;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 310232 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3908
  • Pomógł: 24
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3330 dnia: 26 Marzec 2017, 22:24:06 »
Mam stary ekspres z nową pompą.  :lol2: 
Teraz dopiero otworzyłem komputer i zerknąłem na fotografie. Wygląd mega solidnie ten Carimali :). Działa już?

Offline SzymonMA

    • Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3331 dnia: Dzisiaj o 14:57:35 »
Cześć!  :bry:
Kolejny pakiet "słodkości" pojawił się w naszym sklepie - "4 x 250g Sweetie".
4 opakowania bardzo dobrych kaw po 250g:
 :kawa: Kolumbia Cauca La Esperanza
 :kawa: Honduras Marcala COMSA Red Honey
 :kawa: Kostaryka Finca Tono
 :kawa: Kenia Kahuro AA+
Razem 1kg najlepszych ziaren z różnych krajów za 135zł. Ziarna palone lekko, jasno, do metod przelewowych (aeropress, french press, moka, chemex itd.) oraz do espresso.

Ilość ograniczona, zapraszamy do zakupów!

Offline Wojciech Mężczyzna

  • Wiadomości: 34
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Ascaso Dream, aeropress, phin
  • Młynek: Ascaso i2, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3332 dnia: Dzisiaj o 16:06:18 »
@SzymonMA

Czy planujecie podobny zestaw promocyjny kaw palonych bardziej średnio niż jasno? Z przewagą tych do espresso? Mnie osobiście kawa z aeropressu pasuje, ale muszę pogodzić gusta swoje i swojej ;)
Z tego co pamiętam co @Antonio pisał to pod espresso pasuje tylko Honduras Marcala.
Obawiam się, że moje zdolności baristy polegną przy jasnych ziarnach w espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3908
  • Pomógł: 24
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3333 dnia: Dzisiaj o 16:15:23 »
Jasne ziarna są super, ale nie dla każdego. Jeśli lubisz kwaskowatość, to każda kawa jest ok. Honduras natural jest ciemniejszy niż pozostałe Eli single, ale to nie znaczy, że tylko on nadaje się do espresso. Warto próbować :). Kolumbia i Kostaryka i Honduras Red Honey powinny być przyjemne, a jedynie Kenia przyniesie sporą kwaskowatość. Oczywiście wszystko to jest bardzo dalekie od "rasowego włoskiego espresso" ale za to pięknie pachnie i nie ma goryczy...

Offline piomic

  • Wiadomości: 1458
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3334 dnia: Dzisiaj o 16:39:11 »
Oczywiście wszystko to jest bardzo dalekie od "rasowego włoskiego espresso" ale za to pięknie pachnie i nie ma goryczy...
O to to to... Na nartach jakoś nikogo nie ciągnęło do espresso na stoku za to na kwaterze minimum dwa razy dziennie słyszałem "ale zrobisz kawę?" Po bladej Kenii z forumowej kality włoskie espresso zwykle wykręcało twarz. No i cappu z pianą nakładaną łyżką z dzbanka i czekoladową posypką.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi