Ja po ostatnich doświadczeniach, dodałbym jeszcze, że świeża, jak najświeższa.
ale takiej prosto z pieca raczej nie wsypuj
Ostatnio piję kawę głównie z ekspresu przelewowego, więc powiem Ci jak to wygląda z mojego punktu widzenia:
1. Pijam kawę bez mleka i cukru i jeszcze żadna średnio lub ciemno palona kawa mi nie smakowała. Wyłącznie jasne ziarna.
2. Przepraszam, że generalizuję, ale jeśli szukasz w kawie owoców, to celuj w kawy afrykańskie (Kenia, Etiopia, Tanzania, Burundi), jeśli wolisz czekoladę, orzechy, karmel, celuj w Amerykę Południową i środkową. Jest to tylko ogólna wskazówka, nie jedyna prawda
ostatnio na przykład piłem pyszną truskawkową Gwatemalę z Kellerana
3. Nie jestem pewien, co oznacza dla Ciebie niewygórowana cena. Tańsze kawy do przelewów znajdziesz u Gregorio, Gorana (Euro Cafe) czy w xcafe. Nieco drożej u Antonio, ale kawa warta swojej ceny. Przejrzyj dział z opisami kaw, może wybierzesz coś dla siebie.
I taka uwaga nieco obok ziaren - pamiętaj, że ekspres wiele rzeczy zrobi za Ciebie, ale są niuanse, które mogą znacznie poprawić smak kawy. Concept jest OK, ale lepszy napar uzyskasz pewnie przesiewając zmieloną kawę. Warto też przepłukać filtr gorącą wodą przed zaparzaniem - możesz na przykład przelać najpierw jedną filiżankę wody przez sam filtr. Możesz też bawić się w preinfuzję, mieszanie, przerywanie zaparzania itp. Warto włożyć w to trochę serca, a kawa się odwdzięczy