Autor Wątek: Kawa oporna na grubość mielenia?  (Przeczytany 11 razy)

Offline B737

  • Wiadomości: 93
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Kawa oporna na grubość mielenia?
« dnia: Dzisiaj o 09:00:24 »
Hej, espresso robię od ładnych kilku lat, ale mam dziwny przypadek, z którym spotykam się po raz pierwszy. Mam w młynku jedną z mieszanek od Mastro Antonio, sprzęt mój jak w sygnaturce. No i dziś odpalam ekspres po ładnych kilku dniach przerwy, mielę standardową dozę, pakuję w portafiltr, WDT, tamping, podpinam i... nic przez 30 sekund. Potem się pojawiają pierwsze krople, ale nic nie przyspiesza, dosłownie skapuje.

Myślę - grubość mielenia. Zachowałem dozę i ustawiłem grubość mielenia na bardziej 'coarse'. Nic z tego, dokładnie to samo. Nie zadziałało nawet po dość istotnym przesunięciu parametrów mielenia (takich, do których w życiu nie doszedłem, gdzie pojawiają się wyraźne, duże grudki). Efekt jest ten sam. Nawet zmniejszyłem na próbę dozę z 17g do 15g - nic, żadnej różnicy.

Nie mam jeszcze innych ziaren, żeby sprawdzić, czy to wina ziaren czy ekspresu, ale dla głupiego testu wpakowałem tam kawę zmieloną pod przelew i woda o kolorze kawy ;) poleciała z portafiltra od razu. Zrobiłem to żeby sprawdzić, czy np. pompa nie siada i przy jakimkolwiek oporze. Mam ustawione na 9 barów, do tylu dochodzi na wskazaniu.

Ziarna mają 3 tygodnie od zakupu.

Mieliście kiedyś tak? Czego to może być wina - ziaren?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi