Nie czytałem jakoś mega uważnie ostatnich 7 stron pyskówek, ale dorzucę swoje. Zmieliłem 25g starych ziaren - 10 jak pod dripa, 10 na totalny gruz, 5 pod espresso i wrzuciłem do kubka dołączanego do DF64 (dość wąski, wysoki, przeźroczysty). 'Ręczne' wytrzęsanie - najgrubsza frakcja 'magicznie' poszła na górę. Przemieszałem warstwy łyżeczką, pomieszałem WDT sputnikiem od Valeriego - to samo. Więc chyba czy rozmawiamy o orzechach, soli, fasoli czy zmielonej kawie ten efekt zachodzi tak czy siak. Z zastrzeżeniem, że u mnie były dość spore różnice w grubości, w przypadku espresso są mniejsze plus pewnie to, o czym wspomina arob - przy bardzo małych drobinkach mogą się dziać rzeczy niewyjaśnione. Ręczne 'składanie' stacatto shota z odsianych ziaren to raczej zabawa/eksperyment, jeśli U-MIX zrobi taką separację sam w czasie, gdy np ekspres się wygrzewa - to może być ciekawe.