forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: DrUsagi w 13 Czerwiec 2014, 16:08:08

Tytuł: Alternatywna alternatywa - czyli zimna (pre)infuzja
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 13 Czerwiec 2014, 16:08:08
Z ciekawością spojrzałem na zwycięski przepis z World Aeropress Championships

Cytat: http://worldaeropresschampionship.com/2014/06/12/martin-karabino-jeff-verellens-recipes/
Martin Karabinos’ recipe :
Aeropress in regular position.
18,5 grams, EK43 at 6,2.
80g of water at 35C for 3 minutes, stir well and close aeropress.
135g of water at 92C, stir once and push slowly for 30 seconds.
(https://ci6.googleusercontent.com/proxy/KsbdirMAOtncyjvz4KhipDyhcnT_zQa7LFWv4I-k99aujc2l_Yqmad1zSWKceSRggVyFY5M0clfb4qitO44CMez9JLKuJ4HWcMhgJnyQ6Cb3QANR71HKXdPgDdakFL0u9A=s0-d-e1-ft#http://worldaeropresschampionship.files.wordpress.com/2014/06/d28.jpg?w=560)

Czy ktoś z Was stosował "zimną" preinfuzję? W przyszłym tygodniu powinienem mieć trochę kawy do przelewania i zamierzam spróbować. Patrząc jak większość na WBC obniżała temperatury napojów zastanawiam się czy za rok/dwa nie będzie to wszechobecny trend w alternatywie - profilowanie smaku temperaturą.

A może doczekamy się też maszyny do espresso która oprócz czasu i ciśnienia preinfuzji będzie pozwalała na ustawienie dowolnej temperatury dla preinfuzji :) Teraz walczę z katarem wiec nic mi nie smakuje jak powinno, ale może jutro po ubiciu tamperem poleję kawę w PFie wodą o temperaturze 40C. Ciekawe co z tego wyjdzie??? Może ktoś w pełni władz sensorycznych wykona taki test u siebie???
Tytuł: Odp: Alternatywna alternatywa - czyli zimna (pre)infuzja
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 13 Czerwiec 2014, 16:26:29
Jeśli ktoś nie wierzy w zimną wodę, to proponuję test, który sam kiedyś wykonałem przez przypadek. Chodziło mi o wypłukanie całości pyłu z przemiału. Samo odsiewanie jest czasochłonne, a i zawsze coś zostanie. Przelałem więc taką kawę na sitku zimną wodą, bo przecież to się nie zaparzy w tak krótkim czasie i w tak niskiej temperaturze.

??? Otóż, nie zaparzyło się, ale potem, ten przelany zimną wodą przemiał, wrzucony do filtra i zaparzany zgodnie z całą resztą standardów, nie wyparzył się prawie wcale. Pomyje i brudna woda.

Schładzanie, przelewanie, temperatura naczyń (to ciepłe, a tamto zimne), tu podgrzać, tu ochłodzić, tak, myślę, że już jest to trend.

Ciekawe co z tego wyjdzie???
Z tego co pamiętam, może być problem zapiąć.
Tytuł: Odp: Alternatywna alternatywa - czyli zimna (pre)infuzja
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Czerwiec 2014, 00:12:57
Dziś o zimnej preinfuzji usłyszałem po raz pierwszy... w barze w Bolonii ;).
Tytuł: Odp: Alternatywna alternatywa - czyli zimna (pre)infuzja
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 14 Czerwiec 2014, 08:48:43
Eksperyment zrobiony. Do PFa wlałem 10ml cieplej wody. Poczekałem aż kawa wchłonie wodę. Po starcie ekstrakcji kawa leci praktycznie od razu po załaczeniu pompy ale o dziwo wyszlo w miarę poprawne doppio. Crema była cienka i blada.
Smak niestety był kiepski.  Praktycznie sam kwas. Może gdyby podnieść temperaturę ekstrakcji to coś by z tego wyszło.
Dam sobie szansę w ciągu dnia - zobaczymy.