forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: untoldex w 11 Luty 2019, 18:05:45
-
[Do osób z Krakowa, posiadających i użytkujących ekspresy dźwigniowe]
Chciałbym zorganizować malutkie spotkanie o tematyce domowych ekspresów dźwigniowych. Takie luźne, na którym moglibyśmy wymienić się doświadczeniami i popić różnych kawek z różnych dźwigni.
Jeśli byłoby chętnych ze 3-4 osoby to może być u mnie na mieszkaniu. Jeśli więcej to trzeba byłoby zorganizować jakąś większą powierzchnię.
Ja mam obecnie Ponte Vecchio Export i Arrarex Caravel, więc mógłbym pokazać swoj proces przygotowywania kawy, moglibyśmy zrobić po kilka kaw z różnych ziaren, pobawić się zmiennymi, różnymi technikami itp.
Zastanawiam się tylko czy od razu inni też mogliby przynieść swoje ekspresy czy lepiej byłoby zorganizować kolejne spotkania, i skupić się wtedy na innych ekspresach. W sumie to można dogadać jeszcze.
Proponuję datę: 23 Lutego, sobota, godz. 10.00, Kraków (miejsce do ustalenia)
Ktoś chętny? :)
Proszę o info tutaj albo na priv.
-
Niech się zgłosi więcej, niż 4 osoby, to zorganizujesz takie spotkanie we Wrocławiu. Tu jest dużo miejsca, np. Hala Stulecia ;)
-
Ja bym z przyjemnością. Kazak Rota, Europiccola.
2 osoby.
-
Ja bym z przyjemnością. Kazak Rota, Europiccola.
2 osoby.
Super!
-
Może jeszcze ja, z moim microcimbalim. ;)
-
Może jeszcze ja, z moim microcimbalim. ;)
@Paweeł - któryś z tych?
http://www.francescoceccarelli.eu/m_lacimbali_eng.htm
-
Liberty year 1996
-
+1 :)
-
@Valerii @Paweeł @airmax123 - no to mamy komplet :)
Zamykam zatem listę zgłoszeń.
-
A może któraś z forumowych palarni chciałaby nas wspomóc ziarenkami? :)
@Antonio @ranGo @malaczarna @Proper @TheBean ?
-
@untoldex Wpadaj do palarni, coś się znajdzie :) Tylko daj znać wcześniej :)
-
@untoldex , jak się z @TheBean nie dogadasz, to daj znać a wesprzemy inicjatywę spotkań forumowych...szczególnie że uwielbiamy dźwignie.
(https://scontent-waw1-1.cdninstagram.com/vp/8b9bd94677db85cf334f89181be4f6a9/5CE45E6D/t51.2885-15/sh0.08/e35/s640x640/49465637_2203051776615432_7505813048085428402_n.jpg?_nc_ht=scontent-waw1-1.cdninstagram.com)
-
Kawa już czeka - będzie co próbować ;)
@Antonio @TheBean - wielkie dzięki za wsparcie!
[ You are not allowed to view attachments ]
@ranGo - dzięki za propozycję, kawy mamy już aż nadto, więc może następnym razem :)
-
No i krótka relacja ...
Przede wszystkim, strasznie fajnie było się poznać, pogadać na żywo i napić razem kawki :)
Na początku próbowaliśmy jednych ziaren na różnych maszynach.
Do tego celu użyliśmy klasyki polskiego espresso, czyli Chocolate Wave od Mastro Antonio.
Na każdym ekspresie zaparzyliśmy ze 2-3 kawy:
- PV Export
- Arte di Poccino
- Kazak Rota
- La Pavoni Europicolla
- La Cimbali Liberty 1996
- Arrarex Caravel
[ You are not allowed to view attachments ]
Wszystko mieliliśmy na Mignon Specialita, na tej samej grubości przemiału. Zmienialiśmy tylko dozę w zależności od sitka.
Wnioski i obserwacje do rundy z Chocolate Wave:
- z każdego ekspresu kawa była smaczna, ale troszkę inna :)
- różnice były w balansie kwasowość/słodycz/goryczka, gęstości i ilości cremy
- nieco inaczej odbieraliśmy smaki, ktoś czuł więcej orzechów, ktoś inny rodzynki; któś czuł więcej kwasowości ktoś z kolei więcej goryczki; każdy miał inne swoje ulubione smaki
- ale wszystkim najbardziej smakowała kawa z ... Kazak Rota! miotla
- z Kazak Rota napar był gęsty, miał dużo cremy; aromat bardzo intensywny (wszyscy: orzechy!), w smaku złożona kwasowość, mocno wyczuwalne orzechy i czekolada; bardzo długi posmak który się utrzymywał kilka minut; dla mnie było zaskakujące że ten posmak rozwijał się w czasie i pojawiały się nowe niuanse - ekstra!!!
Jako że mieliśmy też sporo innych ziaren, były kolejne rundy. Tu już losowo różne ziarna.
Bardzo mi posmakowała Brazylia Sertaozinho od BeMyBean, z Kazak Rota. Przy pierwszym łyku od razu coś ala palony cukier, potem bardzo mocno wyczuwalna słodka żurawina i przyjemna kwasowość w tle. W kolejnych łykach kolejne smaki, które już trudniej było nazwać. No i oczywiście, jak się okazało typowy dla Rota, baaaardzo długi, niekończący się posmak :pycha: Chyba jeden z pyszniejszych singli z Brazylii jakie piłem!
Podsumowując, trochę "popiliśmy" i nie wiem czy dzisiaj zasnę :)
Zupełnie inaczej jest się spotkać i porozmawiać na żywo, niż pisać na odległość. Ciekawie było wymienić się doświadczeniem, wiedzą i spostrzeżeniami. W zasadzie wszystkie dźwignie całkiem sporo się od siebie różniły, dodatkowo każdy z nas miał inne techniki zaparzania i podejścia do tematu. Sporo się dowiedziałem jak na te kilka godzin :)
@Valerii, @Paweeł, @airmax123 - jeszcze raz wielkie dzięki za spotkanko!
-
Super sprawa pobawić się różnymi dźwigniami, zazdroszczę, na pewno fajne spotkanie. Nie wiem tylko czy aby procedura takiego samego mielenia dla każdego ekspresu, to dobry pomysł na porównywanie naparów. Chyba, że w każdym sitko takie samo było.
-
Fajnie tak się spotkać 👍. Ale ile to pucowania było dla uzyskania takiego blasku na jedynym stole ;-)
Pozdrawiam
-
[...] Nie wiem tylko czy aby procedura takiego samego mielenia dla każdego ekspresu, to dobry pomysł na porównywanie naparów. Chyba, że w każdym sitko takie samo było.
To było luźne spotkanie więc nie zależało nam na jakiejś mega dokładnej procedurze :)
Co do przemiału to w przypadku dźwigni w pełni manualnych (bez sprężyny) to nie ma aż takiego dużego znaczenia. Po rozpoczęciu ekstrakcji, można regulować ciśnienie.
Jak za wolno leci to naciskać mocniej, jak za szybko to lżej. Albo też zwiększyć/zmniejszyć dozę.
Przemiał był ustawiony pod PV Export (sprężyna) a reszta dźwigni to były pełne manuale (oprócz La Cimbali, ale sitko prawie identyczne jak La Pavoni 51mm).
-
@untoldex dzięki za gościnność oraz za zorganizowanie "Laboratorium kawy" :ok:
Fajnie było was chłopaki @Valerii @Paweeł pozanać oraz wymienić się doswiadczeiem.
P.S. Najbardzij chyba na mnie zrobił wrażenie "Mikroskop do kawy" od @Valerii :)
-
Nawet Cymbałek był :). Któż go przyniósł ze sobą?
BTW, Sertaozinho to fajna Brazylia, przerabialiśmy ładnych parę lat temu ;).
-
Cymbałek @Paweeł a :)