuł
https://www.sbs.com.au/food/article/2020/01/23/scientists-have-found-surprising-formula-how-make-great-coffee?

Opracowanie naukowe
https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(19)30410-2
Nie ma sensu, młynek użyty to EK43 i stiko VST 20g, który de facto nie działa zazwyczaj na niższych ratio.
Dla pewności zrobiłem eksperyment na Pharosie (bardziej tradycyjnym) kawa La cabra.
Kontrolny 2x i szybki shot, raczej degradacja: (kawa w sitku VST 18g - napar - brix - TDS - ratio - Extraction % - czas preinfuzja, dźwignia podniesiona)
Los pirineos El Salwador w bourbon La cabra    17.5g ->   31.34   13.00%   11.1%   1.8   19.79%      6;20
Los pirineos El Salwador w bourbon La cabra    17.5   31.82   13.40%   11.4%   1.8   20.71%   240      7;20
Los pirineos El Salwador w bourbon La cabra    14.0g ->   39.6   9.00%   7.7%   2.8   21.64%   260      2;12
W drugim shocie, mógłbym mielić trochę mocniej, oba shoty z filtrem na sitku (podnosi ekstrakcję 1-3 %)
Ale jak widać mniejsza doza nie zmieniła znacznie ekstrakcji, tylko rozwodniła shot

Dla porównania wysokie ratio w normalnej dozie dla dużej ekstrakcji (ale znowu dalekie od optimum)
Brazil Pinterhino - La cabra    17.1   47   10.50%   8.9%   2.8   24.60%

😌
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2020, 13:57:38 wysłana przez lucasd »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1299 dnia: 25 Styczeń 2020, 13:59:52 »
Panowie optymalizują powtarzalność i koszta a nie smak.
Wiadomo, że przy za małej dozie i ekstrakcji 15 sekundowej, łatwiej o powtarzalność i łatwo o oszczędności dla kawiarni.
Dla nas, te badania  nic nie wnoszą.
Dzięki za testy Lucasd.

Ps. Przypomnij, te papierki kładziesz na spód czy górę ciastka? Przemiał drobniejszy niż normalnie? Muszę w końcu przetestować.
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2020, 14:09:40 wysłana przez pj.w »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1300 dnia: 25 Styczeń 2020, 16:15:04 »
Dzięki za testy Lucasd.
Ps. Przypomnij, te papierki kładziesz na spód czy górę ciastka? Przemiał drobniejszy niż normalnie? Muszę w końcu przetestować.
Papierek kładę na spód. Testowałem na dole i u góry, ale za dużo zachodu (Z czystym prysznicem 35u i dźwignią raczej zbędny).
Mieli się drobniej, mniej więcej jak dla dozy .5-1gram mniejszej ;)
Raczej sens tylko do jasno palonych, choć nie sprawdzałem dla ciemniej.

Bez wycinania można od biedy dać filtr od aeropressu (będzie za duży, ale na szybki test ok), ja wycinam z chemexa (bo filtry leżą i się kurzą i z 2-3 dostaję kilkadziesiąt). Jak robię kawy pod rząd przepłukuję i używam znowu...
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2020, 16:17:09 wysłana przez lucasd »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1301 dnia: 26 Styczeń 2020, 10:16:16 »
Poziom i głębia wiedzy w artykułach redaktorów NG jak zwykle mnie poraża, ale może coś w tym jest, niby szukamy słodyczy w espresso pytanie czy aby nie tylko dla niepoznaki  :ogien:
https://www.national-geographic.pl/national-geographic/ludzie/psychopaci-pija-czarna-kawe?fbclid=IwAR3zr7P4Ezld2HC5GZ4X-pL67TdzIlffDjiOUYZ7SoA3-6vF5t0w-M5HJok

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1302 dnia: 26 Styczeń 2020, 13:12:28 »
Jak na randce ktoś zamówi espresso z tonikiem, to uciekaj albo przygotuj bicz (i rzodkiewki);)

"Przeprowadzający badanie naukowcy z Uniwersytetu w Inssbrucku stwierdzili, że osoby z tendencjami do zachowań psychopatycznych lubią gorzki smak. Najbliższa korelacja zachodziła między gorzkimi potrawami, a „codziennym sadyzmem” - czyli odczuwaniem przyjemności z zadawania pewnego poziomu bólu innym.

Zresztą, nie tylko czarna kawa powinna was niepokoić. Wśród smakołyków wybieranych chętnie przez osoby antyspołeczne są także: rzodkiewki, seler i tonik.
"

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1303 dnia: 26 Styczeń 2020, 13:26:53 »
A jak jeszcze ta osoba wspomni, że teraz to te toniki przesłodzone, kiedyś miały więcej goryczki to od razu radzę dzwonić pod 112.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1304 dnia: 26 Styczeń 2020, 16:32:25 »
Jak na randce ktoś zamówi espresso z tonikiem, to uciekaj albo przygotuj bicz (i rzodkiewki);)

"Przeprowadzający badanie naukowcy z Uniwersytetu w Inssbrucku stwierdzili, że osoby z tendencjami do zachowań psychopatycznych lubią gorzki smak. Najbliższa korelacja zachodziła między gorzkimi potrawami, a „codziennym sadyzmem” - czyli odczuwaniem przyjemności z zadawania pewnego poziomu bólu innym.

Zresztą, nie tylko czarna kawa powinna was niepokoić. Wśród smakołyków wybieranych chętnie przez osoby antyspołeczne są także: rzodkiewki, seler i tonik.
"
Ja najczęściej zamawiam do espresso tonik, ale raczej, nie jest to chęć zaspokojenia masohistycznych potrzeb, a raczej zamaskowanie okropnego smaku wodnistego niedoparzonego napoju przygotowanego z niskiej jakości kawy. Można powiedzieć, że to odwrotny skutek użycia toniku.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi