forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: gereralny4 w 13 Styczeń 2019, 00:47:53

Tytuł: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: gereralny4 w 13 Styczeń 2019, 00:47:53
Witam, mam problem- probowałem różnych kaw-zmielone do moki z marketow i  z wloskiej palarni. Okolo tydzien po mieleniu, pakowane hermetycznie(probowalem u kolegi tej wloskiej, robil w stalowej venus i nie bylo tego kwasu... ,, dobra, gorzka czekolada była) /ziarniste davidoff, lavazza espresso, qualita oro(tyle ze mielone w slabym mlynku ostrzowym). Mielone wychodzily niepijalne, natomiast ziarniste- nadal kwas jednak w mniejszym stopniu +lekko orzechy na aftertaste.
Sposoby robienia różnee, tyle ile naczytalem sie, czy naogladalem tych samych filmikow, to sie w glowie nie miesci. - woda ~90° i średni ogien, troche mniejszy, najmniejszy, zmniejszany przy ekstrakcji, w różny sposob.Woda gorąca taka 60-70° też kombinowalem z ogniem. Woda ciepla z kranu + najmniejszy ogien- sposob z z ktorego korzystał kolega-mu wyszla dobra... U mnje kwas + lekko drapiaca goryczka.Na samym poczatku przygody z wychodzila mi przepalona, szybko nauczylem sie w ktorym momencie zdjac kawiarke z ognia kawiarke.
Dodam, że jak połaczy sie taka kwasice z mlekiem, lub cukrem.. To wychodzi odruch   :ohyda:
Tytuł: Odp: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: Dominikkuchniak w 13 Styczeń 2019, 08:40:07
Probowales przygotowac kawe na innej kawiarce, np na tej bialetti od kolegi?
Tytuł: Odp: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 13 Styczeń 2019, 09:06:19
Jak mielisz tą kawę , jaka granulacja? Jak ubijasz?
Tytuł: Odp: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: gereralny4 w 13 Styczeń 2019, 13:12:32
Probowales przygotowac kawe na innej kawiarce, np na tej bialetti od kolegi?
Próbowałem w florino aluminiowej, to samo mi wychodzi.
Jak mielisz tą kawę , jaka granulacja? Jak ubijasz?
Młynek ostrzowy - nie bardzo mam kontrole nad stopniem jednak raczej wiekszosc przemiału wyjdzie 'drobniejsze'.
Mielone illy do moki, lavazza. Nie ubijam, ostukuje aby sie wyrownało, dosypuje tak, ze jest 1-2mm przerwy. Lub rowniez probowalem lekka górke, tylko o podobnej gramaturze, do wypelnienia sitka, i zakrecam z taka gorka, zeby sie samo ulozyło.
Tytuł: Odp: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: adnage19 w 13 Styczeń 2019, 13:38:13
A więc mamy odpowiedź - młynek ostrzowy.
Tytuł: Odp: Kwaśna kawa bialetti moka express
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 13 Styczeń 2019, 13:51:09
Przed mieleniem przetrzyj dokładnie młynek ręcznikiem jednorazowym. Przypuszczam że masz przezroczyste wieczko więc będziesz widział stopień zmielenia. Czym drobniej młynek będzie ci też zwalniał, usłyszysz to. Sprawdź jak będzie smakowała kawa w granulacji coś jak sól  kamienna,cukier a jak w granulacji pół na pół czyli połowa kryształki a połowa drobniej. Sitko wrzuć na ciepłą wodę nie gorącą i średni gaz. Stuknij kilka razy denkiem o stół, później lekko dłonią z każdej strony, dosyp z górką ile braknie i ściągnij nadmiar łyżeczką. Przerwij ekstrakcję przed momentem gdy zamiast kawy zacznie wypływać woda. Kawa nie może pryskać tylko jednostajnie wypływać.