Autor Wątek: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)  (Przeczytany 16932 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1441
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Marzec 2023, 15:37:31 »
tak Strietman :):),dość tłusta kawa stad tak błyszczy ,gęste oleiste wręcz body a sprzedawali jako bardzo jasny pzrelew :):),na koje oko to by było medium w profilu wypalenia .

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Marzec 2023, 16:04:32 »
czas około 1 minuty
Ile razy zaciągnąłeś dźwignię?
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2023, 16:11:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1441
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Marzec 2023, 16:13:57 »
raz ,z tym ze na samej górze przytrzymuje 8 sekund  i dopiero wtedy zaczynam opuszczać ,taka objętość wymaga drobnego mielenia ,sitko IMS 21 które kiedyś mi podesłałeś   w jakimś linku :):).
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2023, 17:28:47 wysłana przez rollo45 »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Marzec 2023, 17:43:29 »
Powrót do korzeni: Java 001 espresso blend > VST7 > doza 7g > czas ekstrakcji 27s > ratio 1:3
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Marzec 2023, 17:59:54 »
1:3 to chyba dość "wodniste" wrażenie?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Marzec 2023, 18:07:31 »
1:3 to chyba dość "wodniste" wrażenie?
Dopiero dostrajam, drugi shot z nowej kawki, ale o dziwo bardzo fajne wrażenia. Na pewno zejdę do 1:2, ale łatwiej to zrobić na większym sitku.
》tertium non datur《

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 323
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Kwiecień 2023, 12:05:17 »
Ponieważ zabawa z picopresso odciągnęła mnie od innych metod, dopiero w piątek odkryłem na półce prawie pełną paczkę Rwandy Gitega Hills od Gorana. Kawa przez niektórych pewnie uznana może być za starą (27.12.2022), ale przez przypadek udało mi się ją zaparzyć tak, że aż postanowiłem się podzielić  :)
V60-02 białe filtry
Mielenie 3.4.0 na JxPro
Woda - miękka z lokalnego źródełka, prawie wrzątek 97-98C
15 g kawy - 220 g wody
1. 35 g do 0:40
2. do 130 g do 1:20
3. do 220 g do 2:30
W filiżance kwaskowata pychota z nutami, których nie mogę określić (owocowe), ale tak miłymi dla podniebienia, że gdyby nie fakt, iż skończyły mi się były filtry, to nie zważając na obietnicę picia tylko jednej kawy dziennie, skończyłbym tę paczkę w święta :D

Wysłane z mojego RMP2103 przy użyciu Tapatalka


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Kwiecień 2023, 20:29:16 »
Jak to zwykle tu bywa kawy smakowo różne, jedne lepsze, drugie gorsze ale niezmiennie każda poprawnie zrobiona i w sumie smaczna, nie czuć palonej gumy chociaż bywa cierpko.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Kwiecień 2023, 18:54:11 »
Egzotyka.
Przywiozłem sobie ze Słowacji i zapomniałem. Ma już ponad 3 miesiące jak nic. Palenie ponoć średnie, wg Słowaków oczywiście:)

Doza 18g, 34 sekundy ekstrakcji ze standardową Sage'ową preonfuzją 7s, uzysk 36g.

Karmelowo i kakaowo, kompletnie bez kwaśnych nut z lekką goryczą w espresso, jako americana gładka, dość niskie body.

Zaskakująco dobra.



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Kwiecień 2023, 21:22:00 »
To jak Mk w Polsce.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Kwiecień 2023, 21:46:10 »
Piłem MK raz, przygotowane przez dobrego baristę. Smakowało jak dla mnie - jak płyn do mycia naczyń na bazie octu :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Kwiecień 2023, 22:10:30 »
Może. Odniosłem się do hasła "Popradska" :).

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Kwiecień 2023, 10:28:07 »
Prawda, Popradska tam jest praktycznie w każdym sklepiku i występuje w kilku wariantach. Biorąc jednak pod uwagę że ilość produkowanej przez nich kawy jest proporcjonalna do rynku zbytu, to w porównaniu z MK jest to kawa rzemieslnicza ;)
Zrobiłem jeszcze jedni espresso dziś rano. Nadal zero kwasowości, nadal niewielka goryczka, choć zmieliłem delikatnie grubiej i zwiększyłem dozę o gram.  Bezpieczna  kawa,  prosta i nieciekawa, ale dla przeciętnego konsumenta będzie bardziej ok niż niejedna Kenia :D



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Kwiecień 2023, 14:51:40 »
Ech, niesmaczny ten żarcik o Kenii ;). Kawa musi być odrobinę kwaśna :).

Offline rafal_ski Mężczyzna

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: F4 nano
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Kwiecień 2023, 14:25:07 »
Dzisiejsza dostawa od Gorana, Kenia moja ulubiona. Chyba numer 1 jak dla mnie z palarni Eurocaffe. Dzięki Goran.
Ekstrakcja na Flair espresso pro 2. Preinfuzja 10 sekund , ekstrakcją na 7-8 barach. Czas ok 45 sekund, gr. 16,5/35.
Oszczędzaj wodę, pij wino

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi