;

Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 43522 razy)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 616
  • Pomógł: 15
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #465 dnia: 09 Lipiec 2017, 15:59:04 »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 826
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #466 dnia: 09 Lipiec 2017, 16:47:50 »
Tylko martwi mnie,  jak można zrobić{ wymyślić} tamper o skośnych bokach. 
No to wyobraź sobie, że można. Mam taki i bardzo go sobie chwałę. Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 632
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #467 dnia: 09 Lipiec 2017, 17:36:53 »

http://cargocollective.com/mattperger/Pergtamp#.WWI0wbpuK-4




Przeczytałem, czy dobrze zrozumiałem. :mhh: Tłumaczyła mi teks przeglądarka.
Mówią o ostrym kancie {skos} który i tak zapewnia nam kąt prosty i rodzaj użytego materiału.
Nie wspominają o kawie jako materiale sypkim który przez ubijanie sam się w jakimś stopniu poziomuje.
A to co jest najważniejsze w poprawnym powtarzalnym przekazywaniu{oddziaływaniu} siły, czyli prowadnica {boczna ścianka ubijaka} praktycznie jej nie ma bo jest skos.

Moim zdaniem, mieli problem z powietrzem. Zrobili obejście tego problemu w sposób dla mnie nie zasadny. Do tego sitko robione w tolerancji +/ - 0,15 mm jest dla mnie BUBLEM.
Sprawę powietrza można rozwiązać lepiej.


 
http://coffeehq.biz/product/specht-design-x-pullman-bigstep-american-walnut-tamper/


Tamper fajny. :) Ten jest skośny ale nie do końca. Prowadzenie małe, ale jest.

Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)

Precyzyjnie, co ma do tego skos?





Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3402
  • Pomógł: 49
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #468 dnia: 09 Lipiec 2017, 17:42:12 »
Cytat: Krakus w Dzisiaj o 16:47:50
Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)

Precyzyjnie, co ma do tego skos?

A co ma precesja do precyzji :)?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 616
  • Pomógł: 15
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #469 dnia: 09 Lipiec 2017, 18:14:09 »
co ma do tego skos

Tamper taki może być bardziej dopasowany. jak kołyszesz tamperem skośnym, to nie masz wrażenia ocierania brzegu tampera o sitko i możesz robić większe  (głębsze) kołysania. Prostopadły ogranicza wielkość ruchów kołyszących. A tak w ogóle to nie Metiu wymyślił tamper skośny. Też mam taki i uważam, że jest bardzo fajny.
https://www.cafe-kultur.com/products/tamper-torr-classic-palisander a tutaj jest trapezowaty. A tu masz zupełnie odjechany. http://www.prorista-shop.com/
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 632
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #470 dnia: 09 Lipiec 2017, 19:19:37 »
Tamper taki może być bardziej dopasowany. jak kołyszesz tamperem skośnym, to nie masz wrażenia ocierania brzegu tampera o sitko i możesz robić większe  (głębsze) kołysania. Prostopadły ogranicza wielkość ruchów kołyszących. A tak w ogóle to nie Metiu wymyślił tamper skośny. Też mam taki i uważam, że jest bardzo fajny.

Dzięki za wyjaśnienie.
Coś od siebie. Moje 3 tampery:



Ten środkowy jest od Rogera 58,4 mm. Dolna krawędź jest lekko zaokrąglona.
Lewy i prawy tamper ma krawędź ostrą. Są one dość ciężkie. Wyglądają nieciekawie, ale robotę robią i z tego kształtu jestem zadowolony.
Mam prowadzenie boczne które czuję w palcach i widzę na oczy przekoszenie o ile tylko ono wystąpi.





Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 145
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: NS Musica, Hario, Kalita
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #471 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:18:59 »
Coś od siebie. Moje 3 tampery
ładne. Fajnym pomysłem byłoby też wygrawerowanie czy naniesieni w jakikolwiek inny sposób linii ściankę boczną podstawy tampera, równoległych do płaskiej powierzchni sytykjącej się z kawą, żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.
---
Paweł

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 826
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #472 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:48:28 »
żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.
I to jest największy problem z moim tamperem - świetnie się sprawdza w precesji, ale rzadko trafiam z równoległym ubiciem, co stwierdzam przy obrocie temperatury pod palcem.

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 145
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: NS Musica, Hario, Kalita
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #473 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:55:35 »
---
Paweł

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 632
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #474 dnia: 10 Lipiec 2017, 10:32:18 »
Fajnym pomysłem byłoby też wygrawerowanie czy naniesieni w jakikolwiek inny sposób linii ściankę boczną podstawy tampera, równoległych do płaskiej powierzchni sytykjącej się z kawą, żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.

Też o tym myślałem. Zrobić to mogę zawsze. Sprawdza mi się dobrze mechaniczne potwierdzenie przez odpowiednie spasowanie.




I to jest największy problem z moim tamperem - świetnie się sprawdza w precesji, ale rzadko trafiam z równoległym ubiciem, co stwierdzam przy obrocie temperatury pod palcem.

Poziomowanie ubicia kawy zaczyna się od położenia samej kolby z kawą na podstawie. Czyli przed jej ubiciem. Na oko można stwierdzić czy sitko jest w poziomie.
Tamper przy lekkim chwycie sam łapie pion. Wprowadzasz go do sitka z siła wynikająca z  jego masy. Reszta jest już stosunkowo prosta.
Moim zdaniem rób to wszystko powtarzalnie. Wejdzie w nawyk. A co to nam da?   :mhh: To, że nawet pijąc wódkę  :lol2: gdy głowa się kiwa  :lol2:  doppio i tak wyjdzie ok.  :taktak: :)

Offline JanuszuNieKrzywdz

  • Wiadomości: 9
  • Pomógł: 0
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #475 dnia: 15 Lipiec 2017, 14:02:43 »
Mój ekspres ma pojemnik na wodę 1L. W instrukcji są 3 cykle odkamieniaia i na to schodzi cały pojemnik. Kupiłem odkamieniacz Saeco Decalcifier 250ml. W instrukcji jest napisane, aby wlać cały (nie ma nic o proporcjach a wydaje mi się, że ekspresy Saeco mają większe zbiorniki).

Jaki roztwór zrobić?? Chciałbym na pół czyli 125ml, a resztę wody, czyli 1:8, ale czy nie będzie za słabo?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi