Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 158779 razy)

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1095 dnia: 04 Luty 2024, 10:21:57 »
Protebado



Czysto pod grupą nie jest jakoś bardzo, ale nie o to nam teraz chodzi, rajt?

Nigdy mi npf + Bianca nie pryskało. Kilka razy może kiedy naprawdę skopałem dozę/przemiał. Kiedyś w Silvii miałem ciągle przeboje...

Offline Vonki

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: G-IOTA
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1096 dnia: 04 Luty 2024, 20:17:54 »
U mnie też mało kiedy zdarza się by NPF chlapał i brudził. Chlapie jedynie przy zmianie kawy, dopóki się dobrze nie ustawi.

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
LELIT - BIANCA, Super Star [emoji4]
« Odpowiedź #1097 dnia: 06 Luty 2024, 14:27:56 »
Ale tak sobie myślę że tu chodzi bardziej o jakość przemiału czyli klasa młyna, no i poprawną dystrybucja w sitku, niż o ekspres sam w sobie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5027
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1098 dnia: 06 Luty 2024, 15:47:14 »
Zgadzam się, jednakże muszą być spełnone minimalne wymagania sprzętowe, tj kolby.
》tertium non datur《

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 611
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1099 dnia: 06 Luty 2024, 15:59:40 »
A jakie są minimalne wymagania sprzętowe kolby?

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1100 dnia: 06 Luty 2024, 20:50:16 »
Musi mieć tę rączkę tą drewnianą

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5027
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1101 dnia: 06 Luty 2024, 21:10:30 »
😁👌
》tertium non datur《

Offline Smakosz

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1102 dnia: 08 Luty 2024, 14:56:12 »
 :bry: Panowie i Panie,
dziękuję wszystkim użytkownikom forum, dzięku którym dokonałem w końcu wyboru,
zainstalowana Czarna jak węgiel moja Bianca :uklony: od kilku dni próbuje się wbić w dobrego shota, jeszcze trochę przedemną drogi  :picardpalm:.
Na młynie od Eureki ta regulacja jest tak mikroskopijna, że dla takiego laika jak ja cieżko się wbić. Po jakiś 20 sztukach nadal dość mocny, pijalny and mało goryczy, mam wrażenie że kwaśność przeważa mocno jeszcze, próbuję z inna wodą bo ta przepuszczona przez filtr lelita pokazała mi o zgrozo 700 ppm... na mierniku TDS
Pomiar robiłem wczoraj wieczorem, dziś będę go powtarzał bo nie daje mu wiary jakoś, możliwe że go "popsułem", bez powtarzalności pomiaru można sobie go wsadzić tam gdzie słońce nie dociera :Bicz:

Bianca.jpg

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1813
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 3 ręczne
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1103 dnia: 08 Luty 2024, 15:18:33 »
zainstalowana Czarna jak węgiel moja Bianca

Bardzo gustownie sobie to skomponowałeś  - tak od serca moje gratulacje.

od kilku dni próbuje się wbić w dobrego shota

Spokojnie i na to przyjdzie czas popytaj tych co mają taki ekspres lub mieli na pewno pomogą.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kabzior

  • Wiadomości: 827
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1104 dnia: 09 Luty 2024, 23:00:46 »
zainstalowana

Smart gniazdka Ci brakuje ;)

ps - spuść sobie ze 2-3 razy całą wodę z bojlera pary tak na początek

Offline Smakosz

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1105 dnia: 12 Luty 2024, 10:39:21 »
Cześć i czołem po wekendzie,
no więc po praktycznie skończeniu paczki 250g Pellini Top 100% Arabica chyba dochodzę do wniosku, że espresso które pijałem na mieście było po prostu słabe.
Sprawdziłem jakieś 10 ustawień młynka z czego 7 kaw było już powiedzmy "prawie kawą".
Mimo tego że ostatnie 3-4 wyszły wg wszelakich opinii doza/czas niemal perfekcyjne -> tj z 18g przemiału, otrzymałem 36g naparu w 27-30s. Fajna crema, ale kawa mocna jak cholera, ciemna, co ciekawe nie gorzka, ale też mało wyczuwalnej słodyczy. Powiedziałbym nawet że kawa dość kwaskowa, jednakże nie kwśna jak te zbyt szybko przepuszczone przez kolbę na zbyt grubym przemale.
Teraz mnie ciekawi czy po prostu nie jest tak, że ta kawa jest mocniejsza od tych szczyn na mieście  [emoji12]

PS kawka
to czego nie wiedziałem, a jak się okazało -> jeśli zmniejszę dozę kawy z 18g do 14g to już nie mam ratio 1:2 a raczej robi się 1:3.
Z 14g kawy przy tej samej grubości przemiału otrzymałem 28g espresso w mniej niż 20s, jak doszło do 25 sekundy to zastopowałem pompę, bo waga już pokazała 35g kawy. Niby sitko jest od 14g do 18g, to przy 14 8jest błoto, a nie ciastko kawowe na dnie...

Posiadam w mieszkaniu smart gniazdko ale włączam ekspres dopiero po wstaniu sam, i tak piję kawe dopiero po godzinie od przebudzenia :)
Ale masz czujne oko  :szampan:

Offline Karsin

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Lelit Mara X | V60
  • Młynek: DF64V | 1Zpresso
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1106 dnia: 12 Luty 2024, 11:45:01 »
250g Pellini Top 100% Arabica chyba dochodzę do wniosku, że espresso które pijałem na mieście było po prostu słabe
Poproszę o komentarz po wypróbowaniu dobrej kawy :D

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5076
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1107 dnia: 12 Luty 2024, 12:10:46 »
no więc po praktycznie skończeniu paczki 250g Pellini Top 100% Arabica chyba dochodzę do wniosku, że espresso które pijałem na mieście było po prostu słabe.
No to teraz sprawdź kawę z jakiejś dobrej palarni i daj znać co wyszło, bo się zdziwisz ;)

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
LELIT - BIANCA, Super Star [emoji4]
« Odpowiedź #1108 dnia: 12 Luty 2024, 20:19:17 »
Te Pellini to faktycznie…

Aczkolwiek… Kilka razy już w życiu mialem  okazję wpaść we Włoszech do typowego bistro i zawsze mnie ta ich kawa rozczarowywała. Wiedziałem ile sam potrafię wycisnąć z dobrych singli i dobrych blendow.

Aczkolwiek… jestem obecnie w Italii, po raz kolejny trenuje bistra. I stwierdzam, że te ich ciemne wypały, mieszaniny z robustą ciśnięte z tych gigantycznych La Cimbale mają swój urok. Aż się podjarałem na tańsze mieszanki i zamówiłem z Nadarzyna kilka ćwiartek a’la włoskie espresso. Wrócę do domu, będę rzeźbił…

Smakosz, kup świeżo paloną kawę od jakiegoś obecnego tu sprzedawcy, masz Biance - daj sobie spokój z marketowymi mieszankami. Będzie Ci wychodzić każdy szot, chyba że młynek ogranicza…
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2024, 20:24:48 wysłana przez andrzejmakal »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 827
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1109 dnia: 12 Luty 2024, 21:51:50 »
ale też mało wyczuwalnej słodyczy

Zmiel super drobno, tak że normalnie by to zdławiło kompletnie ekspres. Potem ustaw wajchę od flow-control na mniej więcej godzinę 9, włącz pompę i czekaj cierpliwie, jakiekolwiek ciśnienie zacznie się budować po ~20 sek, pierwsze krople polecą po ~30, a cały szot zajmie zdrowo ponad minutę. Ale będzie słodki :)

stwierdzam, że te ich ciemne wypały, mieszaniny z robustą ciśnięte z tych gigantycznych La Cimbale mają swój urok

Strasznie na forum jest hejtowany ciemny wypał, a ja uwielbiałem codzienne poranne passalaqua black vulcan w Neapolu :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi