Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 314561 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10464
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1875 dnia: 02 Luty 2024, 17:18:11 »
@szarud ekspres taki jak czy dokładnie jak na zdjęciu? Jeśli to drugie, to dość smutne -- brak filiżanek.

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 199
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1876 dnia: 03 Luty 2024, 15:51:36 »
Pytanie zasadnicze co to jest warte jakościowo bo w internecie cisza, a tutaj sprawa dotyczy Omnia 2-gr na mielonkę.
Ciężko mi będzie pomóc w tym temacie - sam nie użytkuję. W każdym razie żona mówiła, że ekspres nigdy nie wylądował w serwisie. Generalnie pary nigdy nie brakowało, były tylko wymieniane uszczelki bo sparciały.

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 172
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka, AP
  • Młynek: KM3873
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1877 dnia: 10 Luty 2024, 18:12:37 »
@szarud ekspres taki jak czy dokładnie jak na zdjęciu? Jeśli to drugie, to dość smutne -- brak filiżanek.
@Antonio taki jak na zdjęciu. To jest przede wszystkim piekarnia, cukiernia i miejsce gdzie można napić się kawy. ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1813
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 3 ręczne
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1879 dnia: 25 Luty 2024, 14:41:42 »
Zrobiłem test:
Zaparzylem pol litra fajnej mytej Sidry z czego polowe przelałem do termosu, resztę do szklanki. Termos wstrząsałem jak shaker przez 30 sekund i przelalem do szklanki.
Rezultat:
Kawa z termosu była mętna jakby robiona w aeropressie, zdaje się ugrzeczniona, słodka z większym body. Kawa bez „Shakera” - czysta, klarowna, znacznie bardziej kwaskowata.
Osobiście preferuje kawę bez „potrząsania”, bo jest żywsza, ale w mocno śledziowych anaerobikach extra 30 sekund moze przynieść lepszy rezultat.
Pytanie: czy ma to jakieś podstawy fizyczne, chemiczne czy raczej fantazjuje i pewnie przesadzam podświadomie?
Zdaje mi się ze ten shaker to jakby mocne napowietrzenie kawy, czyż nie?
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi