Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 322551 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1260 dnia: 12 Kwiecień 2020, 17:17:18 »
Tak, pytanie było o kawy z profilem palenie pod filtr, przygotowywane w ekspresie kolbowym.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1261 dnia: 12 Kwiecień 2020, 17:42:50 »
Trudniej o poprawną ekstrakcję ze względu na profil palenia?
Zmiana profilu smakowego  kawy na "niekorzystny"?

Dużo trudniej, na tanim domowym sprzęcie wręcz niemożliwe.
Sporo też zależy od kawy. Kawy z ameryki południowej sprawdzają się bardzo fajnie w espresso. Myta Etiopia czy Kenia Może sprawiać najwięcej problemów. Może być ciezko wycisnąć z nich coś innego niż nieprzyjemny kwas. Za to espresso z naturalnej Etiopii to płynne złoto, nawet z mlekiem.
Dużo też zależy od podejścia do kawy. Jeśli kawa ma dla Ciebie smakować... kawą, to odpuść single w espresso. Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki (Winne, fermentacyjne, słodkie, owocowe, kwaśne) to próbuj :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1262 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:04:44 »
Tak, właśnie o te smaczki mi chodzi :) Aktualnie mam jasno palone ziarenka z wiedeńskiej palarni Ethiopia Suke Quto i Dr Congo Katanda Coop, dedykowane również do kolby jak i metod przelewowych, jednak ciężko zaparzyć, zawsze trafi się jakiś kanał, choć trafi się czasem strzał nieziemski.
Zastanawiam się gdzie jest słaby punkt. Przyczyną mogą być malutkie grudki w przemiale?

 Młynek mazzer mini, żarna prawie nowe, sitko ims pojedyncze, sypię 9,5g dystrybucja, mieszanie, równe ubicie, preinfuzja 6sec około 2,5 bar, temperatura +-92 stopnie, czas 30-35sec, 20g.

pj.w dzięki za info o palarniach :)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2020, 20:11:55 wysłana przez pietro »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1263 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:08:57 »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1264 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:17:29 »
Temperatura za niska ? Uzysk za mały? Sitko podwójne mam od kompletu la spaziale, ale to trochę za dużo kofeiny naraz dla mnie.

Offline 500

  • Wiadomości: 31
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1265 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:24:38 »
Tak, pytanie było o kawy z profilem palenie pod filtr, przygotowywane w ekspresie kolbowym.

Tak myślałem. Mam Brazylię Yellow Bourbon, lecz to nie moje smakowe klimaty.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1266 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:40:07 »
@pietro
Na próbę: wrzuć podwójne sitko, 18 gram kawy, 45-50 gram uzysku, temperaturę 96C i zobacz jak smakuje. Zawsze możesz wypić pół filiżanki :)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1267 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:49:10 »
Ano spróbuję, jutro druga połówka w domu, to będzie dla niej :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1268 dnia: 13 Kwiecień 2020, 13:20:55 »
Czym nasmarować gwint kółka do regulacji stopnia zmielenia kawy w młynku fiorenzato. Czy może to być zwykła wazelina techniczna czy jakiś specjalny smar ?

Offline 500

  • Wiadomości: 31
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1269 dnia: 13 Kwiecień 2020, 13:36:02 »
Wazelina tak, tylko lepiej gdy będzie ona biała-kosmetyczna.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1270 dnia: 13 Kwiecień 2020, 14:12:55 »
ok dzięki

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1271 dnia: 13 Kwiecień 2020, 15:05:42 »
pj.w
Na pierwsze podejście poszła kawa z Conga, chyba trochę prze parzona, 46g uzysku w 43sec choć pierwsze krople pokazały się po 6sec w temp. 96( teoretycznie, nie pamiętam jak offset ustawiłem) Nie bardzo mam teraz punkt odniesienia, w minionych dniach kończyłem Etiopię, ale kawa nie bardzo mi podeszła, była jakby bardziej ciężka, mało kwasków, owoców, ale nie miała też goryczki, po lekkim przestudzeniu na pierwszy plan wybijała się łuska( choć nie wiem czemu, przeważnie w większości kaw z Afryki mnie to uderza)
Po zmianie ustawień druga próba dała 44g w 32sec,  kawa z Congo, to jednak nie moje smaki, jeszcze zaparzę w niższej temp.

Pytanko odnośnie zawartości kofeiny, gdzieś czytałem, że etiopskie heirloomy mają jej najmniej, prawda ?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1272 dnia: 13 Kwiecień 2020, 16:04:29 »
Pytanko odnośnie zawartości kofeiny, gdzieś czytałem, że etiopskie heirloomy mają jej najmniej, prawda ?

Ktoś z coffeedesku kiedyś robił testy na zawartość kofeiny w espresso.
Patrząc na dwie próbki, etiopia etiopii nierówna. Jedna miała 2 razy więcej kofeiny niż druga:
https://www.coffeedesk.pl/blog/ile-kofeiny-jest-w-espresso-w-kawie/

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1273 dnia: 13 Kwiecień 2020, 16:14:05 »
Tu masz badania na ten temat
http://www.scielo.br/pdf/gmb/v23n1/2333.pdf

Różnie może być z zawartością kofeiny w kawie. Heirloom to tak na prawdę niezliczona ilość odmian występujących w okolicy. Większość kaw z Etiopii pochodzi ze zbiorów wielu osób dostarczających w małych ilościach kawę do młyna.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2020, 16:16:31 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1274 dnia: 13 Kwiecień 2020, 17:13:37 »
kawa z Congo, to jednak nie moje smaki, jeszcze zaparzę w niższej temp.
Może tak być. A coś konkretnie w smaku Ci przeszkadza? Z jakiej dozy masz te 44 gram uzysku?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi