Autor Wątek: Barista Space Grinder  (Przeczytany 436 razy)

Offline kingdasza

  • Wiadomości: 3
Barista Space Grinder
« dnia: 02 Wrzesień 2022, 21:08:53 »
Cześć,

dorobiłem się upgrade-u młynka z Hario na ręczny Barista Space nazywany przez producenta jako new hand grinder.
Mam dwa pytania do osób bardziej obeznanych, lub posiadających młynek.
1) Instrukcja (notabene bardzo kiepska i nieintuicyjna) mówi o nieobracaniu pokrętła do regulacji przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Rozumiem, że chodzi o obracanie w lewo na sucho lub z wsypaną kawą? Gdy oś jest zablokowana nie jest to szkodliwe dla żaren? Inaczej przecież nie dałoby się regulować grubości.

2) Od którego momentu liczyć pierwszy klik? Czy za zero można liczyć pierwsze wkręcenie po którym oś nie wypada?

3) Jak to możliwe, że instrukcja mówi o "7-12 circles for espresso" i powyżej 14 dla dripa? Powinienem uzupełnić braki w wiedzy? Myślałem, że pod espresso kawa jest drobno mielona.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Offline ile_klikow Mężczyzna

    • instagram.com/ile_klikow
  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Comandante
Odp: Barista Space Grinder
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2022, 10:31:02 »
Nie przejmuj się jakoś specjalnie tymi instrukcjami, rzadko są zgodne z prawdą. Kiedyś testowałem 1zpresso który polecał pod espresso brzmiał którego ja używałem do dripa. Barista Space jednak nie testowałem, może ktoś podpowie :)
instagram-> ile_klikow

Offline Raczykk

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: V60-2; ap; kawiarka
  • Młynek: Barista Space
Odp: Barista Space Grinder
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad 2022, 09:58:09 »
Pewnie już dawno wszystko wiesz ale...


1) Instrukcja (notabene bardzo kiepska i nieintuicyjna) mówi o nieobracaniu pokrętła do regulacji przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Rozumiem, że chodzi o obracanie w lewo na sucho lub z wsypaną kawą? Gdy oś jest zablokowana nie jest to szkodliwe dla żaren? Inaczej przecież nie dałoby się regulować grubości.


To prawda, ta instrukcja to padaka straszna.. Pierwszy raz myślałam, że coś zepsułam :D

2) Od którego momentu liczyć pierwszy klik? Czy za zero można liczyć pierwsze wkręcenie po którym oś nie wypada?
U mnie to wygląda tak, że "0" jest na ustawione na "12" stopniu, ale mimo wszystko mogę jeszcze przekręcić do "3". To są puste kliki i ich nie liczę. Zatem liczę pierwszy klik jako przekręcenie w lewo od 12 do 11.
3) Jak to możliwe, że instrukcja mówi o "7-12 circles for espresso" i powyżej 14 dla dripa? Powinienem uzupełnić braki w wiedzy? Myślałem, że pod espresso kawa jest drobno mielona.

Ja pod espresso miele na 8 i jest drobno. Co młynek to obyczaj. ANyway - ten młynek pod espresso tak średnio się nadaje, ale nie jest źle.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi