1
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Artisz dnia Dzisiaj o 01:34:08 »"FitAqua 4-stopniowy system filtrujący wodę". Kranik to straszna tandeta, docelowo wymienię wylewkę w zlewie na trójdrożną, ale mam problem ze znalezieniem pasującego koloru. Filtry typowe, można kupić u innych sprzedawców, czy innych producentów.Ten filtr pod espresso się nie sprawdzi bo używa tylko kwaśną żywicę kationową, wymienia wapń i magnez na sód. TDS za bardzo się nie obniży, wapnia i magnezu będzie pewnie za mało a sodu zdecydowanie za dużo. Żeby obniżyć sód i TDS trzeba użyć wkład z mieszanką żywic kationowej i anionowej.
Przy twardej wodzie złoże będzie szybko się wyczerpywało i koszty użytkowania będą spore. Temat był omawiany już wcześniej, wystarczy cofnąć się parę stron do tyłu albo poczytać wątek o osmozie.