Cześć,
jestem nowy w temacie kawy oraz na tym forum.
Chciałbym Was zapytać o dwie rzeczy. Mamy małą rzemieślniczą cukiernię z dobrej jakości produktami. Chciałbym przy okazji zmiany lokalu na większy wstawić do niego ekspres, tak aby klienci którzy przychodzą odebrać zamówienie lub kupić coś na wynos mogli przy okazji kupić dobrą kawę. Niestety w lokalu nie mam możliwości zrobienia toalety dla gości więc kawa będzie tylko na wynos, ale nie planuję kawiarni więc w sumie mi to pasuje. Wiem, że kawa w papierowym kubku nie smakuje tak jak w filiżance no ale coś za coś. Chciałbym, żeby kawa była robiona z dobrej jakości ziaren, nie z lidla czy biedronki.
Po pierwsze jaki sprzęt polecacie na początek do takiego miejsca. Piszę "na początek", ale w założeniu nie chciałbym planować zmiany ekspresu po pół roku. Mam możliwość podłączenia pod wodę i kanalizację, gdyby była taka potrzeba. Chciałbym robić 3-4 rodzaje kawy - espresso, czarna, cappuccino i flat white, na początek. Bez dripów, aeropressów i itp. Kawę będę sprzedawał za normalne pieniądze, ponieważ ma być dodatkiem i zachęceniem do przyjścia do cukierni, bez ogromnego zarobku.
Ja myślałem o Rocket Espresso Appartamento White. Teoretycznie piszą że nadaje się do małej gastronomi ale wydaje mi się że to bardziej ekspres do domu. Innym wyborem miałby być CREM EX2 MINI 2GR W, ale nie znalazłem jakiś konkretnych opinii na temat tej marki. No i to trochę powyżej budżetu.
Jest teraz do kupienia w zestawie z młynkiem i akcesoriami na Multigastro.
Za cały zestaw - ekspres, młynek i akcesoria chciałem dać do 10k brutto. Wiadomo że przy zmianie lokalu każdy grosz się liczy więc jeśli można kupić taniej coś sensownego to chętnie wydam mniej
Niestety w temacie kawy na razie mam niewielką wiedzę. I stąd moje drugie pytanie. Polecacie jakieś kanały na youtube, blogi w internecie? Wiecie gdzie można jechać na szkolenie, takie żeby czegoś się tam nauczyć - najlepiej Śląsk, Małopolska. Najpierw chciałbym ogarnąć dobre espresso i spienianie mleka, żebym mógł robić podstawowe kawy, a później szkolić się dalej
Z góry dziękuję za wszelkie rady. Jeśli ktoś uzna, że trzeba mnie sprowadzić na ziemię bo to zły pomysł żeby sprzedawać komuś kawę nie mając o tym pojęcia to też spoko. Jeśli chodzi o terminy to chciałbym z tym ruszyć na przełomie stycznia/lutego. Kawę lubię, więc nie będę się uczył tego na siłę
Pozdrawiam