Witam.
Zastanawiam się nad budową bojlerów ekspresów.
Oglądałem dzisiaj na zdjęciach bojlery ekspresów Lelit, Delonghi, Gaggia Classic.
1.
Każdy mądrze skonstruowany bojler powinien mieć zasilanie zimną wodą umiejscowione na dole bojlera, a pobór gorącej wody od góry bojlera.
W ekspresach Delonghi pobór "gorącej" jest realizowany od góry przez rurkę, a zasilanie zimna wodą jest też na górze bojlera na wysokości poboru, strumień zimnej wody pod ciśnieniem płynie wprost na rurkę która powinna pobierać tylko gorącą wodę, pobiera już zmieszaną z zimną. Większość zimnej pod wpływem prawi fizyki popłynie ku dołowi, ale część napewno będzie zmieszana i załóżmy kawa będzie parzona nie 88 stopniami tylko 68...
2.
W ekspresach Lelit Anna, budowa bojlera jest bardzo podobna do Delonghi, z tym, że na oko bojler Lelit wygląda na bardziej masywny, ale o zgrozo, zasilanie w zimna wodę również odbywa się bardziej na górze bojlera! może nie tak jak w Delonghi centralnie w prost na miejsce poboru gorącej, ale na oko w Lelit z 1 cm niżej co raczej nie może wróżyć nic dobrego...?
Najlepiej z tej trójki pod względem umiejscowienia zasilania i poboru wypadła Gaggia old Classic lub New Classic
. Gdzie zasilanie w wodę odbywa się na dole bojlera.
Rozważałem zakup ekspresu Lelit, ale po zobaczeniu konstrukcji bojlera powiem szczerze, że jestem nastawiony sceptycznie
.
Poprawcie mnie jeśli się mylę lub źle coś rozumuję.