Autor Wątek: U-MIX  (Przeczytany 2260 razy)

Offline simson2d

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: duo pid mod, Rota, alternatywa
  • Młynek: Niche, Vario, Tura v3, 1z q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Czerwiec 2022, 13:18:42 »
Ja z chęcią przygarnę na tydzień. Tylko nie mam czasu pobawić się w tds itd. Jedynie ocena smak + filmik z npf ekstrakcji. Porównanie kribli-grabli z U-MIX.
Jeżeli ktoś ma bardziej laboratoryjne testy to proszę.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Czerwiec 2022, 16:06:39 »
Nie ma sensu bawić się w TDS. Najważniejsze jest smak. I radzę zwrócić uwagę na posmak.

Obecnie U-MIX znajduje się u @kabzior . Zadzwoń do niego w czwartek.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 380
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Czerwiec 2022, 18:03:25 »
Testy U-MIX

U-MIX otrzymałem na testy od @Valerii i bawiłem się nim niecały tydzień, w trakcie którego zrobiłem ok 40 szotów.

Zacznijmy od samego urządzenia:



Jest ono bardzo staranie i solidnie wykonane, brak zastrzeżeń.
Stylistycznie pasuje do innych sprzętów Kazak. Trudno mi stwierdzić czy mi się podoba czy nie, przypomina mi mały szybkowarek :)



Po wyjęciu U-Mixa z uchwytu umieszczamy go na sitku z użyciem funnela.
No i tu zaczyna się cała zabawa, czyli mieszanie.

Dwa poniższe zdjęcia obrazują kawę prosto z młynka i kawę wymieszaną U-MIXem





Jak to się przekłada na efekt w filiżance?
Nie zauważyłem wydłużenia bądź skrócenia czasu ekstrakcji.
Trzy razy zdarzyło mi się kanałowanie.
Kawa smakuje odrobinę inaczej niż przy innych metodach WDT. Nie wiem czy lepiej, inaczej. Kilka razy miałem wrażenie, że jest słodziej (Mujeres od Euro), ale nie wiem czy to tylko autosugestia. Na pewno jest bardziej syropowo (np przy BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE zdecydowanie to widać), dla mnie to duży plus.
Na NPF na początku ekstrakcji poszczególne kropelki łączą się w jeden strumyk odrobinę szybciej.

Valerii pisał, że to trochę jak Sputnik, ale moim zdaniem nie, to jest inne. Poniżej kawa zesputnikowana:



Jest zdecydowanie bardziej puszysta niż z U-Mixa i podczas ekstrakcji mniej syropowa. Ale tak, da się osiągnąć równie ciekawe efekty Sputnikiem jak U-Mixem, inne, ale równie ciekawe.

Początkowo sądziłem, że U-Mix to będzie automatyczny Sputnik, ale nie. I to nie tylko ze względu na puszystość, ale również ta automatyka tak nie do końca. Pierwsze użycie to postawiłem na kolbie, włączyłem i coś tam zacząłem robić. Kręciło nie wiem ile, z minutę. Niby Valerii mówił 30 sek, ale wiadomo :D Efekt był kompletnie niezadowalający. Zbyt długie użycie powoduje zbrylanie kawy, oraz ze względu na kształt drucika zbytnie wypychanie jej na boki sitka. W toku użytkowania doszedłem, że dla mnie najlepszy czas to ok 15 sek (max 20). Równie ważne jest, aby nie wyłączać U-Mixa przed wyjęciem z sitka, wtedy dystrybucja będzie nierówna. Wyciągam go powoli z mielonki, trzymam z 1-2 sek minimalnie zanurzonego żeby wyrównać powierzchnię i wtedy jest najlepiej.

Zbyt długie mieszanie obrazuje poniższe zdjęcie:



Podsumowując:
Jest to ciekawe, bardzo starannie wykonane urządzenie, dające naprawdę ciekawe efekty.
Trzeba poświęcać mu uwagę, a nie włącz i zapomnij :)
Nie jest to li tylko automatyczny Sputnik.
Wpływa na smak kawy.
Czy wpływa znacząco? Każdy musi sam ocenić, w mojej opinii warto spróbować.

Na sam koniec - urządzenie ma wykonanie "premium" i to pewnie determinuje w jakimś stopniu cenę. Dla mnie jest ona trochę zbyt wysoka. Proszę nie odbierać tego inaczej niż, że dla mnie jest trochę za drogie. Dlatego bardzo cieszy mnie decyzja o budżetowej wersji :)

Na absolutnie sam koniec - trochę mi żal odsyłać U-Mixa :)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwiec 2022, 08:55:20 »
@kabzior Dzięki za recenzję.  :ok:

Dzisiaj mieszałem przez 40 sekund. Grudki nie powstały. Wynik był piękny. Kawa Ariadna od MastroAntonio.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 316
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwiec 2022, 09:50:23 »
masz jakiś zestaw pod moje sitko czyli 49 :), chętnie przetestuje:?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwiec 2022, 10:04:23 »
@rollo45 Po 2 tygodniach będę miał.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 316
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Czerwiec 2022, 10:17:09 »
ok, to się przypomnę:):)

Offline simson2d

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: duo pid mod, Rota, alternatywa
  • Młynek: Niche, Vario, Tura v3, 1z q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwiec 2022, 08:21:49 »
Pierwsze wrażenie - solidność. Rzuconym u-mixem można zabić lub zrobić dziurę w ścianie.

Pierwsze doppio - rewelacja. Chodził ponad minutę, w trakcie przygotowywania i spieniania mleka. Nie spowodowało to ani zbryleń, ani nadmiernego puszenia się zmielonej kawy.
Na NPF żadnych kanałów + pierwsze krople pojawiły się w 7-8 równomiernie położonych na spodzie sita punktach.
To największa różnica w stosunku do kribli grabli, przy jego użyciu ekstrakcja zaczyna się przy krawędzi i schodzi do środka.

Smakowo super, Kawa rowerowa od @ranGo wyszła pełna i słodka.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwiec 2022, 19:06:55 »
@simson2d pomętaj: zanurenie i wyjmowanie z włączonym silnikiem.

@simson2d @kabzior  czy wystukujecze kolbę po miksowaniu lub odrazu tampingujecze?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 380
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwiec 2022, 22:42:50 »
Działający UMIX zdejmowałem z funnelu i nic nie stukając od razu wsadzałem w ten funnel tamper :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8799
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Czerwiec 2022, 07:31:28 »
Chyba o to chodzi, żeby już nic nie stukać...

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Czerwiec 2022, 08:27:33 »
Po wymeszaniu górny poziom proszku znajduje się powyżej brzegu sita i jest utrzymywany przez lejek. Można temperować za pomocą klasycznego tempera. Ale używam tempera Kazak, który nie jest kompatybilny z lejkem. Muszę więc stukać, aby osadzić poziom proszku.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline simson2d

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: duo pid mod, Rota, alternatywa
  • Młynek: Niche, Vario, Tura v3, 1z q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Czerwiec 2022, 09:52:15 »
Po wymeszaniu górny poziom proszku znajduje się powyżej brzegu sita i jest utrzymywany przez lejek. Można temperować za pomocą klasycznego tempera. Ale używam tempera Kazak, który nie jest kompatybilny z lejkem. Muszę więc stukać, aby osadzić poziom proszku.

Wyjmuję na włączonym i lekko trącam drucik, aby wszystkie drobiny opadły. Potem stukam i zdejmuje lejek, bo też mam push tamper. Ale wystarczy 1 puknięcie o blat i wszystko ułożone.

Kilka shotów za mną, czasu nie mierzę. Bywa od 30 do 80 sek, efekty bardzo powtarzalne. Kolejna obserwacja - po wywaleniu ciastka zostaje trochę kawy przy zgięciu w filtrze.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 380
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Czerwiec 2022, 10:31:04 »
Po wymeszaniu górny poziom proszku znajduje się powyżej brzegu sita i jest utrzymywany przez lejek.

U mnie na równo, spokojnie mogę zdjąć lejek i nic się nie rozsypie. Ale to pewnie zależy od sitka i od dozy (u mnie IMS 16-18, sypię 18).
Ale przy ubijaniu tamperem (bez lejka) muszę się starać żeby idealnie trafić w otwór sitka, bo inaczej krawędzią tampera mogę coś rozsypać, natomiast z założonym lejkiem walę po prostu tamperem od góry bez patrzenia, bo pasują do siebie idealnie i lejek mi naprowadza tamper i cała operacja jest dużo szybsza i wygodniejsza i wymagająca mniej uwagi.

A przynajmniej tak było jak miałem ten Twój lejek, teraz mam z powrotem swój stary i nie jest już tak różowo ;)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1247
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: U-MIX
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Czerwiec 2022, 18:33:31 »
Budżetowa wersja domowa.

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi