;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 138764 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 1378
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1635 dnia: 18 Luty 2017, 10:43:59 »


super rada, nie ma co....

Twoja kawa, twoja decyzja. Pytasz to ci odpowiadamy, zrobisz jak zechcesz.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 23
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso STEEL UNO PROF, Aeropress, Drip
  • Młynek: Graef CM702
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1636 dnia: 18 Luty 2017, 12:39:09 »
Witam Wszystkich forumowiczów bo to mój pierwszy post na tym forum :)

Od ponad tygodnia walczę ze świeżo nabytym Ascaso Steel Uno Prof el. i zdecydowałem poprosić Was o pomoc.

Dla wyjaśnienia, jestem raczej amatorem choć kilka lat z młynkiem i kolbą coś dało, ale raczej nie przywiązywałem wagi do tylu aspektów co tutaj wyczytałem więc czasem się udało a czasem było słabiej :) Przeczytałem ten wątek (jednak przyznaję się nie wszystkie 109 str.), kilka innych, kilka na innym forum i trochę instruktarzu w sieci (youtube, home-barista, itd) i ........
Nie mogę zrobić kawy którą da się wypić, jakiś totalny koszmar!!!
Najpierw poszło 0,5 kg kawy z Lidla dla nauki (wiem błąd), później 0,5 kg CAFFE BARCA Guatemala Finca la Providencia, potem 0,3 kg z lokalnej palarni kawy Arabiki Kolumbijskiej i nic.
Ogólnie kwas nie do wypicia i walka z kanałowaniem.  Phina wychodzi 100x lepsza kawa choć tam używam Wietnamskiej Arabiki.
Moje wnioski po przestudiowaniu forum: za niska temperatura, dystrybucja, tamping,  kanałowanie więc po kolei
* za niska temperatura
.....
* dystrybucja
......
* tamping
...
 *kanałowanie
........

Jestem załamany i w kropce  :picardpalm: już nie mam pomysłów za dużo zmiennych: filtr z rantem, wprawa przy tampingu i dystrybycji, podejrzenia co do młynka i te wskazania temp w Ascaso. Jedynie co jest na plus po tych wielu testach to w domu roznosi się cudowny zapach kawy (szczególnie po tej Arabice z lokalnej palarni) tylko niestety w filiżance już jest coś zupełnie przeciwnego (lepszy w smaku jest ocet) :) I to że chodzę nakręcony przez cały dzień (nie piję próbek bo się nie da ale łyczek przy sprawdzeniu nie wypluwam :) )
Część z tych problemów nie wiem jak rozwiązać bo problem  z dystrybucją i tampingiem to można dalej ćwiczyć ale mielenie i temp to już na razie nie mam pomysłu. Mogę zamówić Goranową Mujeres czy Antoniową Ariadnę bo podobno niewiele tam jest kwasowości w odróżnieniu od mojej jasnej kolumbijskiej arabiki i ćwiczyć dystrybucję i tamping ale jak jest problem z temp. a co gorsza z młynkiem to zużyje cała kawę i żadnych wniosków nie wyciągnę bo nie będę widział wpływu dystrybucji i tampingu na końcowy efekt. Oczywiście dodam  że próbowałem cały zakres mielenia od zatkania filtra do przelewu, zmiany dozy, itp. oczywiście wszystkich kombinacji nie przeszedłem ale nie widziałam też że jestem gdzieś bliżej na którymkolwiek ustawieniu więc trudno było było podążyć w jakimś kierunku.
Sorki za tak długi post ale chciałem opisać wszystko jak najlepiej żeby ułatwić diagnozę i ograniczyć ilość pytań.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysły to będę wdzięczny bo bardzo ich oczekuję. Pozdrawiam.

Sporo napisałeś ale zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy a mianowicie woda. Pisze to z własnego doświadczenia, gdyż też piłem wodę z filtra trójstopniowego. Kawa miała straszny smak i nie szło tego wypić. Dopiero jak zmieniłem na filtrowanie przez czajnik, to poczułem różnicę (a czeka mnie jeszcze wymiana młynka). I nie mówię tu o kawie ze sklepu :)
 Na forum dwa wątki poniżej masz oddzielny temat o wodzie.

Offline Kontik Mężczyzna

  • Wiadomości: 5
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO PROF EL., miniMoka M-781, Phin
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1637 dnia: 18 Luty 2017, 19:30:41 »
Dzięki za odpowiedzi.
Tak się zastanawiałem po co mi to wszytko było, mało ma człowiek codziennie do roboty. Tyle godzin czytania, prób zrobienia dobrego naparu, przerobienia ponad 1,5 kg kawy, o kasie nie wspomnę i to po to żeby napić się dobrego 50ml espresso i to jak dotąd bez skutku. ;)  Jednak to nie w mojej naturze, żeby się poddawać a nawet jak jest trudniej to tym większa determinacja i choć wcześniej już to rozważałem to ostatecznie postanowiłem kupić młyn co wyeliminuję mi jedną kluczową zmienną. Zresztą Gaggia MDF ma swoje mankamenty i po przerobieniu na bezstopniową również, więc ostatecznie może posłużyć do alternatyw.
Pozostaje pytanie tylko który młynek kupić i tak znowu studiowanie forum i parametrów, ehhhh. Znowy dylematy, ale to już na inny wątek http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2800.msg94512#msg94512
Ponadto pewnie przy okazji to sitko IMS 14-18g, tamper od Metiu i Ariadnę od Antonia :)
Do tego czasu zawieszam testy i piję kawę z Phin'a, pozdrawiam

@Mader
Co do wody tak to piję przefiltrowaną przez dzbanek producenta na B. ale nie sądzę żeby to dawało ocet, bo wcześniej na ekspresie minimoka M-781 już to się zaczęło a wtedy nie używałem jeszcze wody przefiltrowanej. Więc jak już się uporam z bieżącymi problemami i będę miał powtarzalne rezultaty w filiżance to nie omieszkam porównać.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2017, 20:29:16 wysłana przez Kontik »

Offline color1

  • Wiadomości: 56
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-1 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1638 dnia: 19 Luty 2017, 00:57:05 »
Pytasz to ci odpowiadamy

Głównie pytałem, czy komuś kto ma to g... Ascaso udało się zrobić poprawne espresso na pojedynczym sitku ? Bo tak z perspektywy czasu patrząc, to lepsza "mała czarna" wychodziła mi na poprzednim szrocie DeLonghi za 200 zł.
Tak, druga porcja z podwójnego sitka lądować musiałaby w zlewie, bo moim celem jest uzyskanie dobrej kawy na pojedynczym sitku.


Więc jak, czy jest tu jakiś użytkownik Ascaso, co może się pochwalić wzorcem z 7-8g przemiału ?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 332
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02
  • Młynek: Hario Slim, Macap M4D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1639 dnia: 19 Luty 2017, 01:04:45 »
A może to jest 10g. Skąd wiesz, że 8? Próbowałeś robić test monety na pojedynczym sitku?

Marek.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3689
  • Pomógł: 24
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1640 dnia: 19 Luty 2017, 07:07:10 »
W pojedynczym sitku pewnie większego znaczenia nabiera impet i dystrybucja wody, jaka wpływa na powierzchnię kawy. Czy te problemy nie mają związku z opisanymi w innym wątku 4 otworami infuzora nad prysznicem?

Offline piomic

  • Wiadomości: 1378
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1641 dnia: 19 Luty 2017, 08:30:40 »


kto ma to g... Ascaso

Mam Ascaso, konkretnie basica i (choć zdaję sobie sprawę z jego ograniczeń) zdecydowanie gównem bym go nie nazwał.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi