Ja właśnie przeprowadziłem test.
Hipoteza:
Smak papieru z filtra będzie odczuwalny w wodzie, dlatego przelewamy go pierwszy raz wodą, żeby przy drugim przelaniu nie było czuć smaku papieru.
Wstęp:
Z uwagi na pojawiające się różne głosy środowiska w kwestii stosowności przelewania wodą papierowego filtra do kawy, autorzy eksperymentu zdecydowali się sprawdzić czy będą w stanie wyczuć w wodzie smak papieru po pierwszym oraz drugim przelaniu filtra wodą. Testując smak wody jedynie po pierwszym przelaniu filtra wodą, możemy jedynie stwierdzić czy w wodzie będzie odczuwalny smak papieru. Jednak nie daje to odpowiedzi na pytanie czy przy drugim - właściwym przelaniu filtra wodą, jego smak dalej będzie w wodzie odczuwalny, a więc czy może wpływać na końcowy smak kawy. Koncepcja przelewania filtra przed zaparzaniem miałaby eliminować smak papieru w wodzie przy drugim, tj właściwym przelaniu wodą i samej ekstrakcji.
Materiały:
Filtry 100W,
Plastikowy dripper Hario 02,
woda Primavera 95C,
Czajnik Melitta,
3 identyczne filiżanki
Metody:
Pierwsza filiżanka to próba kontrolna czyli filiżanka z czystą wodą. Próby badawcze: 1. - filiżanka z wodą po pierwszym przelaniu filtra oraz 2. - filiżanka z wodą, po drugim przelaniu (jeszcze raz) filtra użytego w próbie 1.
2 testerów, Żona i ja
Wszystkie próby zalane wodą w temperaturze 95C, w objętości ok 50 ml (objętość standardowo używana przeze mnie do przelania filtra) do podpisanych wcześniej od dołu filiżanek.
Próba kontrolna: woda nalewania po górnej części ścianek pustego drippera
Próba badawcza 1: woda nalewania po górnej części filtra
Próba badawcza 2: woda nalewana po górnej części tego samego filtra
Test oparty na zasadzie podwójnej ślepej próby, ja podpisałem filiżanki i nalewałem wodę, czego nie widziała żona, później pomieszałem filiżanki, które następnie podawała nam żona w losowej kolejności.
Test powtórzono 3 razy. Testowana woda była schłodzona do temperatury ok 40C.
Dyskusja:
Test 1: Żona poprawnie wskazała wodę, nie umiała rozróżnić próby badawczej 1 od 2, ja poprawnie wskazała wodę, niepoprawnie wskazałem próby badawcze.
Test 2: Żona nie umiała rozróżnić wody od prób badawczych, ja poprawnie wskazałem wodę, nie potrafiłem odróżnić prób badawczych
Test 3: Żona nie umiała rozróżnić wody od prób badawczych, ja poprawnie wskazałem wodę, niepoprawne wskazałem próby badawcze.
Jeden z testerów poprawnie wskazał wodę, we wszystkich testach, jednak w żadnym nie był w stanie rozróżnić próby badawczej 1 od 2 albo robił to niepoprawnie. Drugi z testerów tylko w jednym teście wskazał poprawnie wodę, w żadnym nie był w stanie różnić próby badawczej 1 od 2.
Wyniki:
Smak papieru jest odczuwalny w wodzie zarówno po pierwszym jak i drugim przelaniu.
Wnioski:
1. Smak papieru z filtra jest wyczuwalny w wodzie. Dla autorów testu przelewanie filtra przed parzeniem kawy nie ma sensu, ponieważ nie czują oni różnicy w smaku wody używanej do zaparzania (tj drugiego przelania) od smaku wody po pierwszym przelaniu filtra.
2. Wyniki jednoznacznie wskazują na predyspozycje osobnicze w kwestii umiejętności rozróżniania smaków, jednak umiejętności te na pewno mogą być rozwijane; wyniki testów, w miarę rozwoju umiejętności, mogą się różnić
3. Wyniki testów są miarodajne jedynie dla samych autorów na obecnym etapie ich umiejętności
4. Testy wymagają rozszerzenia o większą liczę testów, testerów oraz inne filtry, inny dripper, wodę o innym stopniu mineralizacji oraz temperatury
5. Być może zasadnym byłoby użycie większej objętości wody do pierwszego przelania filtra, jednak wymaga to sprawdzenia.