Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1632113 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10746
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8040 dnia: 26 Czerwiec 2024, 16:06:17 »
Gdybym tak palił moje blendy, to chyba zaraz straciłbym wszystkich klientów ;). Ale tak, przekonałem się, że nawet bardzo jasne kawy są bardzo miłą odmianą od typowego espresso italiano. Ciekawa jest w ogóle historia z tym znajomym. Kiedyś coś o tym jeszcze napiszę...

Online radekzaj

  • Wiadomości: 211
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8041 dnia: 28 Czerwiec 2024, 08:15:55 »
Dzięki za dodatkową paczuszkę z Chocolate Wave :) Dawno jej nie miałem, także od razu dziś z rana namielone 20g, uzysk 45g przez około 43 sekundy (w tym preinfuzja), temp. 92C, wyszło smakowicie, idealny balans dla moich kubków smakowych ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10746
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8042 dnia: 07 Lipiec 2024, 17:02:08 »
@radekzaj to się cieszę :). Po paru dyskusjach sprzed kilku tygodni stwierdziłem, że może zdarza mi się nieco za bardzo "odjechać" w kierunku jasnego palenia, a z kolei ciemniejsze palenie, ogólnie rzecz ujmując: w stylu "espresso italiano" jest proste i łatwe, więc chyba powinienem za tym pójść. Nie są moje ostatnie kawy zbyt ciemne, ale nie są też zbyt jasne -- może są na właściwych torach? ;)

Chciałbym trochę zarekomendować Eli ostatnie kawy do espresso. Jest tego trochę więcej niż zwykle, więc warto skorzystać. Są teraz 3 fajne Brazylie: Santa Cecilia natural, Pantano Natural i Pantano Pulped-Natural:

Synestzja, Brazylia, espresso

Wszystko to odmiana Yellow Bourbon i bardzo dobra jakość. Dalej dwa znacznie bardziej wdzięczne single: Kolumbia La Claudina i Honduras COMSA z obróbki naturalnej, obie miodowe i owocowe; fajne nawet dla wybrednych espressomaniaków:

-->> Synestezja espresso single-origin

Dalej wynik spontanicznego eksperymentu: dwa świetne blendy z wersją Pantano pulped-natural:

-->> Synestezja Espresso Box nr 3.

Na koniec dwa bardziej ostatnio dostępne blendy:

-->> Red i Cioccolato

Z kaw do metod przelewowych, ostatnio próbowałem ziaren z lutowych paleń: Etiopii Buku, Nikaragui Aurora, Kenii Kagumoini. Leżą na moim stole różne pootwierane torebki, często z garścią ziarenek, odkładane by kiedyś spróbować. A tu kolejne kawy się pojawiają i kolejne... Upływ czasu w zasadzie jest niedostrzegalny -- jaśniej palone ziarna rządzą się swoimi prawami, często stają się lepsze po wielu tygodniach. Wciąż mam pudełko Geshy z grudnia i wciąż jej zapach jest obłędny.

Polecam kolejne wydanie specjalnego zestawu:

-->> Najlepsze kawy do dripu

Niewiele w tej konfiguracji zostało, więc warto: Buku i trzy super-blendy Mango/Llantas, Gesha/Sidama, Pacamara/Kagumoini.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2024, 18:25:04 wysłana przez Antonio »

Offline INTSeed

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Zwykły Drip
  • Młynek: Timemore S3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8043 dnia: 21 Lipiec 2024, 18:35:24 »
Które z tych kaw do dripa polecasz? Nie piłem żadnej kawy innej niż marketowe. Najlepsze to jakieś barista Tchibo lub Jacobs.
Czekam dopiero na młynek timemore S3. Mam nadzieję że mi się będzie chciało nim mielić. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić że w kawie jest tyle zapachów, smaków ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10746
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8044 dnia: 21 Lipiec 2024, 19:30:08 »
To ciekawy temat :). Najbardziej spektakularne powinny sprawić, że już nigdy nie sięgniesz po zwykłą kawę:

-- https://mastroantonio.pl/Synestezja-Excellence-Pacamara-Kagumoini-p829
-- https://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-Hurufa-Natural-p720
-- https://mastroantonio.pl/Kenia-Mt-Elgon-Kutere-Peaberry-p640
-- https://mastroantonio.pl/Kenia-Embu-Kamviu-AA-p769
-- https://mastroantonio.pl/Salwador-Las-Llantas-Anaerobic-Natural-p582
-- https://mastroantonio.pl/Nikaragua-Aurora-Parainema-Natural-p583

Ale możesz stwierdzić, że to nie kawa tylko herbata owocowa ;). Biorąc pod uwagę własne moje "ciężkie" początki z metodami przelewowymi, to może te nieco ciemniejsze a wciąż zaskakujące aromatami kawy mogą być właściwym wyborem (nie wiem):

-- https://mastroantonio.pl/Kolumbia-Antioquia-La-Claudina-Omniroast-p350
-- https://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-Hurufa-Natural-Espresso-p788

Nie wiem, bo czasami zdarza mi się, że wysyłam zmieloną kawę do metod przelewowych, z zupełnie innej, ciemniejszej strony -- nasze mieszanki do espresso też niektórym bardzo smakują: Ariadna, Red, Chocolate Wave itp.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5662
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8045 dnia: 21 Lipiec 2024, 19:42:55 »
Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, że w kawie jest tyle zapachów, smaków
Ponieważ piłeś:
barista Tchibo lub Jacobs
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10746
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8046 dnia: Dzisiaj o 17:16:00 »
Na naszej stronie możecie zaobserwować małe perturbacje, związane ze zmianą front-endu/szablonu/skórki. Zmiany są dość kosmetyczne ale bardzo istotne dla urządzeń z małymi wyświetlaczami. Dzięki zmianie, łatwiej jest operować w telefonach. Z kolei na dużych formatach widać, że wcześniej przygotowane obrazki nie dopasowały się do nowych ramek, ale wszystko to pozmieniamy z czasem. Wdzięczny będę za refleksje na temat funkcjonalności: -->> https://mastroantonio.pl/

Ostatnie kilka tygodni były w świecie kawy dość znamienne. Znowu mogliśmy obserwować gwałtowne i spowodowane manipulacjami "z góry" duże podwyżki cen surowego ziarna. Raz wzrosły ceny ziaren z Azji -- podobno z powodu niebezpieczeństw czyhających w rejonie Kanału Suezkiego i konieczności jego omijania wokół Afryki. Jacyś wielcy kontrolerzy pociągnęli za sznurki w sobie znanym celu. Nie było robusty, więc jej ceny wzrosły. Pociągnęło to za sobą kolejne podwyżki wszelkich robust, a teraz również arabik, również tych z Ameryki, płynących tylko przez Atlantyk. Szczęśliwi, którzy rok temu, korzystając z chwili, kupili całe kontenery i teraz je wyprzedają. Biznes nasz nie jest łatwy i lekki -- i oby się kiedyś ta polityczno-ekonomiczno-społeczna wojna uspokoiła.

Co tam z naszą kawą? Od końca zacznę i od Eli:

-- Ostatnia partia słodkiej Rwandy z obróbki naturalnej, palenie do espresso -->> Kabyniro Natural
-- Etiopia Sidama, też chyba już ostatnia partia, palenie do dripu -->> Shanta Golba FW
-- Salwador Apaneca, nie sposób się tą kawą znudzić, do dripu i do specjalnego espresso: Llantas Anaerobic Natural
-- Dwie wersje Etiopii Guji Hambela, jasne palenie do dripu i ciemniejsze do espresso: -->> Buku Hurufa Natural
-- Dwie Kenie, ostatnia partia Kamviu; jak zwykle, jasne palenia, owocowe i świetne na upały do dripu: -->> Kutere i Kamviu
-- Pyszna Nikaragua do dripu: -->> Aurora Natural
-- Dwie wersje La Claudina, obie do espresso, jedna nieco bardziej specjalna, omniroast: -->> La Claudina Natural
-- Sporo Eli kaw do espresso się w ogóle porobiło. Są tu 3 Brazylie i chyba ze 3-4 blendy: -->> Synestezja Espresso

Specjalny zestaw Eli jasnych kaw: Najlepsze

W moim kawo-zbiorze mała, drobna zmiana. Pojawiły się dwa blendy o prostej nazwie: -->> Simply Espresso
Są razem w zestawie i osobno. Fajne i do porównania: jedynka jest z mokrym a dwójka z naturalnym akcentem. Dwójka de facto jest moją pierwotną wersją Chocolate Wave :).
Wróciła na chwilę Brazylia Cerrado: -->> Carmo Paranaiba
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 17:25:32 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi