Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ikpara dnia 10 Maj 2024, 16:44:58 »
Zastanawia mnie tylko, dlaczego zestawy w sklepach mają węgiel przed membraną
Kiedyś słyszałem, że chlor jest zabójczy dla membrany (ogólnie membrany są bardzo delikatne), a poza tym wydaje się, że najdroższym elementem zestawu jest membrana i ze względów ekonomicznych powinna być chroniona.
12
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boby_brown dnia 10 Maj 2024, 16:44:44 »
Podłączyłem się do sieci  :) Dlaczego? Bo chciałem zrobić prawdziwą preinfuzję z ciśnieniem 3 bar, a nie pre-brew czyli pseudo preinfuzję czyli parę sekund infuzji 9 bar potem parę sekund przerwy i następnie właściwa infuzja. Na razie przebrnąłem przez techniczną stronę. Udało się i to za mniej niż 50 zł, a oficjalny kit La Marzocco to 260$  >:(
Zrobiłem na razie jedną preinfuzję: czas 7 s, ciśnienie sieci faktycznie 3 bar - pokazuje to fabryczny manometr w ekspresie. Smak? Chyba mniej goryczki w porównaniu do pre-brew, ale muszę to sprawdzić. Jutro kolejna próba preinfuzji , może np 10s i kolejna próba smaku.
13
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pepo dnia 10 Maj 2024, 16:27:20 »
Ja mam RO5 z Global Water i jest w instrukcji napisane, żeby podłączyć filtr 5 um, 1um i węglowy, i potem jest membrana.
14
Ekspresy kolbowe / Odp: Pomoc w wyborze
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kawosz17 dnia 10 Maj 2024, 16:13:40 »
Mam wystawioną na Phlim targu Lelit Anna z dołożonym PIDem i wieloma akcesoriami za 900 🙂
15
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres do kawiarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sarcasm dnia 10 Maj 2024, 16:05:19 »
Podpowiem właścicielowi, ale narazie wstępny wybór padł na faeme prestige 😉
16
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez siewcu dnia 10 Maj 2024, 16:04:19 »
Ja to widywałem raczej opcje takie jak chcesz(moim zdaniem dobre rozwiązanie), czyli(przykładowo) 20um - węgiel - 5um - membrana(w Twoim wypadku brita). Nie widziałem wcześniej zestawów takich jak wrzuciłeś, czyli 20-5-węgiel-membrana.
17
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez JohnnyB dnia 10 Maj 2024, 15:45:44 »
Tj. 20um -> węgiel -> 5um -> C150

dlatego  chciałem dać mechaniczny między węglowy i britę.

Pierwsze słyszę o montażu obu sedymentacyjnych przed węglem w filtrach wstępnych.

Dlatego chcę dać w kolejności jak napisałem wcześniej.

... moim zdaniem, tylko nawalisz syfu na membranę...

Nie wiem czy jeszcze się rozumiemy. Nie mam zamiaru zakładać węglowego bezpośrednio przed britą.  :)

Zastanawia mnie tylko, dlaczego zestawy w sklepach mają węgiel przed membraną ;)
18
Dziękuję za expresowe info, a jaką marża, znaczy cena? 😉
19
Udało nam się zrealizować na czas wszystkie zamówienia po długim weekendzie, nie było przestoju. Mamy nowego pomocnika, który dobrze się sprawdza, ale wymaga jeszcze finezyjnej regulacji.
Odnośnie do kaw, szybka aktualizacja, do sekcji espresso dołączają dzisiaj dwie nowe kawy, Peru Amazonas i Etiopia Guji carbon maceration, a do przelewu Kolumbia Buenos Aires honey i Kolumbia Las Mandarinas Tabi dla tych, co nie zdążyli spróbować. W przyszłym tygodniu podam więcej szczegółów odnośnie do kaw które znajdą się w sklepie w następnym okresie.

20
Ekspresy kolbowe / Pomoc w wyborze
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Doctor500 dnia 10 Maj 2024, 14:24:13 »
Mam 3 ekspresy niskobudżetowe do wyboru i tu prośba do was o mały ranking i podpowiedź. Większość to kawa biała i 1 dziennie espresso. Jeżeli macie pomysł na inny ekspres ale do 1000zł to mile widziane sugestie. Oczywiście potrzebny będzie młynek i tu też prośba o konkretne modele do 600zł
1.Gaggia Espresso Black EG2109/01
2. SOLIS BARISTA GRAN GUSTO 1014 SREBRNY
3.AVX Snow White
Dzięki wielkie za pomoc
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi