Autor Wątek: Mistrzostwa Polski Barista 2024  (Przeczytany 1458 razy)

wit

  • Gość
Mistrzostwa Polski Barista 2024
« dnia: 11 Luty 2024, 17:57:40 »
Nie wiem, jak trafna będzie to relacja, bo byłem na tej imprezie pierwszy raz od jakichś 10 lat, w tym czasie, jak to ładnie ujął kolega Antonio, byłem zahibernowany kawowo  i wiele rzeczy jest dla mnie totalną nowością. A zatem w punktach:
- większość uczestników używa sporo dodatkowego sprzętu: wagi, dystrybutory kawy w kolbie, a nawet automatyczne tampery (a właściwie maszyny tampujące) o programowanej sile nacisku
- nie serwuje się cappuccino, tylko kawy mleczne. Pojemność filiżanki czasem wydaje się nie sięgać 80 ccm
- wlewanie spienionego mleka następuje już przy podawaniu kawy sędziom i czasem ma 2-3 etapy
- bariści stosują czasem mleko bez laktozy, eksperymentują z nim (jeśli dobrze zrozumiałem, jeden z zawodników część swojego mleka zamroził, a potem rozmroził
- widać, że bariści biorą na siebie odpowiedzialność za stworzenie autorskiej mieszanki, w jednym przypadku mieszanie dwóch osobno zmieszanych ziaren następowało tuż przed ich zapakowaniem do kolby
- dominuje light roast
Występ jest umiędzynarodowiony - sędziowie są spoza Polski, bariści swój występ prowadzą po angielsku. Atmosfera bardzo fajna, po występie zawodnicy przez jakiś czas podają kawę widzom (kibicom :) ). Niestety (dla mnie) kawy mleczne były z mlekiem owsianym, więc zdecydowałem się na espresso.
Słabo jest z obserwowaniem. Bycie na tzw. widowni, dla której nie było zbyt dużo miejsca to pewność, że niewiele będzie widać. Występ filmują 2 kamery, ale był tylko jeden człowiek je obsługujący, więc w zasadzie były statyczne i też niewiele pokazywały.
Mistrzostwa odbywają się w trakcie Warsaw Coffee Festival, ciekawy jestem, czy organizatorzy rozważą wynajęcie większej powierzchni, bo było baaardzo tłoczno. Ale ogólnie impreza podobała mi się.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2024, 18:01:46 »
Właściwie to nic nowego. Rzeczy które wymieniłeś są znane w świecie kawowym od conajmniej ośmiu lat (prócz tego ze można użyć wody z dodatkiem roślin i chemii zamiast mleka, to jest nowe). Po prostu kopiuj-wklej z dawnych występów.
Barisci mogą przestawić prezentacje po polsku z pomocą tłumacza.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2024, 23:09:10 »
Właściwie to nic nowego. Rzeczy które wymieniłeś są znane w świecie kawowym od conajmniej ośmiu lat
bo byłem na tej imprezie pierwszy raz od jakichś 10 lat,

Zupełnie inny klimat. Te 10 lat to już inna epoka. James wtedy blendował swoje pączki a dziś jest mega influencerem ;). Rojes wtedy nie była nawet Brismanem a dziś jest gwiazdą WBC. Wtedy MSJ to było coś a dziś jest szrotem. Można by tak mnożyć porównania. Wtedy kawa sprawiała niebywałą radość a dzisiaj: odpalasz TV -- kawa, otwierasz lodówkę -- kawa, zmieniasz opony u mechanika -- kawa, idziesz do biedronki -- kawa, uczysz się czeskiego -- kawa, sięgasz po piwo -- kawa... ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2024, 23:18:58 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Luty 2024, 08:55:40 »
Są tacy którym kawa teraz sprawia większa radośc niż kiedykolwiek, bo maja żyłkę odkrywcy, pasje, fascynują się nowościami i kibicują rolnikom, ktorzy starają się jak mogą żeby dostarczyć dobrej jakosci produkt.
 A widać są tacy ktorzy to robią, bo przynosi zysk i marudzą jak to kiedyś było, nie nadarzając za rzeczywistościa i podcierają się Włochami  :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Luty 2024, 09:29:55 »
Kawa to trucizna i tyle. Dziesięć lat temu, 20 lat temu kawa sprawiała radość, bo był to okres jej odkrywania, Terra Incognita. Dzisiaj w zasadzie wszystko już na ten temat wiadomo, odkryto, wymyślono, opisano. Dzisiaj kawa sprawia radość, bo jest smaczna, jak zwykle ;). Niestety nie wchodzi pod strzechy lecz coraz bardziej staje się towarem luksusowym, wydaje mi się. Włochy jeszcze traktują kawę dość ludowo, 1€. Co nowego?
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2024, 09:44:34 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1813
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 3 ręczne
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Luty 2024, 10:01:26 »
Niestety nie wchodzi pod strzechy lecz coraz bardziej staje się towarem luksusowym,

Wchodzi wchodzi może to i nie kawa ale są i też takie warte tych 20€ a gdzieś kiedyś wyczytałem że jakiś tam lokal na północy Europy po tyle płaci za 1kg kawy którą serwuje starszym paniom.
Czyli czego od nas nieświadomych wymagasz :lol2: co mamy niby kupować, popatrz czym rynek jest zalany, sam nie tak dawno polecałeś kawę z "biedronki" bodajże u mnie ona była po 45zł. za ile g. nie pamiętam.

Widzisz ja np. przekonałem żonę że najlepsza kawa to ta zaznaczona strzałką ii przez to mam całą ścianę dla siebie i 1 jedną szafę w pokoju.
A tak jakby pila te luksusowe to gdzie byśmy się pomieścili :lol2:

20240213_094434.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MSL

  • Wiadomości: 675
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Luty 2024, 11:22:37 »
Dokładnie, kawa w mianstreamie ma i zawsze będzie miała charakter utylitarny, zwyczajny. Nie wspominając już o fakcie, że dla znakomitej większości ludzi kawa mlekiem stoi. Ma być przyzwoita i tania. Przeciętna Brazylia jako baza na Latte czy Capu i ludzie są szczęśliwi aka smakuje i to wystarczy. Towarem luksusowym to może być dla jakiegoś malutkiego procenta całości, który poszukuje w niej złota, ale to bez większego znaczenia dla całego rynku. Parafrazując więc powyższe - ma być smacznie, tanio i prawie zawsze z mlekiem.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2024, 12:11:46 »
Moze w Polsce.
Na wyspach jest zupełnie inaczej
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline MSL

  • Wiadomości: 675
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Luty 2024, 12:28:05 »
Może na wyspach.

Bywam wielokrotnie w roku w USA i Chinach(biznes), jest dokładnie tak samo jak w Polsce, a nawet bardziej, Latte to szczyt zapotrzebowania na początek dnia i to by było na tyle. Tanio i wystarczająco smacznie.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1813
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 3 ręczne
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Luty 2024, 12:33:49 »
Ma być przyzwoita i tania. ....................i ludzie są szczęśliwi aka smakuje i to wystarczy.

Święte słowa :taktak: to na takich forach tematycznych ludzie myśląc że są anonimowi dostają (mniejsza z tym) i wypisują jakie to słodziutkie espresso mają a w nim wyczuwają Australijskie truskawki w robuscie z Indii  :lol2: ot magia Internetu i "anonimowości"

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Luty 2024, 22:41:37 »
Może na wyspach.

Bywam wielokrotnie w roku w USA i Chinach(biznes), jest dokładnie tak samo jak w Polsce, a nawet bardziej, Latte to szczyt zapotrzebowania na początek dnia i to by było na tyle. Tanio i wystarczająco smacznie.

W USA specialty coffee raczkuje dopiero 20 lat za Europą, w Chinach nie wiem.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 611
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Luty 2024, 22:45:19 »
Ciekaw jestem tego mitu, podobnie jak mit z piwem i winem, gdzie USA króluje w tych tematach, podobnie w Chinach.

Offline MSL

  • Wiadomości: 675
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Luty 2024, 23:11:58 »
W USA specialty coffee raczkuje dopiero 20 lat za Europą, w Chinach nie wiem.
Może i być 50 lat z Europą, nie ma znaczenia. Ludzie tam mają zupełnie inną mentalność, a duży biznes rządzi wszystkim, nie ma żadnej opcji aby sieciówki pokroju Starbucksa i wielu innych(które są wszędzie, na przysłowiowym - każdym rogu) pozwoliły na to aby speciality przebiło się do mainstreamu. Nigdy nie będzie to w ich interesie. W ich interesie jest sprzedawać przeciętną Brazylię z mlekiem do dziesiątek jeśli nie setek milionów Amerykanów każdego dnia(Latte i to najczęściej na potrójnym shocie w kubku 500 ml jest zupełnie na porządku dziennym). I ma ich być na to stać, więc musi być tanio(i jest, 3-4$ i to nawet w największych miastach). Abstrahując jak wspomniałem ludzie tam mają również inną mentalność i dla znakomitej większości specialty coffee zwyczajnie nie ma sensu.

W Chinach to w ogóle nie ma o czym mówić, temat specialty coffee to jakieś echo w odmętach (cenzurowanego)Internetu. Kawa w zasadzie występuje tam tylko z mlekiem(zależy od prowincji, ale w 99% przypadków jest ona również słodzona), picie samego espresso to jakiś promil procenta.

Puenta jest taka sama, może na wyspach jest inaczej, nie neguję. U nas i w wielu innych krajach - to nie przejdzie i się nie przyjmie, nie w mainstreamie i w żadnej przewidywalnej przyszłości.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 611
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Luty 2024, 23:28:46 »
Podobnie jak w Polsce znakomita większość jak nie 99% narodu pije najtańszą kawę a nie spciality. Z drugiej strony wszyscy kojarzą że USA słynie z sikaczy piwnych i wszyscy tam piją budweisera, gdzie tak naprawdę jest tam największy rynek i wybór piw kraftowych na świecie. Nie wiem jak jest z kawą, ale podejrzewam, że liczba kawiarni i entuzjastów też jest ogromna i większa niż w Polsce. Głównym faktorem jest tu zamożność społeczeństwa, wystarczy spojrzeć na fora czy Reddit i zobaczyć ile osób angażuje się w tej tematyce.


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mistrzostwa Polski Barista 2024
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Luty 2024, 08:50:11 »
No niestety tak nie jest. Wystarczy popatrzeć po forach. Ludzie zamykają kawiarnie specialty w miastach 200 tys mieszkańców, bo nikt nie kupuje, dokładnie tak jak napisał @MSL Starbucks wymiata absolutnie wszystko. Ale z drugiej strony Starbucks zapewnia dobre wynagrodzenie, po kilku latach ubezpiecznie i akcje wiec nie dziwne, ze nawet dobrzy bariści tam pracują, bo specialty tego nie zaoferuje.
 W Irlandii w 17 tys miasteczku są już 4 kawiarnie specialty i ani jednego starbucksa ;) oczywiście są kawiarnie serwujące lavazza ale to raczej z ograniczona klientelą stałych bywalców od lat. Zerknij na insta i zobacz ze już nie ma w zasadzie miejsc na wyspach gdzie jest mniej niż 4 mlynki. Ludzi chcą próbować nowych kaw w espresso. No takie Castlerea - 2000 ludzi, dwie kawiarnie specialty, jedna tylko na wynos i serwuje 3 różne espresso i alternatywy.
To jest wręcz niewyobrażalne w USA czy Polsce, ale normalne z 5 milionowej Irlandii ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2024, 08:53:51 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi