Autor Wątek: Cherry AA  (Przeczytany 4231 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Cherry AA
« dnia: 10 Sierpień 2013, 13:31:21 »
Kawa palona dla rodziców do zalewajki, nie skosztowałem jej :)

Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
8Cherry AAcafeMia16814016515. minuta18. minuta20016516520klik
10Cherry AAcafeMia168134,51709. minuta12. minuta20017518013 minut 30 sekundklik
14Cherry AAcafeMia166,513417010. minuta12 minut 30 sekund20017218013 minut 30 sekundklik

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Cherry AA
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2013, 15:14:10 »
Nie zrobiłeś jakiejś pomyłki w opisie? Wypał 10 - ustawiona temp. 170, temp przy FC - 175, przy SC-180. Do tego czas palenia diametralnie różny od wypału 8

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Cherry AA
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2013, 19:00:12 »
Nie, nia ma pomyłki.
PID po wrzuceniu ziaren (czyli po otwarciu drzwi i wrzuceniu ziaren) ma problem z zadaną temperaturą w większości przypadków. Wyjątkiem najwyraźniej są takie ustawienia jak przy wypale 8.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Cherry AA
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2013, 20:12:05 »
Co jest dowodem, że nie jest to nauka ścisła :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Cherry AA
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2013, 21:33:32 »
Ale te dane z wypieków i tak są bardzo pomocne.
Przynajmniej wiem, jak mniek więcej zachowa się palarka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi