;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 197609 razy)

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 160
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2010 dnia: 27 Czerwiec 2017, 21:53:51 »
Jesli chodzi o dystrybucje, co powiecie o tym? Trochę inne miałem wyobrażenie o OCD.
https://instagram.com/p/BVwWFTSDDwr/

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 222
  • Pomógł: 3
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2011 dnia: 30 Czerwiec 2017, 02:18:35 »
Okazało się, że ilość potrzebna do uzyskania takiego poziomu w sitku to 19 gr   Nie sądzicie, że to może troszkę za dużo? Wiem, że rzadko spotyka się sitka w których mieści się 14 gr ale 19 trochę mnie niepokoi   
Mam chyba ten sam ekspres. Ja do sitka sypię ok. 20 g. Rzeczywiście te sitka tyle mieszczą. Co prawda napisane na sitku jest 16 g, ale trzeba by wtedy grubo mielić, aby zapełnić sitko. Początkowo walczyłem z tą wagą i sypałem wg wskazania 16 g. Ale wtedy musiałem jeszcze drobniej mielić. W ostateczności crema zanikała i była coraz mniejsza. Po tych eksperymentach wróciłem do objętościowego zapełniania sitka. Czyli sypię kawy tak z niewielką małą górką. Po ubiciu jest OK. I znowu jest crema.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 690
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: VAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Feldwood ,ex Pharos, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2012 dnia: 30 Czerwiec 2017, 09:39:39 »
Jesli chodzi o dystrybucje, co powiecie o tym? Trochę inne miałem wyobrażenie o OCD.
https://instagram.com/p/BVwWFTSDDwr/

Bełkot marketingowy. Nie da rady tego tak osiągnąć (tylko blind shaker itp.). Dodatkowo zmniejsza poziom ekstrakcji...
http://socraticcoffee.com/2016/12/examining-the-impact-of-the-ocd-on-total-dissolved-solids-extraction/

Offline EMFED Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2013 dnia: 04 Lipiec 2017, 21:39:55 »
Kupiłem jakiś czas temu kawę z polecanych na forum palarni i bardzo mi podeszła, kupiłem kolejny kilogram i o niej zapomniałem. Teraz, gdy wrzuciłem ziarna do młynka (ok. miesiąc od wypalenia) nie udaje mi się uzyskać zadowalających rezultatów.

Mielę drobno - wychodzi za mało ekstraktu, błotko w sitku ale generalnie 'ristretto' wychodzi całkiem ok, tj. wyczuwalne są smaki, które wcześniej mnie przekonały do tych ziaren. Mielę grubiej - ewidentnie kawa jest niedoparzona, smak jest raczej płaski. Nic ciekawego. Chociaż brew ratio jest ok, ciastko w sitku wygląda poprawnie.

W którą stronę z dozą/przemiałem powinienem iść żeby przejść w stronę większej ilości naparu przy jednoczesnym zachowaniu smaków? Mielić grubiej i spróbować podbić temperaturę?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4769
  • Pomógł: 67
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2014 dnia: 04 Lipiec 2017, 22:23:03 »
Z pustego to i Salomon... dałbym więcej kawy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 826
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2015 dnia: 04 Lipiec 2017, 22:32:53 »
dałbym więcej kawy.
No dobra, się jeśli parzy według wagi, a nie na objętość, to jakie to ma znaczenie?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4769
  • Pomógł: 67
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2016 dnia: 04 Lipiec 2017, 22:58:48 »
Waga, czyli stosunek ilości kawy do ilości naparu to jedno, jeśli chcesz zachować owy stosunek, a mililitrów mieć więcej, to matematyka jest nieubłagana.

Offline EMFED Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2017 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:03:56 »
Z pustego to i Salomon... dałbym więcej kawy.

Jeżeli dobrze rozumiem twoją wypowiedź to, zwiększając dozę muszę mielić znacznie grubiej żeby nie zatkać ekspresu, a wówczas cała przyjemność płynąca z tych ziaren znika. To co mi się w nich wcześniej podobało tym razem pojawia się przy dużo drobniejszym mieleniu, które aby nie zatkać ekspresu wymaga bardzo małej dozy. Summa summarum chyba ta paczka już tak ma i musi mi wystarczyć jakiś półśrodek.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2017, 10:07:30 wysłana przez EMFED »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 826
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2018 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:15:08 »
aby nie zatkać ekspresu wymaga bardzo małej dozy
I IMHO na tym polega cała zabawa. Trzymasz się czasu ekstrakcji około 25 - 30 sekund i tak sterujesz przemiałem i dozą, żeby w tym czasie dostać wagowo 2 razy więcej naparu niż wsypałeś kawy.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3402
  • Pomógł: 49
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2019 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:23:39 »
Summa summarum chyba ta paczka już tak ma

Zdarza się tak dosyć często. Znacznej powtarzalności nie ma, wyjątkiem są może ciemne palenia.

Offline EMFED Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2020 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:32:47 »
 :ok:

Dzięki za komentarz. Rzadko zamawiam takie same ziarna kilka razy z rzędu więc po jakimś tam czasie ciężko mi się odnieść do różnic pomiędzy jedną paczką a drugą. Tym razem zastanawiałem się czy to właśnie kwestia kawy czy jednak coś zmieniłem i rezultaty są głównie moją zasługą  :D

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 214
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Bezzera BZ13
  • Młynek: Baratza Sette 270W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2021 dnia: 24 Lipiec 2017, 19:06:43 »
Sette mi padł i został wymieniony na Vario..  niby wszystko ok, ale ustawienie tego młynka to jakiś koszmar. Ponad kilogram kawy do śmietnika. Finalnie młynek ustawiony jest tak że teraz daje 25ml w 30 sek (ustawienie 1Q, ) ale doza to 20.5 g! a w sitku wygląda na mniej niż 18g z Sette. Trochę mnie ta doza przeraża więc chciałem się dowiedzieć w którą stronę iść. Z całą pewnością kawa po zmieleniu w Sette była bardziej "puszysta" i bez zbrylania. Niestety dwie awarie w pół roku wyczerpały moją cierpliwość. Może mi ktoś podać jakie macie nastawy czasu i suwaków w Vario ? Żarna zaczynają zwalniać przy 1M.  Czy kawa grubiej zmielona ma większą objętość czy drobnej ?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka


Offline michi99 Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2022 dnia: 24 Lipiec 2017, 23:06:43 »


Sette mi padł i został wymieniony na Vario..  niby wszystko ok, ale ustawienie tego młynka to jakiś koszmar. Ponad kilogram kawy do śmietnika. Finalnie młynek ustawiony jest tak że teraz daje 25ml w 30 sek (ustawienie 1Q, ) ale doza to 20.5 g! a w sitku wygląda na mniej niż 18g z Sette. Trochę mnie ta doza przeraża więc chciałem się dowiedzieć w którą stronę iść. Z całą pewnością kawa po zmieleniu w Sette była bardziej "puszysta" i bez zbrylania. Niestety dwie awarie w pół roku wyczerpały moją cierpliwość. Może mi ktoś podać jakie macie nastawy czasu i suwaków w Vario ? Żarna zaczynają zwalniać przy 1M.  Czy kawa grubiej zmielona ma większą objętość czy drobnej ?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

W Vario masz przecież śrubę do ustawiania momentu styku żaren. Ja ustawiłem tak, że mielę wszystkie kawy w zakresie od 2E do 2Q. A im drobniej tym mniejsza objętość. Z młynka jestem zadowolony, choć rzeczywiście trochę zbryla. Spróbuj zmielić nieco grubiej. Czas się skróci i objętość wzrośnie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi