Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 432681 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2356
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2655 dnia: 11 Luty 2024, 10:56:47 »
Cascara zarezerwowana.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2656 dnia: 19 Luty 2024, 10:09:48 »
Cześć,

czy mógłbym prosić o podpowiedź proporcji i przepisu do nowego Polish Horse :). Robię póki co 2:1, 94 stopnie,  ok 30 sek, ale jakoś kwaśno wychodzi.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2356
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2657 dnia: 19 Luty 2024, 12:08:57 »
Spróbuj może tylko ciut drobniej zmielić, uzysk 1:2,2, czas około 35 sekund. Ja próbowałem przy temperaturze 93,5*C i jest OK. Kawa gładka a posmak zostaje dosyć długo. U siebie możesz spróbować jeszcze podnieść temperaturę o 0,5-1*C.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2658 dnia: 19 Luty 2024, 16:39:30 »
Przepis działa:) ! Dziękuję.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1812
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 3 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2659 dnia: 21 Luty 2024, 15:49:30 »
Myślę że autor tematu nie będzie miał nic przeciwko temu jak to tutaj zostawię jak coś to ma uprawnienia i to usunie a ja się nie obrażę. :lol2:
Któryś tam raz z kolei zainteresowałem się tego rodzaju produktem i nie o cenę tutaj chodzi.

Cascara Bolivia

https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/cascara-bolivia/

Tym razem trafiło do mnie taka i pozwolę sobie zacytować fragment ze sposobu jej przygotowania.
" Parz napar przez około 5-8 minut – to optymalna ilość czasu, by wydobyć z suszonych owoców tkwiące w nich nuty smakowe"
Mając ekspres umożliwiający profilowanie tego co chcemy sobie zaparzyć zadałem sobie pytanie co będzie co odczuję jak w jednym czasie zrobię sobie z tego napar tradycyjnie we french pressi-e i ekspresie kolbowym wykorzystując do tego kolbę z jakimś tam sitkiem.
Taka sama porcja "łupinek" oryginalne i rozdrobnione do kolby z tym że to rozdrabnianie nie do końca mam to jeszcze rozpracowane.
Reszta będzie fotograficzna  :mhh:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Nie mając specjalistycznego sprzętu do podawania herbaty do porównania użyłem tego co mam pod ręką.

5.jpg

Tak to leciało.
cas wykres.jpg

Komu i na co to moje pisanie pokazywanie jest potrzebne myślę sobie że chociażby dla samego siebie.
Chciałem sobie zobaczyć czy ciśnienie coś ciekawego wydobędzie z tych łupinek bo już sam napar we french pressie jest ciekawy.
I jedna próba to nie próba 10 prób to byłby sprawdzian :lol2: ale na gorąco napiszę że napar z kolby był jakby klarowniejszy bardziej to wszystko było stonowane z french pressa bardziej ostrzejsze nie umiem tego inaczej opisać piszę swoimi słowami tak jak to czułem.

Ktoś może zapytać a kto zwyciężył której metodzie bić  :brawa: no to napiszę tak zwycięzcą jestem ja sam bo na koniec zlałem do do jednego kupka i wypiłem ze smakiem.

Kubek
7.jpg

Ja od teraz będę sobie to robił w ekspresie kolbowym ot taka zachcianka mam takie możliwości sprzęt to czemu tego nie wykorzystać.

Jka








Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi