Jednak proszę o konkretną odpowiedź.
Zapodasz kiepski przemiał w sitko, to ekstrakcją kawę przepalisz tak, że będziesz czuł gorycz.
Jaki jest kiepski, tylko sprawdzisz go po smaku. Nie masz słodyczy w pierwszym planie z kawy która ją ma, to coś jest nie tak.
Z tego co zaobserwowałem na swoim sprzęcie, to Fiorek EVO 64 i dwa Macapy MXD dają radę.
W Macap M5D, w espresso z ciemnego palenia dostarczał mnóstwo goryczy. Mimo, że testowałem ten młynek metodą porównawczą względem większy żaren, wypadał blado.
Mało tego zrobiłem nawet pomiar bicia. Wszystko okazało się osiowe, a żarna prawie jak nowe.
Dlatego jak powiedziałem tolerancji brak, to znaczy, że jej nie ma. Dobry przemiał, jest szansa na słodycz w pierwszym planie.
Jest jeszcze pewien ratunek. Wymiana sitka i pójcie w grubszy przemiał. Na ile to co powiedziałem może być Tobie pomocne, to tylko Ty jesteś w stanie to sprawdzić robiąc to na własnym sprzęcie.
Jakiś czas temu spotkałem się z wypowiedzią Antonia, gdy miał przyjemność testować EVO 64, powiedział pewne zdanie które pamiętam do dziś.
Było to coś w tym stylu "Słodkie kawy z tego młynka wychodzą"