Na początku chciałabym się przywitać. Mam na imię Alicja, na kawie znam się słabo (aby nie powiedzieć w ogóle) i szukam sprzętu do użytku domowego.
Zastanawiałam się nad:
1. ekspresem na kapsułki
2. ekspresem automatycznym
3. ekspresem kolbowym
Napiszę jakie ja już widzę + i - wszystkiego.
1.
+ wygoda
+ cena ekspresu
- długi czas nagrzewania, nagrzewanie się końcówki do mleka (nie wiem czy w każdym jest tak, że zrobienie 2 cappuccino zajmuje już dobre 5 - 7 min.
- chemia w kapsułkach (nawet czytając skład na opakowaniu można taki wniosek wysnuć)
- drogie kapsułki
- ograniczone możliwości (jesteśmy skazani na to co daje nam producent)
Właściwie to już odrzuciłam to rozwiązanie.
2.
+ wygoda
+ zaawansowanie technologiczne
+ łatwość obsługi/przewidywalne rezultate
+ szybkość
- cena
- problem z czyszczeniem (w tej chwili posiadam około 8 letni ekspres Saeco i jest już w środku tak brudny, że kawa zrobiła się okropnie kwaśna i nie nadaje się właściwie do picia. Zdaje się, że nie da się tego już wyczyścić i jest wiele zakamarków, w których kawa może utknąć i gnić.
- chyba stosunkowo często się psują
3.
+ cena
+ największe możliwości kreacyjne
- nie bez powodu używa się takich w kawiarniach
+ / - warto mieć do niego młynek
- trudniejszy w obsłudze
- bardziej czasochłonny
- więcej sprzątania
Proszę polećcie, którą technologię polecacie najbardziej. W automatycznych ekspresach ciekawą opcją jest mleko, które już spienione wypływa bezpośrednio do filiżanki (taki ekspres zawsze jednak będzie już pewnie mocno drogi). Bez tego mam na oku taki model
http://allegro.pl/siemens-te-503209rw-e ... 05957.html, zaś z korbowych
http://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnien ... 10-w.bhtml.
W przypadku automatycznego boję się najbardziej tego syfu, który robi się w środku i który zmienia smak kawy.