Autor Wątek: Espresso z pojedynczego sitka  (Przeczytany 24790 razy)

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Czerwiec 2019, 23:52:15 »
Jeszcze jedna siódemka i będzie Jackpot - wygrasz wkrętarkę świecącą w ciemności   ;)
¯\_(ツ)_/¯

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #121 dnia: 15 Czerwiec 2019, 11:13:26 »
Musimy mieć jednakże świadomość, że bez względu na objętość/uzysk, zawsze espresso z pojedynczego sitka będzie inaczej smakowało niż pół doppio

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Czerwiec 2019, 22:44:07 »
uno espresso
Wystarczy napisać po prostu espresso... Nie rozumiem o co tyle hałasu...

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Czerwiec 2019, 22:47:31 »
Mnie interesuje tylko: 7g/14g/25s
Strasznie się ograniczasz i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Czerwiec 2019, 18:45:07 »
i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...
O czym piszesz? Bo w takim sitku to raczej niczego nie zmodyfikujesz. Co najwyżej czas ekstrakcji albo ratio.

Offline RafalM

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Rocket Mazzafiato Evoluzione R. Waga. Acaia Lunar
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Wrzesień 2019, 13:28:14 »
Ponieważ tez pijam 98% kaw z pojedynczego sitka pomyślałem ze dodam swoje spostrzeżenia.
Posiadam standardowe pojedyncze sitko Rocket oraz dokupione IMS.
Pierwszy fakt który zwrócił moją uwagę to ilość kawy. Aby mieć możliwość tampingu muszę dac około 8,5-9 gram kawy niezależnie od rodzaju kawy. Kawy objętościowo i tak jest mńiej niż znacznik w sitku. 7 gram nie pozwala na tamping. Przy wspomnianych 9 gr ekstrakcja bardzo powtarzalna 25-30 gr kawy w 25-30 sekund w zależności od preferencji dla danej kawy.
Docelowo zamierzam używać 2 identycznych pojedynczych sitek dla standardowej kolby i dla NPF.
Przy identycznych ustawieniach z sitka IMS wylatuje zdecydowanie mniej kawy tj. 15-20 gram w 30-35 sekund. Widać wiec ze stawia ono większy opór.
Smakowo nie widzę u siebie różnicy miedzy pojedynczym shotem a pojedynczym z podwójnej kolby z 18 gramami kawy.
Moja Konkluzja jeśli kilka kolb to koniecznie identyczne sitka. Inaczej trzeba zmieniać ustawienia dla poszczególnych sitek.

Offline RafalM

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Rocket Mazzafiato Evoluzione R. Waga. Acaia Lunar
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Wrzesień 2019, 11:58:57 »
Pomyślałem ze dodam jeszcze jeden wniosek który może być jakaś wskazówka dla innych.
Jeśli ktoś chce pic espresso 1 do 2 to wtedy łatwiej mu będzie z sitkiem IMS. Jeśli ktoś (tak jak ja) preferuje 1 do 2,5-3 wtedy zdecydowanie łatwiej osiągnąć to ze standardowym sitkiem Rocket.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #127 dnia: 05 Czerwiec 2021, 09:59:13 »
Wygrzebuję wątek.

Właśnie pierwszy raz udało mi się zrobić bardzo dobrego szota na pojedynczym - za trzecim podejściem na nowym sitku.

Sitko IMS dla La Pavoni 9 gramów o rzadziej spotykanej geometrii. Na niemarkowym sitku 7-9 gramów o typowej geometrii pojedyncze szoty wychodziły mi marnie albo średnio, mimo usilnych prób.

Dzisiejszy wynik:

Włoski blend Lucaffe Mr. Exclusive blisko 3 miesiące stary [sic!].
9.1 grama mielonki - uzysk 22.4 grama, ok. 8 barów, tamping dość słaby. Maszyny - Rota z zaworkiem + 1Zpresso JE Plus.

Ekstrakcja, balans, smak, crema - jak najbardziej ok.

Zobaczymy, na ile to efekt powtarzalny, ile da się jeszcze poprawić.

Sitko zdecydowanie warte uwagi, choć cena straszna.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2021, 10:07:02 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #128 dnia: 05 Czerwiec 2021, 17:18:24 »
Sitko IMS dla La Pavoni 9 gramów o rzadziej spotykanej geometrii.

Wrzuć zdjęcie.
》tertium non datur《

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Czerwiec 2021, 17:48:36 »
Pełno ich w necie - wpisz filter basked ims pavoni 9g.

Oprócz kształtu ma dobrze przemyślane proporcje wysokości części szerokiej do zwężającej się i dość duży kąt zwężania się. Ciastko po ekstrakcji tylko nieznacznie jest wklęśnięte na środku, z bardzo nieznacznymi załamaniami. I można tampować po całej powierzchni zwykłym tamperem 51.6 bez żadnego cudowania.

Podejrzewam, że dobrze będzie tak robić dystrybucję sputnikiem, by na środku usypać lekki pagórek - to powinno jeszcze bardziej zmniejszyć wklęśnięcie. Ale może to zbyt czasochłonne i wymagające wielkiej precyzji manipulacje.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2021, 17:57:57 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #130 dnia: 05 Czerwiec 2021, 18:43:37 »
by na środku usypać lekki pagórek -
W teorii ma to sens, a czy w praktyce?
Gdzieś już pisałem, że w pojedynczych sitkach ze względu na ich kształt, kluczowym problemem jest jednakowe ubicie, sprasowanie mielonki w całej objętości sitka. Najlepsze rezultaty otrzymywałem w VST 7g ubijając tylko wewnętrzny lej tamperem 41mm znajdującą się tam mielonkę.
》tertium non datur《

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #131 dnia: 05 Czerwiec 2021, 19:02:16 »
No właśnie, bo w środku jest najgrubsza warstwa kawy, więc, jeśli ubijemy po całej RÓWNEJ powierzchni równo - to proporcjonalnie tam, gdzie najgrubiej, będzie mielonka najmniej sprasowana.

Więc, jak piszesz, teoretycznie pagórek ma sens, bo zasada działania ta sama co ubijanie przez Ciebie środka.

Używam skrótu myślowego, mam nadzieję, że zrozumiale.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #132 dnia: 05 Czerwiec 2021, 19:33:11 »
mam nadzieję, że zrozumiale.

Dla mnie tak.

Ja do Elektry kupiłem normalne, walec, tj prosty kąt na dole, sitko IMS-a, gdzie ładuje 12g mielonki, więc nie jest aż tak dużo więcej do pojemności pojedyńczego sitka.
》tertium non datur《

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #133 dnia: 05 Czerwiec 2021, 22:20:22 »
A to sitko masz średnicy 49, o ile dobrze kojarzę ten ekspres? To w sumie sitko zbliżone do małego podwójnego, czyli 14 g.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #134 dnia: 06 Czerwiec 2021, 09:59:20 »
A to sitko masz średnicy 49, o ile dobrze kojarzę ten ekspres? To w sumie sitko zbliżone do małego podwójnego, czyli 14 g.
Tak.

Wróciłem do szkoły 🙂 i policzyłem objętość sitek w mililitrach, bo jakąż daje informacja wyrażona w gramach. Jak widzisz w załączniku wewnętrzna średnica różni się nieznacznie, nawet w sitkach VST.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2021, 11:09:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi