Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 322329 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1245 dnia: 08 Kwiecień 2020, 11:49:56 »
To zależy od kawy i wypalenia. Czasami tak się zdarza, ale przy świeżych kawach, to raczej rzadkość. Ja bym przede wszystkim polecał zalać trochę większą ilością wody tak koło 150 ml. . Może za grubo zmieliłeś?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1246 dnia: 08 Kwiecień 2020, 11:50:14 »
Spoko, nic nie stoi na przeszkodzie by przetestować taką kawę.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1247 dnia: 08 Kwiecień 2020, 12:05:28 »
Zdarzało mi się coś takiego na starych kawach, ale tez gdy zalewałam bardzo powoli, wtedy nie było co zbierać
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline mhz

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: AP, V60, Gabi
  • Młynek: Kinu M47, Timemore Nano
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1248 dnia: 08 Kwiecień 2020, 14:56:31 »
Właśnie zdarzało mi się to już kiedyś na starych kawach, stąd zawsze traktowałem to jako symptom produktu drugiej świeżości. A tu taki zonk, dwie (podobno świeże) kawy i obie zatonęły. Dzięki za sugestie, spróbuję dać więcej wody (@krystians, rozumiem, że z zachowaniem dozy, tj. 9g kawy?), trochę drobniej zmielić i zobaczymy co będzie :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1249 dnia: 08 Kwiecień 2020, 15:08:24 »
Właśnie zdarzało mi się to już kiedyś na starych kawach, stąd zawsze traktowałem to jako symptom produktu drugiej świeżości. A tu taki zonk, dwie (podobno świeże) kawy i obie zatonęły. Dzięki za sugestie, spróbuję dać więcej wody (@krystians, rozumiem, że z zachowaniem dozy, tj. 9g kawy?), trochę drobniej zmielić i zobaczymy co będzie :)
Bardzo jasne palenie też szybko opada, trzeba mimo wszystko spróbować czy jest ok ☕️

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1250 dnia: 08 Kwiecień 2020, 15:16:06 »
@mhz Tak, z zachowaniem dozy. Zgadza się to co pisze mr_blend, że przy jasnych paleniach czasem szybciej opada kożuch. Dlatego pisałem wcześniej, że zależy od kawy i palenia.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1251 dnia: 09 Kwiecień 2020, 13:55:21 »
Ktoś próbował odmian Tabi i Cenecafe 1?
Właśnie pije naturalną Kolumbie z tych odmian i, bez przesady, w niczym nie ustępuje najdroższej Panamskiej Geshy jaką piłem. Jeśli ktoś miał styczność, fajnie by było, żeby opisał wrażenia. Jeśli nie, to polecam z całego serca ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1252 dnia: 09 Kwiecień 2020, 15:16:11 »
Dużo, wszystko zależy od warunków uprawy i obróbki. Sama odmiana to tylko warunek konieczny do fajnych wrażeń.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1253 dnia: 09 Kwiecień 2020, 15:26:13 »
Ja piłem Tabi z Kolumbii, którą przywiózł i wypalił pafcio0 i była świetna. Czytałem, że yellow Tabi jest jeszcze lepsza.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2020, 15:38:00 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1254 dnia: 09 Kwiecień 2020, 16:50:05 »
Ja piłem Tabi z Kolumbii, którą przywiózł i wypalił pafcio0 i była świetna..
Natural?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1255 dnia: 09 Kwiecień 2020, 22:54:25 »
Tak, natural.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1256 dnia: 12 Kwiecień 2020, 10:33:33 »
Od dawna nurtuje mnie ta kwestia. Kawy jasno palone, przeznaczone pod filtr, ale zaparzone jako espresso. Profanacja ?
Trudniej o poprawną ekstrakcję ze względu na profil palenia?
Zmiana profilu smakowego  kawy na "niekorzystny"?
Za krótki czas parzenia, aby wydobyć pełen bukiet ?
Szkoda kawy ? :)
Wesołego Jajka :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1257 dnia: 12 Kwiecień 2020, 11:27:50 »
Profanacja? Może wyjść bardzo smacznie, zresztą często tak jak - próbowałem nie raz i nie dwa, wychodziło zawsze bardzo ciekawie i pozytywnie. Problem tylko jest duży z uzyskaniem takiego efektu - doza stała, ale trzeba kombinować z trafieniem w odpowiedni uzysk i czas. Jak wyjdzie to jest super, jak nie to trzeba próbować dalej, ale nie ma co się zniechęcać, bo jest naprawdę fajnie.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1258 dnia: 12 Kwiecień 2020, 11:42:03 »
Żadna profanacja, espresso nie jest gorszą lub bardziej prymitywną metoda parzenia niż przelew. Jest to po prostu inny proces, który ma swoje wady, zalety i wymagania.
Teoretycznie możesz parzyć kawy pod filtr, ale... Najczęściej lepszy efekt uzyskasz z tego samego ziarna palonego jednak pod profil espresso. Są palarnie które oferują profile omni-roast (mniejszość), są palarnie które te same ziarna palą w dwu profilach - espresso i filtr. Są palarnie które mają inne ziarna pod espresso i filtr (większość).
Najlepiej przetestować osobiście: Java Coffee i GoodCoffee mają stale w ofercie ziarna, przy których możesz wybrać profil palenia. Bierzesz dwie paczki jedna filtr, jedna espresso i testujesz. Jeżeli chodzi o Omni-roast, to możesz sprawdzić LaCabra, ale też np. przy opisach Synestezji niektóre single masz opisane jako filtr i espresso.
Zmiana profilu? Na pewno zmiana intensywności, często w espresso będziesz miał bardziej kwaskową kawę względem tego co uzyskasz  z przelewu.
Szkoda kawy? W palarniach, które oferują dedykowane ziarna pod espresso, najczęściej są one tańsze niż ziarenka wybierane do przelewu.
Aby uzyskać słodką i pijalną kawę z ziarenek palonych typowo pod filtr, trzeba mieć też odpowiedni sprzęt. Dobry młynek, który da Ci możliwość bardzo drobnego przemiału, fajnie mieć możliwość zrobienia preinfuzji oraz grupę i ekspres, który pozwoli Ci uzyskać jak najwyższą temperaturę parzenia.
Ja jednak trzymam się metod parzenia sugerowanych przez palarnie.
Wesołego.


Offline 500

  • Wiadomości: 31
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1259 dnia: 12 Kwiecień 2020, 17:13:03 »
Aby uzyskać słodką i pijalną kawę z ziarenek palonych typowo pod filtr, trzeba mieć też odpowiedni sprzęt. Dobry młynek, który da Ci możliwość bardzo drobnego przemiału, fajnie mieć możliwość zrobienia preinfuzji oraz grupę i ekspres, który pozwoli Ci uzyskać jak najwyższą temperaturę parzenia.
Ja jednak trzymam się metod parzenia sugerowanych przez palarnie.

Mówisz o robieniu espresso?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi