;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 384942 razy)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3600 dnia: 17 Lipiec 2017, 11:24:20 »
To chyba żadna tajemnica: twardy granit. Myślę, że nic z tej skały nie dostaje się do masy czekoladowej, ze względu na jej tłustą i bardzo lepką konsystencję. Nigdy kamienie nie ocierają się o siebie, zawsze jest między nimi warstwa czekolady. Przy okazji jeszcze dodam: ziarna kakao, z jakich się składają tabliczki Ajala, pochodzą z organicznych upraw, z konkretnych plantacji. W czystej formie czekolady single-origin to 3 tabliczki: Haiti Pisa, Dominikana Oko-Caribe i Tanzania Kokoa Kamilii. Wystarczy trochę pogooglać, by zapoznać się z historią tychże producentów kakao:
To też świadczy o podobieństwach i analogiach z dziedziną specialty coffee. Tu można zobaczyć, jak są zapakowane tabliczki single-origin:
Haiti Pisa, Ajala

Jeszcze słowo o espresso z India Robusta Parchment AB: jest zaskakująco ciekawe. Niedoparzone jest złe, ma zapach okropny drewna. Zaparzone poprawnie ma całkiem przyjemny i słodki zapach... egzotycznego drewna ;). W ustach zaś jest, jak wcześniej wspomniałem, zero kwaskowatości, posmak jest mega mocny ;). Gorycz dominuje ale nie jest jakaś bardzo negatywna. Doppio zaparzyłem do obszernej szklanki, dzięki czemu mogłem "delektować się" zapachem...
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2017, 11:39:15 wysłana przez Antonio »

Offline KiT

  • Wiadomości: 505
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3601 dnia: 17 Lipiec 2017, 16:48:42 »
Nigdy mi nie smakowała gorzka czekolada, nie wiem dlaczego, ale nie byłem z nią zgodny...

Sprawdzę jak ta działa...

Szkoda, że nie ma ich w postaci pojedynczych osobno zapakowanych kosteczek lub takich mini czekoladek. Wtedy można by do kawy indywidualnie podawać....

« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2017, 16:50:50 wysłana przez KiT »

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3602 dnia: 19 Lipiec 2017, 08:02:33 »
Ale to tak mała manufaktura jak nasza, "klitka" w bloku ;). Może gdy się rozwiną, będą produkować sample-tabliczki.

A tu coś ode mnie. Ariadna Plus w NPF. Wyciągnąłem ostatnio to narzędzie i muszę stwierdzić, że ma ono duży sens:

https://www.instagram.com/p/BWt5vBJDYyj/

Offline rojowolfi

  • Wiadomości: 18
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02
  • Młynek: Porlex Tall
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3603 dnia: 19 Lipiec 2017, 09:55:23 »
@Antonio a jakie stosujesz ustawienie na m47 do Top Red? Otworzyłem paczkę i za Chiny Ludowe nie chce mi wyjść poprawne espresso. Fakt że ekspres mam Saeco słabizna ale zawsze twoje kawy mi świetnie wychodziły.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3604 dnia: 19 Lipiec 2017, 10:16:10 »
Widzę ciemność ;). Kinu M47 pewnie niezbyt dużo pyłu produkuje... Saeco (jaki?) pewnie bardziej do **moich** się kaw nadaje (Mastro Antonio). Ale sprawdzę dziś na pewno na moim ekspresie :).

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Gaggia Classic / V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3605 dnia: 19 Lipiec 2017, 12:12:04 »
Raczej ciężko przenieść ustawienia młynka z jednego ekspresu, sitka itd na inny... Co rozumiesz przez poprawne- waga, czas? Tak orientacyjnie na mojej Gagii Classic 'poprawne' espresso (~potrojony uzysk w 25-30s) na Kinu M47 to okolice 1,4.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3606 dnia: 19 Lipiec 2017, 18:05:28 »
Wziąłem 19g i ustawienie, jakie podał @Domes. Wyszła z tego bardzo spokojna, powolna ekstrakcja. Efekt bardzo fajny, taki w stylu Square Mile Coffee :). Red z 1/07 składał się z naturalnych kaw: Hondurasu Marcala, Salwadoru Villa Galicia i chyba Etiopii Nefas, czyli z ulubionych kaw Synestezji. Bieżąca wersja składa się z Hondurasu Marcala, Brazylii Nossa Senhora de Fatima i Etiopii Nefas. Ta wersja w zasadzie nie wymaga żadnej zmiany w młynku, w stosunku do moich mieszanek, np. Ariadny. Generalnie jest to jasne espresso, bardzo bogate w pozytywne aromaty, kwaskowate, niegorzkie. Jedni ją uwielbiają, inni niekoniecznie mogą tę mieszankę dobrze zaparzyć...

Mieszanki z linii Mastro Antonio są zupełnie inne, przede wszystkim ciemniej palone, składają się z mniej spektakularnych kaw, są bardziej tradycyjne, bardziej popularne, proste w odbiorze, mniej kwaskowate; mają swoją charakterystyczną goryczkę i równowagę smaków... Dzisiaj powstało trochę takich mieszanek. Espresso Espresso i Ariadna Plus -- mniej więcej na tej samej bazie, złożonej z Brazylii Cerrado, Hondurasu Marcala, Salwadoru San Luis i Meksyku Chiapas. Obie mieszanki są super do espresso wg włoskich norm technicznych i sensorycznych :). Przy okazji w sklepie znowu mamy 4 paczki czystej robusty oraz trochę więcej pysznej Kolumbii Risaralda Marcella, wypalonej przeze mnie, nieco ciemniej, do espresso. Jest też kolejne wydanie mieszanki Buongiorno, pół na pół dzieło moje i Eli, czyli ciemne z jasnym :).

Z ostatnio testowanych produktów Synestezji, szczerze polecam Juicy. W dripie jest to *niebo w gębie*: bardzo słodkie, pachnące wrażenia. W składzie są trzy świetne kawy: większość stanowi Kenia Rungeto, potem Kolumbia Cauca Jamesa Fernandeza i trochę Kostaryki od Aguilera Brothers. Suma jest ciekawsza niż poszczególne składniki, choć niczego nie można im odmówić.

Dziś zrobiliśmy dość dużo "kawy do szklanki"... w zasadzie większość już zniknęła w paru zamówieniach  :o.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2017, 18:21:22 wysłana przez Antonio »

Offline rojowolfi

  • Wiadomości: 18
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02
  • Młynek: Porlex Tall
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3607 dnia: 19 Lipiec 2017, 21:20:54 »
Dzięki @Antonio, dzięki @Domes. Ekspres Saeco Poemia HD8423/19 ustawienia jak pisaliście wyżej. Wyszło bardzo fajnie choć w moim przypadku raczej powinno być 1.3 bo uzysk wyszedł w 22 s. Espresso miłe, lekko kwaskowate z aromatem według mnie orzecha i czekolady. Crema poprawna. Jutro dalsze eksperymenty. Szampan dla was

Offline dopeman

  • Wiadomości: 737
  • Pomógł: 6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3608 dnia: 19 Lipiec 2017, 21:22:27 »
Dwa pytanka :

Czy będzie jeszcze Brazylia Fatima?
Czy różnią się czymś te dwie pozycje w sklepie:

Marcela espresso
Marcela natural

Z opisu wynika że to to samo, różnią się tylko waga 500 i 250 w naturalu. Chyba że czymś jeszcze? :)



Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3609 dnia: 19 Lipiec 2017, 21:37:35 »
Espresso jest ciemniejsze, ta druga wersja do dripu... Lub jasnego kwaskowatego espresso ;).

Offline dopeman

  • Wiadomości: 737
  • Pomógł: 6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3610 dnia: 19 Lipiec 2017, 22:07:00 »
Ja zawsze marcala w espresso piłem hmm.. czy ciemniej palona marcala może być lepsza w espresso niż jej jaśniejsze siostra? :)

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3611 dnia: 19 Lipiec 2017, 22:17:43 »
Ta kawa ma bardzo szerokie spektrum przyjemności, dobra jest zarówno jaśniejsza i ciemniejsza.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3612 dnia: Dzisiaj o 09:04:02 »
A tu z NPF, Kolumbia Marcella (Kinu M47, 19g, 1.2 obr.):


Offline KiT

  • Wiadomości: 505
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3613 dnia: Dzisiaj o 12:26:06 »
Przetestowalem wczoraj dwie: tę z pomarańczowym posmakiem i tę z cukrową teksturą.
Same w sobie są ok, ale bez specjalnego zachwytu. Trochę słodsze niż adekwatne bezcukrowe produkty lindt o tej samej zawartości kakao.  Ale ciekawie się łączą z espresso, szczególnie kwaskowym.  W sumie  jako dodatek do były świetnym pomysłem...

Offline dopeman

  • Wiadomości: 737
  • Pomógł: 6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3614 dnia: Dzisiaj o 15:42:36 »
Przetestowalem wczoraj dwie: tę z pomarańczowym posmakiem i tę z cukrową teksturą.
Same w sobie są ok, ale bez specjalnego zachwytu. Trochę słodsze niż adekwatne bezcukrowe produkty lindt o tej samej zawartości kakao.  Ale ciekawie się łączą z espresso, szczególnie kwaskowym.  W sumie  jako dodatek do były świetnym pomysłem...
Ja zamówiłem też kilka sztuk. A co tam w Lindt jest zamiast cukru? Widziałem tylko jedną taką 99% kakao.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi