osco to dipper. L to HX i termosyfon. Bosco to maszyny komercyjne, duże bojlery etc. Można do domu, ale dipper może stwarzać pewne problemy, jeżeli regularnie nie robisz espresso za espresso. (wzrasta Ci temperatura).
Bosco 1 grupa ma bojler 5l, do domu faktycznie sporo, ale w USA jest dość popularny
Nie ma problemu z z tym, że nagrzewa się grupa od długiego stania, nie wzrasta temperatura, a na pewno nie od robienia kaw
, raczej odwrotnie, może wzrosnąć od szybkiego robienia kaw, ale to tylko teoria bo na dźwigni szybko się kaw nie da robić. Bardziej chodzi o flush i tego się nie robi w przypadku dźwigni typu dipper bo właśnie podnosi temperaturę. No chyba, że np nie ma pid i celowo ktoś chce podwyższyć temperaturę. Trochę to zawiłe.
Zwrotu Bosco czasem się używa zamiennie z dipper, ale w ramach grupy "dipper" są również różnice jeżeli chodzi o konstrukcję.
Różnice między Profitec, Londinium, czy Strega w konstrukcji są znaczące, mogą wypływać na smak kawy, raczej na pewno.
Nikt na tym forum nie ma takiej wiedzy, wiedzy wynikającej z praktyki, więc trudno o opinie. Raczej jest to "wiedza" przepisywana z innych forów.