Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054405 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Pomóż mi, robię espresso
« dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:05:22 »
Niektórzy pewnie mnie poznali jako forumowego nudziarza. Wreszcie udało mi się spienić mleko choć w innym wątku jutro  muszę to pokazać. Pora przyszła na espresso. Ascasso steel pro podwójne sito. Do kolby weszło 17 gr kawy. Po 30 sekundach miałem 55 ml naparu. Właściwie nie wiem czy dobrze czy źle. Kawa to jacobs zmielona do espresso. Tylko dlatego ją używam bo nie wiem jak dojść do ładu z moim młynkiem. Póki co mam takie mielenie że delikatne ubicie spowodowało iż woda nie przelała się przez kolbę i sitko.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2022, 17:10:59 wysłana przez Fux »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:21:57 »
Za drobno zmielona, za mocno ubita.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:31:13 »
Proponuje Ci używać raczej stałej siły docisku tampera i dopiero wtedy korygować samym przemiałem. Czyli za szybko leci, mielić nieco drobniej, za wolno - grubiej :) Powodzenia  :mrgreen:
If only closed minds came with closed mouths

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:33:56 »
Dobra rada dziękuję. Mam tylko problem z tym młynkiem ciężko mi określić przemiał. Rozmawiałem z Januszem i poinformował mnie że trzeba dużo kręcić aby uzyskać minimalnie większe ziarno. Widzę jak obraca się pojemnik na kawę ale nie mam odniesienia co do wielkości ziarna.

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:56:29 »
hehe raczej masz się skupić na tym co z młynka wylatuje a nie jakie ziarno tam wpada ;)
If only closed minds came with closed mouths

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwiec 2014, 19:58:20 »
No tak :-)

Offline Dobosh

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Ascoso Steel Uno Prof PID, Chemex, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i1 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwiec 2014, 20:45:55 »
Jeżeli dobrze kojarzę masz ascaso mini, proponuje odkręcić i zdjąć górna osłonę i zobaczyć jak funkcjonuje płynna regulacja grubości. Ja skręcił młynek do momentu aż żarna o siebie zaczęły trzeć (nieprzyjemny metaliczny odgłos) a potem odkreciłem ok 2 obroty śrubą. Następnie zaznaczyłem flamastrem na żarnach ustawienie ząbków ślimacznicy. Składasz wszystko. Teraz przy zmianie ziarna potrzebuje minimalne ruchy śruby. Z moich doświadczeń bardziej wypalone ziarno - drobniejszy przemiał i mniej gramów wchodzi do sitka. Powodzenia w próbach i nie wypijaj wszystkiego bo z takim poziomem kofeiny we krwi to się nie dziwię że nie masz cierpliwości ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwiec 2014, 20:47:56 »
Dzięki ;-) już jestem na etapie wylewania do zlewu :-)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwiec 2014, 20:53:09 »
Przy jacobsie nie bałbym się ciśnienia wyższego, a drętwego języka od smaku owej kawy  :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwiec 2014, 21:52:53 »
Czas jaki jest potrzebny do otrzymania espresso jest taki sam dla podwójnego i pojedynczego czyli ok. 25-30 s ?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwiec 2014, 21:58:57 »
Tak, różnią się ilością kawy i wody ale czas jest ten sam.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwiec 2014, 22:00:19 »
Wielkość sitka rozumiem ale w jaki sposób regulowana jest ilośc wody tego nie rozumiem.

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwiec 2014, 22:04:30 »
Kupić sobie np od Rogera taką miarkę i wyłączyć pompę w odpowiednim momencie  :)
If only closed minds came with closed mouths

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwiec 2014, 22:08:57 »
No ale jeśli na jednym i drugim sitku czas jest taki sam to jakim cudem pojedyncze espresso ma mniej ml od podwójnego? Inna grubość mielenia i siła ubicia ? Tym regulujemy?

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwiec 2014, 22:09:53 »
Dokładnie tak  ;D ale sztywno norm się nie trzymaj, jak to wszyscy mówią "rób tak żeby Ci smakowało" Chociaż warto dążyć do perfekcji ;)
If only closed minds came with closed mouths

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi