Autor Wątek: Quijote Kaffee - Black Ape  (Przeczytany 4926 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Quijote Kaffee - Black Ape
« dnia: 30 Wrzesień 2014, 12:07:34 »
W ramach wymiany barterowej @Maciej1 podarował mi paczkę z Czarną Małpą za co raz jeszcze serdecznie dziękuję  :kwiat:

Palarnia z Hamburga określiła tą mieszankę mianem ciemnego palenia w stylu północnej Italii - jak dla mnie ciemne ono nie było, ostatnio pijałem ciemniejsze kawy. Od włoskiej czerni tą kawę dzielą lata świetlne, albo kilka minut dłużej w piecu.
Skład mieszanki to:
45% Brazil Farm Santa Maria , Mococa, natural, zbiór 2013
35% Ecuador Zumba Cooperative ACRIM , washed, zbiór 2013
20% APPAECE Guatemala, Los Volcanes , washed, z tegorocznych zbiorów

Ta kawa wpisuje się idealnie w moje obecne smaki - czekolada, słodycz karmelu, naprawdę lekki kwasek wiśni. Podobno są tam też nuty malin i moreli - ja osobiście do nich nie dotarłem, tzn. nie potrafię nazwać tego co w tej kawie jeszcze było. Zostawia trwały i łagodny posmak. Idealna jest też z mlekiem, crema pozwala na ładne rysowanie. W około 92C jak dla mnie wychodziła znacznie lepsza niż przy 94C - wtedy jest więcej goryczki, a przy 92C nie ma jej wcale.

Kawa trafiła do młynka w weekendowym zamieszaniu i jakoś nie było okazji na sesję zdjęciowa, ale jest filmik z palarni.



Szczerze polecam. A ja zasypuje młynek kolejną kawą, tym razem 100% APPAECE Guatemala, Los Volcanes , washed, z tegorocznych zbiorów.
LMWDP #469

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Październik 2014, 09:50:17 »
Jak widzę na tym filmie jak ta kawa leci to zastanawiam się czy kiedyś choć trochę uda mi się na mojej Silvii zbliżyć do takiej gęstości wylatującego z kolby naparu...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Październik 2014, 10:05:00 »
bez przesady - to aż tak bardzo od maszyny nie zależy - ze Steela też miałem takie ładne gęste ekstrakcje
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopad 2014, 10:35:42 »
Od dłuższego czasu jedna z lepszych mieszanek jak dla mnie.



W młynie: ziarna

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopad 2014, 19:10:48 »
Hmm - mam nadzieję, że w grudniu znowu będzie zakup grupowy.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudzień 2014, 11:43:15 »
Te palenie z 1.12 jakoś mi nie podeszło, chyba troszkę przeciągnęli ;). No chyba, że przechodzę na jaśniejszą stronę "mocy" :D
W młynie: ziarna

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Grudzień 2014, 11:48:25 »
kawa ma faktycznie duza creme, ale latwo bloto sie robi

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudzień 2014, 12:05:48 »
To jest to połączenie Hondu i Robusty?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudzień 2014, 12:12:35 »
45% Brazil Farm Santa Maria , Mococa, natural, zbiór 2013
35% Ecuador Zumba Cooperative ACRIM , washed, zbiór 2013
20% APPAECE Guatemala, Los Volcanes , washed, zbiór 2014
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudzień 2014, 15:28:41 »
Zumba to robusta? ;)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudzień 2014, 15:35:53 »
Tam nie ma robusty Andrzeju.
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Grudzień 2014, 16:17:35 »
OK, ciekaw byłem tego połączenia z robustą... ;) Bo tu są świetne składniki. Brazylia jest genialna, Gwatemala też, Ekwador na pewno też... jeśli nie jest robustą :).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Styczeń 2015, 12:17:29 »
Mieszanka Black Ape mi smakowała, ale.... Trafiłem na palenie z pierwszego grudnia, które Maciejowi1 nie za bardzo podeszło, bo zostało przeciągnięte. Espresso zdominowała dobra czekolada, były niewielkie wiśniowe akcenty na początku, później pojawiała się jeszcze inna owocowa nuta, słabiutka i trudna do sklasyfikowania. Gdyby palenie było krótsze, może temperatura niższa, tego nie wiem, to owocowych akcentów powinno być trochę więcej i wrażenia z degustacji lepsze. A tak było dobrze, ale pozostał niedosyt, czuć niewykorzystany potencjał. Wizualnie espresso było ładne. Crema duża i trwała. Z mlekiem, jako cappuccino, nie próbowałem, ale powinno być dobrze.
Spróbowałem też Black Ape w aeropressie. Liczyłem, że przy niższej temperaturze parzenia, 85°C, kwasków będzie więcej. Ale była wyłącznie czekolada, zero kwasków i lekka goryczka. Smaczna, klasyczna duża kawa.

http://images68.fotosik.pl/498/fcfdf8bdfa6a256c.jpg
Quijote Kaffee - Black Ape

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi