Autor Wątek: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci  (Przeczytany 5643 razy)

skansen

  • Gość
Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« dnia: 29 Listopad 2021, 22:34:54 »
Celebryci (1).jpg
BOHATEROWIE PORÓWNANIA
W testach wzięli udział trzej młynkowi celebryci, wymieniam ich w kolejności zgłoszenia do testów:
Eureka SD - dostarczona przez @Michał
Niche w dwóch wersjach różniących się nie tylko kolorem - dostarczone przez @untoldex i @Krakus
G-IOTA - dostarczona przez @Janusz / @Gmtb

WSTĘP
W 2017 roku na forach pojawiły się pierwsze wzmianki o młynku Niche Zero. Jest to młynek do Single Dose - do pojedynczego zasypu. W młynku tego typu wsypujemy i mielimy odważoną porcję ziarna. Założeniem konstruktorów Niche była m.in. bardzo mała retencja. Do tego Niche do niedawna nie był dostępny w klasycznej formie sprzedaży/dystrybucji.

KRAJ PRODUKCJI
Eureka SD jest produkowana we Włoszech
Niche i G-IOTA są aktualnie produkowane w Chinach

DOSTĘPNOŚĆ MŁYNKÓW I SERWIS
NICHE - sposób dostawy Niche w ostatnich miesiącach nieco “znormalniał”, nadal jednak młynek ten jest dostępny w przedsprzedaży, w dodatku z wysyłką z UK. Do ceny widocznej na stronie musimy doliczyć “VAT & duty on import”. Kwestię ewentualnych napraw i serwisu zostawiam do dalszej lektury.
Dwa pozostałe młynki (G-IOTA i Eureka) są przewidziane do normalnej sprzedaży, cena na stronie sklepu = końcowej cenie zakupu. Dostawcą zajmują się krajowi dystrybutorzy, wysyłka jest z terenu Polski, przysługują nam pełne “prawa konsumenckie”. Kwestie reklamacji i serwisu załatwiamy lokalnie w Polsce. Wszystkie sprawy związane z tymi młynkami możemy załatwić nawet na forum-Dystrybutorzy są na nim obecni...

BUDOWA MŁYNKÓW-OGÓLNE ZAŁOŻENIA
NICHE  zaprojektowany od czystej kartki, ziarna sypiemy do lejka znajdującego się bezpośrednio nad żarnami, nie ma tutaj klasycznego hoppera, ziarna trafiają bezpośrednio do komory mielenia. Ziarna wsypujemy przed uruchomieniem silnika, zasypując nimi komorę mielenia.
Podobnie rozwiązaną tą kwestię w młynku G-IOTA, tu również zasypujemy ziarnami komorę mielenia.

Eureka z kolei powstała jako rozwinięcie sprawdzonej konstrukcji znanej jako rodzina modeli Mignon. W stosunku do pierwowzoru najbardziej widoczną zmiana jest pochylenie konstrukcji. Młynek wyposażony jest w niewielki hopper znajdujący się w oddaleniu od żaren. Dodatkowo hopper wyposażono w blokadę-zasuwkę. W związku z tym możemy najpierw zasypać hopper z zamkniętą zasuwka, uruchomić silnik “na pusto” i dopiero po uruchomieniu silnika zwolnić zasuwkę.

BUDOWA MŁYNKÓW-OBUDOWA
Trzon obudowy młynka G-IOTA wykonano z metalu, który w testowym młynku został oklejony folią w kremowym kolorze.  Do jakości plastików nie można mieć zastrzeżeń.
Trzon obudowy Eureki stanowi malowany odlew aluminiowy.
W Niche zastosowano obudowę z odlewanych elementów aluminiowych.

BUDOWA MŁYNKÓW-NAPĘD
Niche Zero wyposażone jest w silnik prądu stałego z przekładnią mechaniczną. Taka konstrukcja daje wysoki moment obrotowy, pozwala zmniejszyć prędkość obrotową (do około 330 obr./min.), zmniejsza ryzyko zablokowania się żaren. Jest to jednocześnie najbardziej skomplikowana konstrukcja.

Z sieci energetycznej czerpiemy prąd przemienny. Jeśli silnik wymaga prądu stałego to niezbędny jest układ zamieniający prąd przemienny na prąd stały. W Niche zastosowanie silnika prądu stałego wymusiło dołożenie układu prostowniczego. W połączeniu z obecnością wspomnianej wcześniej przekładni czyni go to najbardziej skomplikowaną konstrukcją w teście.

Eureka i G-IOTA korzystają z silnika prądu zmiennego, prąd z sieci zasila więc młynki niemalże bezpośrednio. Żarna napędzane są bezpośrednio wałem silnika więc obroty silnika=obroty żaren.  W efekcie w tych dwóch ostatnich młynkach obroty żaren są kilkukrotnie wyższe niż w Niche.

Tyle teorii. W praktyce, mimo większego ryzyka zablokowania, żarna G-IOTA nie zablokowały się ani razu. W Eurece jeśli zasypiemy komorę żaren to możemy zablokować żarna-taka sytuacja zdarzyła mi się podczas testów. Od tego czasu zawsze używałem zasuwki....

BUDOWA MŁYNKÓW-STEROWANIE
W Niche mielenie uruchamiamy za pomocą włącznika dźwigienkowego. Znajdująca się obok niego dioda świeci się zawsze gdy młynek jest zasilany.
Eureka nie ma żadnych elementów elektronicznych - w układzie elektrycznym mamy jedynie silnik, kondensator, wyłącznik dwutorowy i przewody. W Eurece zastosowano włącznik kołyskowy, po wyłączeniu silnika cały układ jest odłączony od sieci elektrycznej.
G-IOTA oprócz silnika z kondensatorem w układzie sterowania zastosowano podświetlany włącznik i płytkę elektroniczną z przekaźnikiem. Włącznik jest podświetlany zawsze, gdy wtyczka młynka znajduje się w gnieździe sieciowym. Układ elektroniczny wyłącza młynek G-IOTA po kilkunastu sekundach pracy...

W przypadku Niche i G-IOTA jeśli nie korzystamy z młynka przez dłuższy czas lub po prostu irytuje nas świecąca (i pobierająca prąd) dioda, musimy skorzystać z listwy zasilającej, smart wtyczki lub po prostu wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.

BUDOWA MŁYNKÓW-ŻARNA
W Niche zastosowano żarna stożkowe 63mm.
W Eurece żarna płaskie 65mm.
W G-IOTA zastosowano żarna płaskie 64mm, które możemy dodatkowo zmienić na żarna SSP.

BUDOWA MŁYNKÓW-REGULACJA PRZEMIAŁU W PRAKTYCE
Posłużę się przykładem: zmieniamy rodzaj ziaren kawy bez zmiany metody. Zmieniamy jedne ziarna na drugie np. na trochę jaśniejsze, cały czas w celu zrobienia espresso. Dla zachowania parametrów ekstrakcji zmieniamy ustawienia młynka.
W G-IOTA wystarczy zmiana o dwie kreski na podziałce.
G-IOTA.jpg

Podobnie w Niche.
Niche.jpg

W Eurece musimy przekręcić pokrętło o pół obrotu.
Eureka.jpg

Chcąc zmieniać metodę np. z espresso na jedną z metod alternatywnych w Niche i G-IOTA  poruszać się będziemy w ramach skali. Powrót do wcześniejszych ustawień będzie prosty.
W Eurece wykonać trzeba będzie kilka obrotów pokrętłem a powrót do wcześniejszych ustawień będzie uciążliwy. Daje to z drugiej strony przewagę Eurece pod względem możliwości “dostrojenia” przemiału.

RETENCJA
Zerowa retencja jest celem do którego zbliżają się testowane młynki. Zera absolutnego jednak nie osiągają. Czyszczenie komory mielenia ujawniało za każdym razem zalegającą kawę. Część zalegającej kawy może nie podlegać retencji a odkładać się do następnego czyszczenia. W Eurece i G-IOTA zastosowano clump crushery które mogą zwiększać retencję. Możliwość ich usunięcia-kosztem zbrylania-daje pole do ewentualnego tuningu.
Celebryci (2).jpg

POMPKA
W G-IOTA pompka “robi robotę” (i przy okazji bałagan na blacie).
Dla odmiany w Eurece pompa okazała się bezużytecznym gadżetem - podmuch uciekał otworami hoppera.
W Niche nie ma pompki, nie jest do niczego potrzebna.

EFEKT W FILIŻANCE
W testach skupiliśmy się tylko na espresso. Testy przeprowadzaliśmy na różnych kawach, w moim odczuciu:
Niche wyciągał najmocniej nuty owocowe.
Z kolei w espresso z Eureki - słodkie.
G-IOTA z kolei podkreślała gorycz w kawie.

BRUDZENIE, KUBECZKI
Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą, z pewną ilością zanieczyszczeń musimy się pogodzić jeśli korzystamy z młynków tego typu. Standardowo korzystanie z tych młynków wymagać będzie namielania do kubeczka a następnie przesypywania przemiału do kolby. Daje to pole do tuningu polegającego na dokładaniu widelców lub podstawek pozwalający mielić bezpośrednio do kolby. 

ZWYCIĘZCA TESTU
Nie sposób jednoznacznie wskazać który wybór jest lepszy. Sporym, pozytywnym zaskoczeniem był dla mnie młynek G-IOTA.
Do espresso wybrałbym Eurekę ze względu na regulację grubości.
Do innych metod, zwłaszcza przy częstych zmianach pomiędzy espresso a alternatywami poleciłbym Niche lub G-IOTA, pozostawiając końcową decyzję Czytelnikom :)

Serdecznie dziękuję  @Michał, @untoldex, @Krakus, @Janusz, @Gmtb za dostarczenie młynków. Dziękuję @untoldex, @Krakus, @minero za odwiedziny i udział w testach.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 23:22:23 wysłana przez skansen »

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2021, 22:47:57 »
 :brawa: Pięknie

Offline Hakuri Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Hoop Ceado / V60 / MaraX
  • Młynek: TIMEMORE C3 PRO / Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopad 2021, 07:36:54 »
Dzięki za test, utwierdziłem się w swoich przekonaniach :)

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopad 2021, 07:42:21 »
Jak wygląda kwestia nierównomierności końcówki przemiału między G-Iota, a Eureka, podejrzewam że w Niche ten problem nie występuje?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopad 2021, 08:24:38 »
@skansen super tekst i fotki!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopad 2021, 08:28:04 »
W G-IOTA zastosowano żarna płaskie 64mm, które możemy dodatkowo zmienić na żarna SSP.
Które żarna są zamontowane w testowanym egzemplarzu?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2021, 08:29:50 »
że w Niche ten problem nie występuje?
W Niche masz dysk, który zwalnia dozowanie ziaren do przemiału, dzięki czemu faktycznie problemu już nie ma.

Które żarna
Pracowicie wymieniłem żarna na SSP.

Offline Busteak

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Classic (2019)
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopad 2021, 08:37:25 »
@skansen czy testowałeś może mielenie pod przelew w Eureka SD? Jakieś głosy padały ze nadal będzie zbyt drobny przemiał na maksymalnym ustawieniu. Jesteś w stanie potwierdzić albo rozwiać te plotki?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopad 2021, 08:48:04 »
Pracowicie wymieniłem żarna na SSP.

To warto zaznaczyć w recenzji, bo dość drastycznie zmienia cenę młynka.

Zakładam że to SSP MP?
Jeżeli tak, to aż się prosi o test też pod przelew, jeżeli macie czas, bo młynek powinien tu pozamiatać.

Offline sew83

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Ecm mechanika iv profi, aeropress
  • Młynek: Ecm s-automatic 64, timemore C2
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopad 2021, 09:24:32 »
Fajny test, dobra robota

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4826
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopad 2021, 09:59:15 »
Dobra robota ! Gratulacje i podziękowania !
Mam tylko dwie uwagi. Po pierwsze to młynek G-IOTA wyłącza się samoczynnie po 45 sekundach pracy a nie po kilkunastu (to byłoby zbyt szybko). Po drugie w odniesieniu do tego co @Krakus napisał o dysku który zwalnia dozowania ziaren do przemiału to my także wdrożyliśmy podobny dysk i można się w niego zaopatrzyć. Akurat ten młynek miał go zamontowanego i widoczny jest on na zdjęciach.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopad 2021, 10:20:01 »
miał go zamontowanego
Tak, masz rację. Ale ja odpowiadałem na pytanie dotyczące Niche.

Offline kuguar

  • Wiadomości: 66
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopad 2021, 11:41:12 »
w moim odczuciu:
Niche wyciągał najmocniej nuty owocowe.
Z kolei w espresso z Eureki - słodkie.
G-IOTA z kolei podkreślała gorycz w kawie.

Czy młynki zostały jakoś tam zsynchronizowane żeby na tej samej maszynie uzyskać tę samą dozę/ratio w tym samym czasie? Co jakby zmielić Niche ciut drobniej dla sekundy-dwóch dłuższej ekstrakcji; analogicznie, G-IOTA ciut grubiej, żeby przyspieszyć o tę ~sekundę? Smaki się nie "wyrównają"?

Czy nie było jakiejś synchronizacji a ustawienia każdego młynka były indywidualne (różne czasy) w poszukiwaniu najlepszego efektu z danego młynka?

skansen

  • Gość
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopad 2021, 11:51:34 »
@skansen czy testowałeś może mielenie pod przelew w Eureka SD? Jakieś głosy padały ze nadal będzie zbyt drobny przemiał na maksymalnym ustawieniu. Jesteś w stanie potwierdzić albo rozwiać te plotki?
Jeżeli tak, to aż się prosi o test też pod przelew, jeżeli macie czas, bo młynek powinien tu pozamiatać.

Na metody przelewowe zabrakło już czasu. Nie mam też na tyle doświadczenia w przelewach żeby to ocenić obiektywnie.
Problemy w Eurece o których wspomniał @Busteak mogą być bolączką tylko prototypu który otrzymaliśmy.

w moim odczuciu:
Niche wyciągał najmocniej nuty owocowe.
Z kolei w espresso z Eureki - słodkie.
G-IOTA z kolei podkreślała gorycz w kawie.

(...)Czy nie było jakiejś synchronizacji a ustawienia każdego młynka były indywidualne (różne czasy) w poszukiwaniu najlepszego efektu z danego młynka?
Czasy były zbliżone (dążyliśmy do 25 sekund od pierwszych kropel) ale celem było osiągnięcie najlepszego efektu. Idealnie byłoby uzyskać identyczne parametry czasu i wagi, ale tutaj ograniczeniem był nasz czas, którego i tak zeszło bardzo dużo...



Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopad 2021, 11:53:45 »
Niche wyciągał najmocniej nuty owocowe.
Z kolei w espresso z Eureki - słodkie.
G-IOTA z kolei podkreślała gorycz w kawie.

Jaką procedurę przyjęliście do oceny porównawczej ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi