Każda konstrukcja jest ciut inna:
Profitec 800 Pro v2 - to najbardziej klasyczna dźwignia, konstrukcja dipper, podobna grupa co w L, ale z podwójną sprężyną, więc bardziej płaski profil ciśnienia. Preinfuzja z ciśnieniem bojlera serwisowego. PID do kontroli temperatury wody.
ACS Evo - tu masz najwięcej opcji regulacji, sterowanie temperaturą wody w bojlerach oraz temperaturą grupy. Grupa podobna do LSM, mniejsza średnica PF, dość wysokie ciśnienie ekstrakcji. Pompa do preinfuzji z możliwością regulacji (najczęściej 2-3 bar się korzysta).
Strega - HX i pompa wibracyjna Ulka, która wykoszy stywana jest do budowania ciśnienia pre-infuzji (ale tu masz de facto budowanie ciśnienie do 9 bar) i dopiero zwolnienie dźwigni wyłącza pompę i przechodzi na klasyczny profil dźwigniowy.
LC - HX - termosyfon. Stabilna temperaturowo, powtarzalna konstrukcja, nie masz jednak tylu możliwości sterowania temperaturą co w ACS czy Profitec. Twoje parametry to ciśnienie preinfuzji które ustawiasz na zewnętrznej pompie i przemiał. Także fajne, proste, powtarzalne narzędzie do robienia pysznego espresso. Serwis w L - masz bezpośredni kontakt z producentem, wszystkie części serwisowe wysyłają z UK DHL, w ciągu 1-2 dni roboczych. Plus instrukcja jak i co wymienić. Można nawet sesję video mieć z nimi, żeby poprowadził przez naprawę.
Generalnie, co nie kupisz, będziesz zadowolony.
Czym się różni Londinium od włoskich klasyków, np. Bosco?
Bosco to dipper. L to HX i termosyfon. Bosco to maszyny komercyjne, duże bojlery etc. Można do domu, ale dipper może stwarzać pewne problemy, jeżeli regularnie nie robisz espresso za espresso. (wzrasta Ci temperatura).