Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 250264 razy)

Offline elemrdrag

  • Wiadomości: 50
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #750 dnia: 16 Kwiecień 2021, 13:27:16 »
Hej,
Ja tez używam Lily Dripa (z Origami)- dzieki temu małemu prztyczkowi można mielić drobniej i wg mnie więcej wyciągać z kawy:)
Ps- tres dragones wg mnie to pyszna multiwitamina:)

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka


Offline baks Mężczyzna

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: Kazak Rota, moka, V60-02, AP
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #751 dnia: 16 Kwiecień 2021, 14:59:12 »
Dziś już pierwszy napar Tres Dargones za mną i jestem oczarowany tą kawą jak świetnie smak się zmienia wraz z temperaturą jakby ktoś w środku zmieniał owoce w trakcie
Też się pod tym podpisuję - bardzo urzekła mnie wręcz soczysta owocowość Trzech Smoków :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #752 dnia: 22 Kwiecień 2021, 22:07:31 »
Brown House & Tea wprowadzili kilka dni temu zieloną herbatę jaśminową i jest już też na stronie. Niezmiernie cieszę się na nią, bo bardzo lubię jaśmin!

P.S. Ilekroć pakuję Tabi to dosłownie całe pomieszczenie wypełnia zapach owoców tropikalnych/marakuji. Super jest ta kawa Podobnie z Tres Dragones, czy w grudniu z Mandelą. Można stać na drugim końcu i strzelać w ciemno jak te kawki są pakowane.

Offline kuk3ns

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #753 dnia: 23 Kwiecień 2021, 10:09:11 »
W zeszłym tygodniu pierwszy raz zamówiłem kawę z Palarni Blend i jeżeli chodzi o zapakowanie, opakowania i same kawy to klasa  :kawa:  Szczególnie jeżeli chodzi o Indie Araku (chyba z niej udało mi się wydobyć najwięcej smaku z kaw które zamawiałem) ja i żona pod wrażeniem jakie smaczne espresso z tego wyszło :) Na pewno powtórzymy zamówienie

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 397
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #754 dnia: 23 Kwiecień 2021, 19:45:01 »
Cześć,

pytanie do mr_blend.

Jaką kawę polecacie do ciekawego flat white'a czy cappuccino? Chodzi mi o uzyskanie smaku wytrawnego, że tak powiem, w miarę intensywnego i żeby słodycz mleka była przełamana owocowością, ale bez przesadnego kwasu. Nie chcę typowego "włoskiego" kawiarnianego smaku, typu gorzkawa czekolada + słodkie kakao w mleku. Coś z iskrą, ale bez ognia ;)

Iść w stronę owoce + klasyka? Np.:

https://www.palarniablend.pl/peru-mcm-g-15-123

Bo o połączeniu słodycz + klasyka też piszecie, że ma owocową kwasowość i dobra do mleka. Np.:

https://www.palarniablend.pl/papua-elimbari-esp-15-157

Z góry dzięki za sugestie.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #755 dnia: 23 Kwiecień 2021, 22:00:14 »
Hej!

Papua będzie fajna, ale do opisu intrygującego FW będzie pasować wg mnie Meksyk Nayarita. Może nie jest to czekoladowa kawa, ale zdecydowanie owocowa i flacik z nią jest karmelowo-owocowy. Byłem mocno zaskoczony, że mimo owocowości z mlekiem jest też równie dużo słodyczy. Przemiał do zmiany od samego początku na drobniejszy.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 397
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #756 dnia: 23 Kwiecień 2021, 22:48:58 »
Dzięki :) Czyli owocowa + słodka. No tak, kwaskowatość musi być zrównoważona.

Też o tym Meksyku pomyślałem na początku, ale obawiałem się, że naturalna obróbka przygasi akcenty owocowe, jak to często bywa.

Widzę, że niesłusznie, zatem pójdę za radą.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #757 dnia: 23 Kwiecień 2021, 22:52:34 »
aturalna obróbka przygasi akcenty owocowe
Hmm, ja mam odwrotne doświadczenia.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #758 dnia: 23 Kwiecień 2021, 23:05:41 »
aturalna obróbka przygasi akcenty owocowe
Hmm, ja mam odwrotne doświadczenia.
Natural z Brazylii i natural z Hondurasu to dwie zupełnie inne kawy ;) Palenie tutaj ma dużo do powiedzenia w kwestii espresso z obróbki suchej. Ten Meksyk to taka końcówka omni-roastu. Kawa jest stosunkowo jasno palona, więc nuty owocowe są na miejscu, ale też naturalna słodycz pochodząca z obróbki dobrze równoważy napar. Owocowe kawy z obróbki suchej są dosyć kruche, więc trzeba je drobniej mielić.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 397
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #759 dnia: 24 Kwiecień 2021, 01:25:08 »
Hmm, ja mam odwrotne doświadczenia.

Racja. Poplątałem owocowość z kwasowością - szkolny błąd. Miałem napisać, że obróbka sucha przygasza kwasowość. Chociaż powiem, że czasem - w średnio palonych naturalach - owocowość też gaśnie i kawy robią się matowe, wg mojego smaku - za mało jeszcze kaw poznałem, żeby stwierdzić, czy to wynika z typu/jakości wypału czy jakości albo charakteru danych ziaren.  Np. średnia Uganda Mwezi z innej palarni jest bardzo matowa. OK, kończę OT.

Mr_blend - cieszę się, że to omniroast, to tłumaczy wyczuwalną kwasowość, o której mówi opis - lubię ten typ wypału, bardzo jestem ciekawy, jak mi podejdzie z mlekiem - nowe doświadczenie.

Może warto byłoby w opisach kaw rozróżniać stopień palenia na jasny, omniroast i średni? Bo to jednak istotne różnice.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2021, 01:37:53 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #760 dnia: 27 Kwiecień 2021, 20:39:17 »
Update końcówkowy:

Przelewy:
Brazylia Pinot 2kg
Kolumbia Las Flores Tabi 7kg
Peru Gesha 1,25kg
Meksyk Berilo 8kg
Kostaryka Black Honey 6,5kg
Indonezja Flores 5kg

Espresso:
Kolumbia Garzon 10kg

Jeśli macie jakieś prośby - dajcie znać, zobaczymy co da się z tym zrobić :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #761 dnia: 30 Kwiecień 2021, 08:00:18 »
Hey,

Mr_blend, czy mógłbyś podać przepis na Honduras San Isidro z V60?
Satan sitting there he's smiling :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #762 dnia: 01 Maj 2021, 00:13:54 »
Zdradzę szybko co nas czeka po 10-tym. Zobaczymy jak uda się wyrobić, w tamtym miesiącu było przed czasem :)

Espresso:
NOWA MIESZANKA
Kolumbia La Cristalina myta
Indie Liberica Honey Sethuraman  (bez domieszek)

Przelewy:
Brazylia Baixando
Kolumbia Orange Bourbon washed carbonic maceration
Honduras Los Llanos anaerobic
Indie Robusta Peredina Sethuraman (certyfikowana robusta specialty)

Espresso już się przelało, przelewy odpoczywają :) Nie wiem kto wpadłby na równie dziwaczny pomysł, żeby kupić liberike i zrobic ją jako omni pod espresso, ale jest to bardzo zaskakująca kawa :) Ciężka w smaku i pachnie jak landrynki. Zdecydowanie ciekawostka do polecenia fanom 100% robusty, mielić też trzeba duuużo drobniej. Przelew z Robusty fine całkiem elegancki, czuć co pijemy, ale jest zaskakująco przyjemnie. Niska kwasowość, kakao, miód - zobaczymy co będzie za kilka dni. Nie planowałem dwóch dziwacznych obróbek na raz, tak wyszło. Chcę ten Honduras zrobić "na owocowo" z kwasowością, bardzo fajna kawka.   

Ostatni wsad Tabi po weekendzie majowym!
Zejdzie też Papua Elimbari pod przelew i końcówka worka zostanie tylko pod espresso.

Udanej majówki wszystkim!
Paweł

Offline lukasp Mężczyzna

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Cafelat Robot, Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, Cafec Flower Dripper,
  • Młynek: 1ZPresso Jx, Timemore chestnut
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #763 dnia: 01 Maj 2021, 11:00:54 »
Kolumbia Orange Bourbon washed carbonic maceration - a ta jak smakuje? Bo póki co wszystkie Kolumbie od ciebie mega mi podchodzą :)

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 397
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #764 dnia: 01 Maj 2021, 11:43:19 »
Indie Robusta Peredina Sethuraman - jaka obróbka - sucha czy mokra? Palona jasno czy średnio? A na ile punktów uzyskała? Bardzo jestem ciekaw tej kawy, bo mam słabość do nietypowych robust. :taktak: Ostatnio piłem robustę omniroast z Rwandy 86 punktów - zdecydowanie warta grzechu - dlatego wasza mnie kusi. :)
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2021, 12:09:02 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi