;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 148433 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 1458
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1680 dnia: Dzisiaj o 12:07:34 »


- młynek wyczyściłem przed zmianą kawy;

A po zmianie grubości?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3908
  • Pomógł: 24
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1681 dnia: Dzisiaj o 12:14:37 »
Pojemność zajmuje w dużej części crema, więc lepiej kierować się wskazaniem wagi. 18g kawy w sitku --> 38-40g kawy na wyjściu, czas zaparzania 27s. Co Ty na to? ;)

Offline ah

  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Ascaso i-2 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1682 dnia: Dzisiaj o 14:48:42 »
Pojemność zajmuje w dużej części crema, więc lepiej kierować się wskazaniem wagi. 18g kawy w sitku --> 38-40g kawy na wyjściu, czas zaparzania 27s. Co Ty na to? ;)

Niestety nie dorobiłem się jeszcze wagi wagi :) więc muszę działać pojemnością.


- młynek wyczyściłem przed zmianą kawy;

A po zmianie grubości?

Przed każdą zmianą grubości rozkręcać młynek? Czy po prostu włączać go na pusto?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3908
  • Pomógł: 24
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1683 dnia: Dzisiaj o 15:05:28 »
Po każdej zmianie trzeba usunąć stary przemiał, żeby zaparzyć nowy.

Offline piomic

  • Wiadomości: 1458
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1684 dnia: Dzisiaj o 15:11:05 »
Masz przykład:
Robisz kawę, ledwie kapie. Co robisz? Rozkręcasz młynek na grubsze mielenie, ładujesz kolbę, dalej ledwie kapie. Rozkręcasz bardziej, coś tam leci to jeszcze trochę i nagle chlust, jak z kranu.
Dlaczego? Bo większość kawy w kolbie za drugim ładowaniem jest zmielona jak przy pierwszym (z kanałów poszła), dopiero trzecie idzie grubiej mielone ale Ty już zdążyłeś poluzować młynek na jeszcze grubsze i stąd chlust.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi