Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1530470 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3150 dnia: 09 Luty 2017, 23:27:28 »
W języku bardzo często występują takie uproszczenia. Chociażby patrząc na technologię ludzie używają określeń takich jak bluetooth zamiast słuchawka bluetooth czy konkretnie określając o co im chodzi. Piszą sobie mejle zamiast imejli, co bywa bardzo mylące w rozmowie z obcokrajowcami. Różnica jest jak wysyłka pocztą lub pocztą elektroniczną.  Język nie nadąża za obecnym tempem zmian na świecie, a ponieważ nasz kraj wspiera innowacje na podobnym poziomie jak Bangladesz, te nazwy pochodzą przeważnie z innych języków i zaczynamy używać form wygodnych, nie do końca rozumiejąc ich znaczenie i konotacje.

Offline SzymonMA

    • Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 15
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3151 dnia: 10 Luty 2017, 08:50:17 »
 :kawa: Cześć  :bry:

 :kawa: Od dzisiaj aż do Walentynek wszystkie single w naszym sklepie 5% taniej!!  :kwiat:

 :kawa: Zapraszamy do zakupów.  :kawa:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3152 dnia: 11 Luty 2017, 22:03:17 »
Do końca wspomnianej promocji zostały dwa dni :).
-->> Single-origin 5% taniej

Tak wygląda wspomniane przeze mnie niedawno drzewo odmian coffea:



Znacznie więcej ciekawych informacji na temat odmian, ich genezy i sensu znajdziecie tutaj:

-->> Coffee plants of the world

Z naszych informacji wynika, że wspomniana wcześniej Gwatemala Los Pinos składa się z najlepszych odmian: Bourbon i Caturra. Caturra jest pochodną Bourbon o nieco lepszych możliwościach. Obie odmiany słyną ze świetnych, aromatycznych plonów.

Z Kolumbią sprawa ma się nieco inaczej, bo uprawia się tam przede wszystkim odmiany bardziej odporne na rdzę liści. Wspomniana wyżej Kolumbia Cauca Mujeres del Carmen Sotara składa się z dwóch odmian: Catimor F6 i Castillo. Jak widać z naszego drzewka, odmiany te są na innej gałęzi, reprezentującej pochodne krzyżówki Hybrido de Timor, a więc genetycznie związanych z robustą. Genetyczny wkład robusty ma ogromne znaczenie wobec problematyki chorób na jakie narażone są uprawy coffea arabica. Te związane z robustą odmiany są odporne na rdzę liści, dają większe plony, niekoniecznie kosztem gorszej jakości. Wrażenia @Kawusia są dowodem na to, że oprócz genetyki, na profil sensoryczny składają się też warunki geobotaniczne. W tym wypadku Kolumbia (z genami robusty) okazała się kawą bardziej pociągającą niż genetycznie arystokratyczna Gwatemala :). Też teraz zaparzyłem sobie tę Kolumbię: w phinie, bo jesteśmy w Poznaniu :). Moim zdaniem jest bardzo smaczna, miesiąc od palenia :).

Czy próbowaliście już drugiej z naszych Kolumbii z regionu Cauca? Kolumbia Jamesa Fernandeza z Monte Redondo też składa się li tylko z odmian charakterystycznych dla Kolumbii, a zatem zawierających geny robusty: Colombia i Castillo. Jak ją oceniacie? Informacja potrzebna pilnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2017, 22:30:11 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3153 dnia: 11 Luty 2017, 22:44:50 »
Ja spijam blend Kenii i Hondurasu z września :redface: -- słodziak. :szampan:

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3154 dnia: 12 Luty 2017, 11:34:34 »
Dzisiaj otworzyłem Etiopie Ambela, wypał sprzed dwóch tygodni.
Po otwarciu paczki bomba zapachowa, a w filiżance pełno poziomek, truskawek i tym podobnych w smaku. Nie spodziewałem się tak silnych doznań, wiec powyżej oczekiwań ;)
Strasznie dawno piłem naturalną etiopie, a w sumie to kawa od której zaczęła się moja zajawka ;)

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3155 dnia: 12 Luty 2017, 12:54:40 »
Kolumbia w phinie i aeropressie smakuje bardzo smacznie dzieki swej owocowej kwaskowatosci u mnie czuc ja bardzo wyraznie chyba dzieki nizszemu ph bo woda moja z ktorej ja przygotowuje to Primavera przepuszczona przez filt dafi . Niestety po arystokratycznej kawie juz nic nie pozostalo Kolumbi juz resztki zaczelem paczke Kostaryki ktora urzeka mnie swa delikatnością Kostarykanskie  kawy to jest to co Kawusia lubi ;) Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za mega informacje i robie zakupy z Afryki ;)
Punks not dead just sucks now !

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3156 dnia: 12 Luty 2017, 15:42:16 »
Nie piłem waszej Kolumbii, ale to drzewko i to co piszesz bardzo mnie zaciekawiło.
Nie dawno byłem w nowo otwartej, fajnej kawiarni w centrum Dublina i spotkałem dwukrotnego zwycięzce Irish Barista Championship. Coś tam kiedyś rozmawialiśmy, a że był sam, postanowiłem zagadać. I zaczęliśmy dyskutować na temat kawy ogólnie, a później o tym co mamy w kubkach. Kiedy ja cieszyłem się, że dostałem naprawdę przyzwoite espresso, on powiedział, że jest ok, ale czuć trochę robusty. Podszedłem do baristy (którym okazał się Polak) i zapytałem czy mają jakieś info na temat ich House Blend. 50% Kolumbia 50% Gwatemala - 100% Arabica. I rzeczywiście, po dłuższym opisie nie znalazłem robusty. Ale mam zdjęcie z tej kawiarni i okazuje się, że odmiany w tym blendzie to: Caturra, Bourbon, Typica i właśnie Castillo. Ja nie wyczułem w espresso żadnych oznak robusty, ale teraz się zastanawiam czy ta odmiana jest tak blisko robusty, że ma podobny smak, czy ten gość zasugerował się tylko tą odmianą?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3157 dnia: 13 Luty 2017, 16:06:37 »
Wg Synestezji, np. Kolumbia Monte Redondo James Fernandez ma bliskie konotacje aromatyczne z Kenią, może akurat z tą "hybrydową" częścią populacji coffea arabica: jest słodka, owocowa, wyrazista. Aktualne palenie jest świetne jako espresso ale daje radę też w przelewkach. Nie wiem jak było z Twoim rozmówcą: może faktycznie coś w rodzaju autosugestii? Nie wiem czy można tę genetykę tak łatwo zmysłami wykryć. Jeden z wirtualnych znajomych parę lat temu dużo czasu spędził na różnych plantacjach Puerto Rico. Zapamiętałem jedną z jego (i chyba nie tylko jego) refleksji: nie lubię Castillo :). Ale gdy się nie ma co się lubi (bo wcześniej zżarły to gąsienice lub rdza), to się lubi co się ma (bo tylko to się da uprawiać).

Przed chwilą Ela zapełniła całe laboratorium wszystkimi dostępnymi filiżankami, bo napełniła je różnymi ekstraktami. Kolumbia wypadła świetnie, także Ekwador i Kostaryka. W cuppingu zajaśniała znowu Geisha i rozbiła swym aromatem cały stół; to wciąż "ta Geisha" @dopeman, palona na początku grudnia. Potem była Etiopia Konga, potem Ekwador La Ponce i zaraz potem Kolumbia James Fernandez.

Z samego rana powstała dziś moja część czyli popularne mieszanki: Ariadna, Mefisto i Stormy Weather. Ta ostatnia jest tym razem nieco konkretniej wypalona, nieco bogatsza w składzie, bardziej więc kolorowa będzie i słodka :). Zapraszam :).

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3158 dnia: 13 Luty 2017, 22:38:13 »
Kostaryka w Kalicie rzadzi !!!! Mega kawka
Punks not dead just sucks now !

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3159 dnia: 14 Luty 2017, 13:36:43 »
 

❤️A to moja walentynka  ❤️czy sa jeszcze te ziarna dostępne  ?
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3160 dnia: 14 Luty 2017, 17:11:13 »
Tak, jasne, jeszcze wystarczy na kilka miesięcy. W tej chwili w sklepie jest inna Kostaryka od tej samej rodziny --> Kostaryka Finca Licho, również bardzo smaczna. Obie te Kostaryki i w ogóle Kostaryki są relatywnie drogie. Nie widać tego w naszym sklepie, bo "przegrywają" z tańszymi lub równymi ziarnami z Afryki.

Nawiązując do naszych rozmów o odmianach botanicznych, dodam parę słów o Kostaryce :). Kostaryka rządzi albo jak wolicie po angielsku: Costa Rica rulez  :mrgreen:. Nie dość, że tradycje związane ze speciality coffee są tam bardzo ugruntowane i ludzie po prostu wiedzą co robią, to jeszcze Pan Bóg obdarował ich piękną przyrodą. Jedna ze specyficznych dla Kostaryki odmian Villa Sarchi, jest pochodną odmiany Bourbon -- odkryto ją w Dolinie Zachodniej w Kostaryce jako spontaniczną czyli naturalną mutację. Do tej pory wszystkie nasze najlepsze Kostaryki były ziarnami Villa Sarchi. @Szczympek, to Ty chyba parę miesięcy temu narzekałeś na Kostarykę Finca Santos, prawda? Otóż Finca Santos składała się z ziaren Caturra (pochodna Bourbon) i Catuai (krzyżówka Bourbon i Mundo Novo; Mundo Novo zaś to krzyżówka Typica i Bourbon). Zarówno Caturra i Catuai przybyły do Kostaryki z zagranicy, z Brazylii, gdzie je po prostu "sztucznie" stworzono, a Villa Sarchi urodziła się "sama" w Kostaryce :).

Oprócz Kostaryki Licho polecamy:

-- Dwie piękne, "czyste" jak kryształ naturalne Etiopie
-- Kolumbię Cauca (90+ ;))
-- Kenię Kahuro (duże ziarna!)
-- dwie świetne Brazylie (Aparecida i Fatima)
-- Honduras natural i red honey
-- sporo nowych mieszanek, np. Compleanno :)
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2017, 18:56:17 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3161 dnia: 15 Luty 2017, 08:58:29 »
Ja zrobiłam wczoraj "Blend Walentynkowy"  :buziak: : połączyłam ze sobą dwie obróbki Hondurasu i moim zdaniem rezultat jest świetny w espresso  :szampan:

Na cremie rysował się piękny tygrysek, w aromacie czuć było sporo owoców a body wciąż było spore, dzięki przewadze "naturala". Mieszanka wkrótce pojawi się w sklepie.

Kolumbię Fernandez Cauca polecam nie tylko do dripa, ale także w espresso: jest bardzo "soczysta"  :uklony:

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3162 dnia: 15 Luty 2017, 12:11:27 »


to wciąż "ta Geisha" @dopeman, palona na początku grudnia.

Gdzie mnie tam nos wściubiać i pchać się z moimi kubłami smakowymi do takich wykwintności [emoji14] Konga mi wystarcza ;)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3163 dnia: 15 Luty 2017, 12:48:46 »
Konga, Geisha itp. kawy trzymają te swoje aromaty forever ;).

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3164 dnia: 15 Luty 2017, 13:07:50 »
Tak, jasne, jeszcze wystarczy na kilka miesięcy. W tej chwili w sklepie jest inna Kostaryka od tej samej rodziny --> Kostaryka Finca Licho, . @Szczympek, to Ty chyba parę miesięcy temu narzekałeś na Kostarykę Finca Santos, prawda?

Niestety ;) apropos Villa Sarchi, to rewelacyjna odmiana. Próbowałem pare razy, choć chyba nigdy z Kostaryki. Próbowałem z Gwatemali, farma La Bella, prawdopodobnie 7 miejsce tej kawy w CoE 2015? Rewelacja!
Odchodząc trochę od tematu: co powiesz o odmianie Arusha?
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi