Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 333536 razy)

Offline grabek_music

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Bialetti 6, French Press, V60
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1425 dnia: 13 Wrzesień 2021, 20:02:40 »
Po przesiadce z Wilfy na Turę

u mnie też przesiadka z Wilfy :) po plus minus 2 tygodniach musiałem oddać do serwisu, gdzie stwierdzono wagę fabryczną i zaproponowano wymianę na nowy lub inny. no to wziąłem inny ;)

Offline majerkeu

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarka
  • Młynek: Jeszcze brak
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1426 dnia: 14 Wrzesień 2021, 13:56:43 »

A może ktoś z kawiarką używa młynka 1Zpresso JX Pro ?
Możecie podpowiedzieć wasze wstępne nastawy. Wiem że każda kawa ma inne nastawy.
Jestem początkującym kawoszem i nie do końca wiem jak powinna być zmielona kawa pod kawiarkę. Możecie dodać swoje zdjęcia zmielonej kawy. Chciałbym wizualnie ocenić wasze przemiały.
W instrukcji młynka jest podane wstępne nastawy i te znam.
Czy są ogólne zasady co do mielenia ? Czy to jest tak że jak grubiej zmielę to kawa będzie słabsza czy mniej kwaskowa. Jak zmielę bardziej pod espresso to będzie mocniejsza o bardziej wyrazistym smaku.
Wiem, że i tak będę to musiał wszystko samemu przerobić, ale chciałbym mieć dobry start.
dzięki za pomoc.
Aktualnie do kawiarki mam kawę HAYB - Yellow Republic

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 163
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: 1Zpresso MYM54; JX Pro
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1427 dnia: 14 Wrzesień 2021, 15:01:59 »
A może ktoś z kawiarką używa młynka 1Zpresso JX Pro ?

Jako, że ostatnio zabiegany jestem, to nie chce mi się kombinować i trzymam się zakresu 28-30. Przelewa się prawie cała woda, kawy mi smakują, ale od razu ostrzegam, że psuję je mlekiem. Natomiast ciągle robię je na starej uszczelce i sitku, bo nowa mimo kilkunastu nastawów dalej pyrtoli i pluje jak wściekła i nie chce się za diabły okiełznać :P

Offline majerkeu

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarka
  • Młynek: Jeszcze brak
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1428 dnia: 14 Wrzesień 2021, 18:33:08 »
Dzięki za pomoc. Ciekawa opcja. Ja teraz trzymałem się bardziej drugiej strony nastaw bardziej espresso. Jutro sprawdzę twoja opcje.
Teraz mam dwie kawiarki 2tz i ona jest bardzo stara oraz 4tz współczesna Bialetti.
W każdej z nich kawa smakuje inaczej.

Ja tez dodaje spienione mleko w spieniaczu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Słowian Mężczyzna

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: ap, kawiarka, fp, Rota, V60-02
  • Młynek: Wilfa 130B; Specialita; Tura 3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1429 dnia: 15 Wrzesień 2021, 09:31:35 »
@majerkeu , jeżeli to coś pomoże to poniżej wrzucam zdjęcia przemiału z Tury (ustawiona na 7, do kawiarki mielę w przedziale między 8 a 6, może przyda się to innym użytkownikom Kazaka).
3 (Kopiowanie).jpg
4 (Kopiowanie).jpg

Mi osobiście ciężko ocenić wielkość przemiału na podstawie zdjęcia, co innego zobaczyć to na żywo. Jeżeli miałbym doradzić w inny sposób to tak, mam w domu Jacobs Kronung, zieloną (dla mniej wybrednych kawoszy), przemiał jest mniej jednorodny, dużo więcej w nim pyłu niż z Tury ale z grubsza o coś takiego chodzi. Można porównać z jakąś inną marketową mielonką i od tego zacząć zabawę, powoli schodzić w kierunku drobniejszego przemiału (wydaje mi się, że grubiej nie ma co mielić) i sprawdzać efekty.
Z tym drobnym przemiałem też nie ma co za bardzo przesadzać, są na forum barwne opisy eksplozji po zapchaniu kawiarki ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2021, 09:34:02 wysłana przez Słowian »

Offline Sandor

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Aeropress, phin, moka
  • Młynek: Wilfa
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1430 dnia: 15 Wrzesień 2021, 10:06:45 »
Wypowiem się nt. zamiennych uszczelek, może komuś pomoże. Pierwsze kilka zaparzeń bardzo mały uzysk, poczytałem co tutaj było pisane i zrobiłem wszystko na raz. Mocniejsze skręcenie kawiarki, mniejszy ogień na kuchence i mniej kawy w sitku. Jeśli chodzi o ostatni czynnik to zazwyczaj trochę kawa mi się ubija gdy wyrównuję w sitku stukając w boki. Z nową uszczelką i mniejszą dozą tak mocno się nie ubija. Używam Bialetti Venus 4tz, nowa doza to 16g.

Edit. Jeszcze jedna rzecz. We wcześniejszych postach przewijał się też pomysł zalewania powyżej zaworka. Ze starą uszczelką to działało bez problemu, natomiast z nową musiałem lać poniżej, aby otrzymać zadowalający uzysk.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2021, 10:09:44 wysłana przez Sandor »

Offline majerkeu

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarka
  • Młynek: Jeszcze brak
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1431 dnia: 17 Wrzesień 2021, 13:23:37 »


Dziękuję wszystkim za pomoc. Będę dalej próbował.
 Bazyl Ustawiłem przemiał na 3.00 i wyszła całkiem dobra kawa. Jeszcze mało się znam ale jest ok. Zalana mlekiem ze spieniacza. Muszę jeszcze popracować nad proporcjami mleko kawa.
Wczoraj dojechała nowa kawiarka 2tz zobaczę jaka różnica w kawie w porównaniu do tej starej.
Może w weekend będę miał trochę więcej czasu to zrobię zdjęcia jak wygląda przemiał u mnie.

Offline majerkeu

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Kawiarka
  • Młynek: Jeszcze brak
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1432 dnia: 18 Wrzesień 2021, 21:11:23 »

Chyba rzeczywiście ze zdjęcia trudno określić przemiał.
Tak wyglada moj.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 163
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: 1Zpresso MYM54; JX Pro
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1433 dnia: 20 Wrzesień 2021, 12:33:53 »
Muszę jeszcze popracować nad proporcjami mleko kawa.

Ja nie jestem konserwą kawową i nie trzymam się ściśle kanonicznych proporcji. W garnek mleka na oko, a potem po podgrzaniu dopełniam po brzegi filiżankę PŻony To co zostanie wlewam do siebie, a jak nic nie zostanie to piję czarną :P Czasem jak przełamię lenia, to poszturcham mleczko we frenczu, żeby ładnie było i kawiarnianie :D

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 265
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1434 dnia: 20 Wrzesień 2021, 23:05:12 »
Chyba rzeczywiście ze zdjęcia trudno określić przemiał.

Ten przemial wygląda fatalnie!

Offline rapoh

  • Wiadomości: 662
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1435 dnia: 21 Wrzesień 2021, 14:37:49 »
Chyba rzeczywiście ze zdjęcia trudno określić przemiał.

Ten przemial wygląda fatalnie!

jeśli do 2tz, to zgoda. To jest przemiał na kombajn 6tz, do picia z 2 kubków, jak przelew.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi