Testy U-MIX U-MIX otrzymałem na testy od
@Valerii i bawiłem się nim niecały tydzień, w trakcie którego zrobiłem ok 40 szotów.
Zacznijmy od samego urządzenia:
Jest ono bardzo staranie i solidnie wykonane, brak zastrzeżeń.
Stylistycznie pasuje do innych sprzętów Kazak. Trudno mi stwierdzić czy mi się podoba czy nie, przypomina mi mały szybkowarek
Po wyjęciu U-Mixa z uchwytu umieszczamy go na sitku z użyciem funnela.
No i tu zaczyna się cała zabawa, czyli mieszanie.
Dwa poniższe zdjęcia obrazują kawę prosto z młynka i kawę wymieszaną U-MIXem
Jak to się przekłada na efekt w filiżance?
Nie zauważyłem wydłużenia bądź skrócenia czasu ekstrakcji.
Trzy razy zdarzyło mi się kanałowanie.
Kawa smakuje odrobinę inaczej niż przy innych metodach WDT. Nie wiem czy lepiej, inaczej. Kilka razy miałem wrażenie, że jest słodziej (Mujeres od Euro), ale nie wiem czy to tylko autosugestia. Na pewno jest bardziej syropowo (np przy BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE zdecydowanie to widać), dla mnie to duży plus.
Na NPF na początku ekstrakcji poszczególne kropelki łączą się w jeden strumyk odrobinę szybciej.
Valerii pisał, że to trochę jak Sputnik, ale moim zdaniem nie, to jest inne. Poniżej kawa zesputnikowana:
Jest zdecydowanie bardziej puszysta niż z U-Mixa i podczas ekstrakcji mniej syropowa. Ale tak, da się osiągnąć równie ciekawe efekty Sputnikiem jak U-Mixem, inne, ale równie ciekawe.
Początkowo sądziłem, że U-Mix to będzie automatyczny Sputnik, ale nie. I to nie tylko ze względu na puszystość, ale również ta automatyka tak nie do końca. Pierwsze użycie to postawiłem na kolbie, włączyłem i coś tam zacząłem robić. Kręciło nie wiem ile, z minutę. Niby Valerii mówił 30 sek, ale wiadomo
Efekt był kompletnie niezadowalający. Zbyt długie użycie powoduje zbrylanie kawy, oraz ze względu na kształt drucika zbytnie wypychanie jej na boki sitka. W toku użytkowania doszedłem, że dla mnie najlepszy czas to ok 15 sek (max 20). Równie ważne jest, aby nie wyłączać U-Mixa przed wyjęciem z sitka, wtedy dystrybucja będzie nierówna. Wyciągam go powoli z mielonki, trzymam z 1-2 sek minimalnie zanurzonego żeby wyrównać powierzchnię i wtedy jest najlepiej.
Zbyt długie mieszanie obrazuje poniższe zdjęcie:
Podsumowując:
Jest to ciekawe, bardzo starannie wykonane urządzenie, dające naprawdę ciekawe efekty.
Trzeba poświęcać mu uwagę, a nie włącz i zapomnij
Nie jest to li tylko automatyczny Sputnik.
Wpływa na smak kawy.
Czy wpływa znacząco? Każdy musi sam ocenić, w mojej opinii warto spróbować.
Na sam koniec - urządzenie ma wykonanie "premium" i to pewnie determinuje w jakimś stopniu cenę. Dla mnie jest ona trochę zbyt wysoka. Proszę nie odbierać tego inaczej niż, że
dla mnie jest trochę za drogie. Dlatego bardzo cieszy mnie decyzja o budżetowej wersji
Na absolutnie sam koniec - trochę mi żal odsyłać U-Mixa