Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662523 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2940 dnia: 26 Listopad 2022, 21:37:01 »
No właśnie nie czaje w czym on jest taki rewolucyjny, większość filmiku to rady, w których nie słyszałem niczego nowego, sama metoda to jak sam twierdzi filtrowana immersja zamiast perkolacji, aby to osiągnąć dość sporo cyrkuje, w filmiku szkalującym cyrkowanie. Mieszanie po każdym zalaniu jakoś nowym pomysłem nie jest ale jego intensywność, jak sam przyznaje, zapycha mu filtry. Takie długie parzenie z takim ratio i tak ciemnej kawy, że zdrowo powątpiewam, czy nazwał bym to smacznym :(
Ale filtrowanie immersji sam uważam za dobry i powtarzalny sposób, tylko, że jak on o cleverze czy switchu usłyszy to mu się może świat zawalić :)

ps
Denerwujący w sumie jest u niego nie sposób ani jego rady, bo w sumie złe nie są, ale irytuje jego wydumane pierdzielenie, jaki to antysystemowy jest, taki punkowy dyrektor marketingu, dużo gada, a w sumie robi to samo :) Dobił mnie, jak śmieje się z wagi podczas parzenia, po czym używa dokładnie odmierzonej ilości wody w czajniku, no co za różnica czy ważysz wodę wlaną czy wylaną? :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2941 dnia: 27 Listopad 2022, 09:42:06 »
Dość przerażające to było dla mojej kawowej duszy. Jestem w totalnej opozycji, bo mieszam strugą wody a nie łyżką.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2942 dnia: 27 Listopad 2022, 13:26:10 »
bo mieszam strugą wody a nie łyżką.
Czy to aż tak nie oczywiste ? ktoś naprodukował trochę śmiesznych łyżek ktoś inny musi to zareklamować (padło jak padło) po ty by jeszcze ktoś inny mógł to sprzedać.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline NOK7

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2943 dnia: 10 Styczeń 2023, 07:45:18 »
nie wiem jak sformułować pytanie zeby było zrozumiale, ale spróbuję:
chce zrobic przelew w V60 i uzyskac np. 500ml naparu
miele 30g kawy, wsypuję do drippa, stawiam V60 z serwerem na wadze, taruję ją i zaczynam  przelew
no i jezeli wleje 500ml to waga pokazuje 500g ale w serwerze mam troche mniej niz te 500g/ml naparu bo czesc wody zostala "zaabsorbowana" przez mielonkę (nie mam podzialki więc trudno powiedziec ile dokladnie ale załóżmy że 50ml zostalo zaabsorbowane)
czy jak robicie swoje przelewy to dązycie do 500ml w serwerze (pewnie trzeba zalac jakies 550ml) czy przelewacie 500ml i nie zwracacie uwagi ze naparu jest troche mniej?

pytanie raczej akademickie, ja wlewam te 500ml (czyli waga pokazuje 500g) i tyle, ale jestem ciekaw jak to wygląda u innych?

Offline manos.csw Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Timemore Sculptor 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2944 dnia: 10 Styczeń 2023, 08:31:54 »
Wlewam 500ml i nie zwracam uwagi, że uzysku jest mniej. W V60 łatwiej jest zmierzyć ile wchodzi, a nie wychodzi. Tak jest wygodniej.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2945 dnia: 10 Styczeń 2023, 08:33:03 »
czy jak robicie swoje przelewy to dązycie do 500ml w serwerze (pewnie trzeba zalac jakies 550ml) czy przelewacie 500ml i nie zwracacie uwagi ze naparu jest troche mniej?
30g zmielonej kawy zalewam 500g wody. Część wody zostanie w kawie(fusach).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2946 dnia: 10 Styczeń 2023, 12:16:00 »
Kawa zmielona przy ekstrakcji wciąga mniej więcej 2x tyle wody ile sama waży. Przy standardowych 6 g kawy na 100 g wody, tracisz około 12 g wody w trakcie przelewania. Czyli przy 500 g wody przelanej, 60 g zostaje w kawie, a naparu masz ok. 440 g.

Żeby uzyskać ok. 500 g naparu musisz zalać  35 g kawy 570 gramami wody.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2023, 12:55:22 wysłana przez krystians »

Offline NOK7

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2947 dnia: 10 Styczeń 2023, 14:16:25 »
Kawa zmielona przy ekstrakcji wciąga mniej więcej 2x tyle wody ile sama waży. Przy standardowych 6 g kawy na 100 g wody, tracisz około 12 g wody w trakcie przelewania. Czyli przy 500 g wody przelanej, 60 g zostaje w kawie, a naparu masz ok. 440 g.

Żeby uzyskać ok. 500 g naparu musisz zalać  35 g kawy 570 gramami wody.

ok, to juz bardzo liczbowe wyjasnienie - wielkie dzieki!!

absorbcja 2x tyle wody ile kawa sama wazy jest w pelni zrozumiala
ale czemu 35g kawy i 570g wody a nie 30g kawy i 560g wody??
matematycznie tez powinno dac 500g naparu...

czy chodzi o to, ze dając 35g kawy nie zaburza się proporcji 6g na 100ml ?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2948 dnia: 10 Styczeń 2023, 14:28:36 »
Tak 30 na 560 też da ok. 500 g naparu, tylko proporcja kawy do wody jest inna. To już musisz ustalić samemu jaki napar, z jakiej proporcji kawy do wody, będzie Ci bardziej smakował. Zależy to też od kawy, niektóre lepiej smakują po przelaniu bliżej proporcji 6/100 inne jak trochę mniej albo więcej wody, zależy też od temperatury, polewania itd. Dlatego najlepiej ulubioną metodą zaparzyć kilka wersji i wybrać najsmaczniejszą.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2023, 14:32:36 wysłana przez krystians »

Offline NOK7

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2949 dnia: 10 Styczeń 2023, 14:44:44 »
ok, wszystko jasne
jeszcze raz wielkie dzieki za wyjasnienia!!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2950 dnia: 10 Styczeń 2023, 19:16:39 »
czy chodzi o to, ze dając 35g kawy nie zaburza się proporcji 6g na 100ml ?
Ta proporcja jest ledwie dość uniwersalną propozycją, dobrym punktem wyjścia. Warto próbować gęstszych proporcji, bo bardziej wodniste chyba nie mogą być smaczniejsze...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2951 dnia: 10 Styczeń 2023, 19:52:21 »
Wszystko zależy od tego jak dużo dobra/zla wypłuczemy. Sam jestem też raczej zwolennikiem stosowania mniejszej ilości wody, ale nie znaczy, że inaczej musi być źle. Każdy powinien spróbować i przekonać się samemu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2952 dnia: 10 Styczeń 2023, 20:29:44 »
Zgoda :).

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 181
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2953 dnia: 12 Styczeń 2023, 17:51:51 »

Chaff - nie wiem, czy była już tu dyskusja o tym, odkąd tu jestem to nie kojarzę. Przy jasno palonych kawach jest tej łuski dość sporo. Zostawiacie czy dmuchacie/odsiewacie, żeby się jej pozbyć? Ja sobie zrobiłem eksperyment z końcówki paczki jakiejś Etiopii i zaparzyłem dwa małe kubki w możliwie ten sam sposób (ten sam - 12g kawy, 200g wody, 40g preinfuzji, reszta w jednym, powolnym zalaniu), jedyna różnica to że z jednej porcji zmielonej kawy wydmuchałem łuskę, z drugiej nie. Nie był to ślepy test, wiedziałem, co jest w którym kubku. No i poczułem różnicę - kawa z chaffem zostawiała nieprzyjemny, papierowy posmak ale było to bardziej teksturalne niż stricte smakowe. Jak komuś się chce, powtórzy i da znać to będzie super.

Offline msz38

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: v60, switch, aeropress
  • Młynek: Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2954 dnia: 22 Styczeń 2023, 09:56:21 »
Kono przyjechał :D
Polecam, dripper w stosunku do v60 ma  wolniejszy przepływ, płaskie ścianki beż żeberek podobno zapobiegają bypassowi wody, ogólnie łatwiej w nim złapać balans, czyli bardziej doparzona, kwasowość lepiej schowana w stosunku do v60.
Tylko jak będziecie brać, to bierzcie model MDK-21 transparent. Jako chyba jedyny jest przystosowany do zalewania wodą 100% (Japonia xD)
Taki jaki na zdjęciu.
Cena jaka wychodzi ze wszystkim to ok 140 PLN

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi