Nazwa: Cult of Done Espresso #12, 100% Kenia Thunguri AB
Palarnia: Workshop
Palenie: średnie, pod espresso
Data palenia: 18.07.2013r
Spożycie: Druga połowa lipca/początek sierpnia 2013
Sposób przygotowania: Espresso, aeropress
Brytyjska palarnia Workshop jest firmą stosunkowo młodą, ale już zdążyła wyrobić sobie pewną renomę na rynku. Opisywana przeze mnie kawa to już 12. blend pod espresso z serii "Cult of Done Espresso" (pisząc tego posta zapowiedziano już wersję 13, "Lucky Thirteen", która będzie dostępna od 8.08.2013, nie mogę się doczekać!). Tym razem postawiono na letnie orzeźwienie, czyli 100% Kenii Thunguri AB. Według opisu, CoDE#12 ma zachwycać m.in. mandarynkami i jeżyną, które podbite są bogatym, syropowatym body i mlecznoczekoladowym finiszem.
Kawę z tych ziaren piłem zarówno w kawiarni, na dobrym sprzęcie, zrobione przez kompetentne osoby, jak i w domowym zaciszu, na moim Zelmerze. Zdecydowanie polecam robić tę kawę na sprzęcie lepszym, niż prosty ekspres, z prostego względu - kawa jest dobra, ale traci na syropowatości i tym mlecznym finiszu, choć jest przyjemnie słodka.
Zapach po otwarciu paczki, oj, zachęca, oj zachęca. Świeży, orzechowy i owocowy.
Espresso wchodzi jedno po drugim, jest lekkie, ale pełne, cudowny aftertaste, ładnie komponują się ze sobą smaki, aczkolwiek jest to kawa dla fanów zdecydowanych owoców. O dziwo, fajnie smakuje także w połączeniu z mlekiem.
Dlaczego też warto mieć lepszy sprzęt dla tej kawy? By móc wstrzelić się w zalecenia Workshopu, tj. ~94stC, 18-19g kawy, ekstrakcja 30-33 sekundy. Przede wszystkim, do mojego sitka, do małej kolby, nie jestem w stanie uzyskać prawidłowej dozy. aby przebiegła w miarę poprawna ekstrakcja, 17g to jest max. poza tym, stabilność temperaturowa jest słaba, sama temperatura też mocno na oko.
W aeropressie, zdecydowanie lepsza od opisywanej przeze mnie
Kenia Karagoto AB od Doubleshota. Brytyjskie ziarna dają bardziej zbalansowany napar, owocowy, ale wykończony słodką czekoladą i odrobiną przyjemnej goryczy.
Podsumowując, mając też w pamięci kilka innych kaw z tej palarni, pod metody alternatywne, warto zaopatrzyć się od czasu do czasu właśnie w Workshopie : ) Ceny, dość standardowe, do przyjęcia, jak za tej jakości ziarna.