;

Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 69928 razy)

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 278
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, DeLonghi KG89
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #555 dnia: 28 Styczeń 2017, 20:29:27 »

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 232
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: HX
  • Młynek: SJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #556 dnia: 28 Styczeń 2017, 20:43:40 »
Można pić zapleśniałą kawę i mówić, że to ta o smaku pieczarkowym.  :smiech:

Offline Kekacz

  • Wiadomości: 160
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Silvia V4 D.I.Y PID. Tamper: Espresso Gear Barista
  • Młynek: Fiorek F4 Nano V2 & Gaggia MDF Teflon Stepless
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #557 dnia: 01 Luty 2017, 20:31:08 »

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 195
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Forum Kalita Style, Chemex, Phin, Bialetti Fiammetta, Largo, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo, Rhinowares, Zassenhaus Panama
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #558 dnia: 02 Luty 2017, 10:44:50 »
Artykuł z ubiegłego roku, więc przepraszam jeśli już był. Kawa świeżo zmielona vs kawa dobrze zmielona: https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/it-always-better-grind-fresh
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline tored

  • Wiadomości: 118
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Wilfa Svart
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #559 dnia: 02 Luty 2017, 17:07:00 »
Widziałem już jakiś czas temu - co jednak w sytuacji, gdy poprosimy o zmielenie i nie trafimy z ustawieniami/miła Pani baristka po prostu nigdy wcześniej nie parzyła i nie trafi (lub po prostu nie był to najlepszy możliwy przemiał)?

Daje to na pewno spore pole do dyskusji nad ideą młynków budżetowych (i czy nie lepiej za te powiedzmy 200 zł nakupić ziaren), ale nie sądzę, żeby ktoś po zobaczeniu rezultatów biegł sprzedać wilfę bo EK mieli lepiej

A już odchodząc od tematu młynków - jak te wszystkie pomiary mają się do tego, iż jak mantra powtarzane jest - parzyć kawę zaraz po zmieleniu, bo po nawet kilkudziesięciu minutach traci większość walorów smakowych?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4312
  • Pomógł: 61
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / …
  • Młynek: Severin KM 3873 (vel Tchibo); Wilfa (vel Concept); Serbski Młynek Turecki; Hario Slim; …
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #560 dnia: 02 Luty 2017, 17:34:56 »
Właśnie o to ostatnie stwierdzenie się rozchodzi -- to taka półlegenda. Obecnie na mistrzostwach świata w kawie przelewowej wszyscy mielą kawę przed występem (~5-10 minut przed zalaniem) bo szkoda im czasu w trakcie.

Inna sprawa, że młynki klasy Encore, to w sumie domowy standard, a jeśli ktoś spija 250g w cztery dni, to z pewnością skusi się na owy standard ;)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 332
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02
  • Młynek: Hario Slim, Macap M4D
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #561 dnia: 04 Luty 2017, 09:58:57 »
Może nie o kawie, ale wielu z Was dba również o smaczną herbatę.

Telewizja kłamie, oczywista oczywistość, ale warto czasem się utwierdzić ;-)

http://natemat.pl/200719,szybko-wyjatkowo-kulutralnie-i-z-klasa-herbaciany-bloger-w-10-minut-zmasakrowal-prawdy-objawione-bosackiej

Marek.


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4312
  • Pomógł: 61
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / …
  • Młynek: Severin KM 3873 (vel Tchibo); Wilfa (vel Concept); Serbski Młynek Turecki; Hario Slim; …
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #562 dnia: 04 Luty 2017, 12:10:17 »
Źródło:

:)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 271
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS Oscar, v60, FP, moka
  • Młynek: MSJ, Rhino
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #563 dnia: 04 Luty 2017, 12:25:53 »
Polecam małe sprostowanie na to "zaoranie"
http://www.wykop.pl/link/3583313/znawca-herbaty-punktuje-eksperta-z-tvn/#comment-42926449
Cytuj (zaznaczone)
Wiem że #tvnklamie i ogólnie jak jest okazja do pojechania po TVN to wszyscy są pierwsi ( a przy okazji dziennikarka z GW), ale jak to niestety często tutaj bywa (vide afera #solgaz) przy hejcie lub przy hypowaniu czegoś mało kto coś weryfikuje. Jakiś czas temu Pan z czajnikowy.pl robił wielki test herbat ekspresowych i co mówi na jego wstępie? "Trzeba wam wiedzieć, że herbata ekspresowa jest to herbata najniższej jakości" potem mówi, że jest ona klasyfikowana jako kategoria "dust", a to generalnie znaczy, że jest to odpad. Szczegoły w tym filmiku, od około 45s. Czyli dokonuje takiego samego uogólnienia za które tutaj krytykuje Panią. Moim zdaniem problem jest jeden, Pan tak się zakręcił, że zgubił najważniejsze, czyli kontekst rozmowy (rozmawiali o herbatach pitych przez większośc polaków, czyli ekspresowych). I jak odniesiemy twierdzenia Pani do tego kontekstu to już nie są wcale takie głupie. Tak, ekspresówki w zwykłych sklepach jak są pyłem to sa gówniane. Tak jak ekspresówka się parzy minutkę, tzn. że jest w formie pyłu, a to znaczy, że jest gówniana. Zdanie o tym, że czerwona herbata nas nie odchudzi też jest prawdziwe. Czerwona herbata wspomaga odchudzanie, ale nikogo jeszcze nie odchudziła. Także kolega potem cytuje artykuły, które potwierdzają, że herbata czerwona może wspomagać odchudzanie, a nie takie które mówią, że nas odchudzi. No więc problem jest taki, że wiele kobiet (tych właśnie czerpiących wiedzę z reklam, telewizji śniadaniowej) myśli, że jak sobie wypiją pu erha na śniadanie, obiad i kolację to schudną, a to jest gówno prawda. Pijać pu erha w dużych ilościach dzień w dzień można sobie jednie krzywdę zrobić. Znajoma jest dietetyczką i mówi, że straszna jest wiara przychodzących do niej lasek w taki cuda. A to pogarsza sytuację też o tyle, że Pani która się męczy taką herbatką często czuje się usprawiedliwiona, żeby olać dietę, bo przeciez już się herbatką męczy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4312
  • Pomógł: 61
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / …
  • Młynek: Severin KM 3873 (vel Tchibo); Wilfa (vel Concept); Serbski Młynek Turecki; Hario Slim; …
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #564 dnia: 04 Luty 2017, 12:51:04 »
Internety... ja teraz napiszę odpowiedź do polemiki na temat zaorania, na temat sprostowania, na temat audycji. Na koniec ktoś to gdzieś przekopiuje i będzie polemizował dalej :hihihi:

Zawsze mnie ten pył herbaciany w produkcji zastanawiał. I tu jestem bliższy tej świeższej wypowiedzi Rafała. No bo ileż trzeba sprzedawać herbaty liściastej i łamanej żaby otrzymać jeszcze więcej pyłu?


Czy Rafał się czepia szczegółów? trochę tak, czy pani z telewizji ma racje? znacznie rzadziej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5188
  • Pomógł: 145
  • Ekspres: ROCKET Cellini V3 PID, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, mały stożek pod alternatywę
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #565 dnia: 04 Luty 2017, 13:33:39 »
Te polemiki sobie pobieżnie obejrzałem, poczytałem. Suma summarum wychodzi na to że jak ze wszystkim - nie ma dobrego produktu za małe pieniądze. Chcesz mieć jakość to niestety surowiec kosztuje. A odmienną kwestią są indywidualne preferencje smakowe - jak w kawie :D

p.s. słowa zmasakrować i zaorać ranią mnie do żywego :ogien:
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi