W najbardziej popularnej w tym momencie grupie używanej w ekspresach dźwigniowych, mamy pojedyncza sprężynę.
Przy standardowym ciśnieniu pre-infuzji w okolicach 3 bar, ekstrakcja rozpocznie się przy ciśnieniu około 7,5 bar. Przy niższym ciśnieniu preinfuzji dźwigniania łapie wyżej, czyli niższe ciśnienie startowe, 7 bar. Przy preinfuzji 6 bar, prawdopodobnie, ekstrakcja zacznie nam się w okolicach 10-11 bar, ale to w przypadku naprawdę jasnych ziarenek robimy.
Potem mamy nieznaczny spadek, do około 6,5 bar, gdy dźwignia jest po kątem około 45 stopni. W momencie gdy dźwignia jest pionowo - mamy około 5 bar, najczęściej to jest ratio w okolicach 2,5:1.
Także w większości przypadków, współczesne dźwignie poruszają się w przedziale 7,5 - 5, bar - taki jest najczęstszy profil ciśnienia.
Ładnie to widać na tym video: