Autor Wątek: Kawa do ekspresu przelewowego  (Przeczytany 16847 razy)

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Styczeń 2016, 21:53:54 »
Ma to sens.  Na pewno spróbuję. Dzięki.

P.s. Ostatnio jak piłem doppio z kolbowego w kawiarni, to smak i aromat kawy chodził za mną pół dnia. Chcę chociaż namiastkę tego efektu w domu...

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Styczeń 2016, 10:45:22 »
Witam. Ponownie. Jeszcze do do sitka, to jak robię kawę w ilości ok 150-200ml. to czas parzenia jest krótki tzn. poniżej minuty przechodzi przez filtr. W takim przypadku ten drobny pył nie powinien się przeparzyć. Czy nie mam racji?

Drugie pytanie, czy kawa wypalona 2 dni temu nadaje się już do picia czy trzeba trochę poczekać? :)

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Styczeń 2016, 11:06:40 »
Czas parzenia dripa poniżej minuty? Zdecydowanie zbyt krótko, pył się może i nie przeparzy, ale reszta praktycznie w ogóle się nie zaparzy.

2 dni od palenia to bardzo mało, ale ja lubię spróbować również takich świeżynek :)

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Styczeń 2016, 11:22:06 »
no tak przelatuje te 150 ml, sprawdzę jeszcze dziś, może zbyt grubo zmielone.

Trochę lipa w tym ekspresie, że nie można przytrzymać naparu zaworem, jak to jest chyba w przypadku z termosem. Chcę przytrzymać dłużej to zamykam i tyle. W moim jest zawór automatyczny i leje od razu do dzbanka.

« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2016, 11:35:38 wysłana przez wushu81 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Styczeń 2016, 16:09:30 »
Tak to jest z przelewami, jeśli fajnie parzy litr, to kiepsko parzy 100ml.

Możesz regulować czas grubością mielenia. No i chyba masz zawór przeciw kapaniu, czyli odstawiasz dzbanek na bok, do filtra z kawą coś nakapie, potem podstawiasz dzbanek i dopiero ścieka zaparzona kawa. Jak w cleverze.

Offline Kawosz88

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, French Press, Ascaso ARC
  • Młynek: Wilfa Svart, Ascaso I - 1 Steel
Odp: Kawa do ekspresu przelewowego
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Luty 2016, 14:32:56 »
100 ml moim zdaniem to za mało jak dla kawy przelewowej :). Min. to 200-250 ml które będzie spełniało warunki kawy przelewowej. Zmiel na gruboziarnisty piasek mniej więcej 1 mm i tak jak koledzy wcześniej mówili - przesiewaj. Kawa odwdzięczy Ci się lepszym balansem. Podbijesz słodycz i napar będzie klarowniejszy.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2016, 14:36:04 wysłana przez Kawosz88 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi