;

vondock - zdjęcie I.2017r.


9 Gości, 1 Użytkownik
 
9 Gości, 1 Użytkownik (1 Robot)
Geralt0073, Google
użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 2314
  • Najnowszy: tomekas
Statystyki
  • Wiadomości w sumie: 92048
  • Wątków w sumie: 3081
  • Dziś online: 26
  • Najwięcej online: 59
  • (08 Luty 2017, 21:55:34)

Kalendarz

Strony: 1 2 [3] 4 5 6
Czas płynie nieubłaganie, my jesteśmy starsi o kolejny rok. Wyszliśmy już dawno z okresu niemowlęcego,  jesteśmy rozkosznym małym dzieckiem, które uda się do przedszkola. Dokładnie 24 kwietnia skończymy 3 lata.

W ciągu ostatniego roku przybyło nam sporo nowych, aktywnie piszących jak i tych czytających forum z ukrycia. Codziennie pojawiają się nowe interesujące dyskusje. Dziękujemy Wam serdecznie za wkład w rozwój tego miejsca. Dziękujemy, że jesteście, że wspólnie, razem tworzymy to wyjątkowe miejsce.



Z okazji urodzin planujemy całe mnóstwo konkursów i zabaw. Oficjalny start uroczystości już dziś. Odwiedzajcie nas na bieżąco. Mamy bardzo zacne nagrody ufundowane przez użytkowników komercyjnych - dziękujemy!  :szampan:

Ekipa Forum
Zapraszamy na wspólny weekend przy kawie!



Kiedy słyszysz budzik, myślisz tylko o porannej kawie? Na spotkania biznesowe i ploty z przyjaciółką umawiasz się w kawiarni? A może pijesz już dzisiaj czwartą rozpuszczalkę i chciałbyś, by po prostu dała Ci kopa?

Wpadnij na Festiwal Kawy i dowiedz się, dlaczego kawa nie powinna być rozpuszczalna, jak przygotować dobrą kawę w każdych okolicznościach przyrody, poznaj ludzi zakręconych na jej punkcie i spraw, by każda następna filiżanka była przyjemnością. Zrób zakupy do domu i znajdź swoją ulubioną kawiarnię.

Festiwal to dwa dni przepełnione aromatem kawy, herbaty i czekolady; weekend pełen szkoleń i warsztatów, zawodów, dobrej muzyki, otwartych ludzi i relaksującej atmosfery.

Dotychczas odbyły się cztery edycje - podczas czwartej w końcu udało nam się wydobyć ducha imprezy i pokazać, jak miło spędzić czas przy kawie, a przy okazji dowiedzieć się czegoś więcej, poznać nowych, ciekawych ludzi, wziąć udział w zawodach i pokibicować innym. Bo festiwal to nie tylko kawa, festiwal to przede wszystkim ludzie!

Po rocznej przerwie festiwal wróci do Wytwórni, by po raz kolejny, z jeszcze większą siłą, przekazać aromatyczne wrażenia każdemu, kto zaszczyci nas swoją obecnością.

Dołącz do wydarzenia na fb.

Festiwal Kawy to dwa aromatyczne dni, podczas których wspólnie przekonujemy konsumentów, aby dobra kawa towarzyszyła im na co dzień. Po czterech edycjach dobrze wiemy, że nie samą kawą człowiek żyje, a miłośnicy dobrych napojów oczekują również dobrego jedzenia. Chcemy, aby te dwa dni, nie tylko pachniały kawą, ale i dobrym jedzeniem i by na stałe zagościły w kalendarzach smakoszy z całej Polski. Dlatego serdecznie zapraszamy na pierwszą edycję omnomnom - strefy food-trucków na Festiwalu Kawy.
Agnieszka Rojewska ponownie Mistrzynią Polski Baristów!
Autor: Karolina Kosno

Od 7 lat mamy Mistrzynię, a nie Mistrza Polski Baristów, powszechnie i przechodnie nazywaną Królową Polski… I w tej kwestii nic się nie zmieniło: Agnieszka Rojewska, mistrzyni z poprzedniego roku, obroniła swój tytuł i ponownie będzie reprezentować Polskę podczas Mistrzostw Świata Barista, tym razem 22 - 25.06.2016 w Dublinie.

Do walki o tytuł Mistrza Polski Baristów 2016 stanęło 15 baristów, a całe mistrzostwa rozegrały się w Katowicach podczas Sweet targów, 12 - 14 marca 2016. Obydwie rundy polegają na zaparzeniu czterech espresso, czterech kaw mlecznych i czterech drinków dowolnych w ciągu piętnastu minut. Zawodnicy oceniani są przez siedmioosobowy skład sędziowski składający się z 4 sędziów sensorycznych, dwóch sędziów technicznych i sędziego głównego. Ostatnie zmiany w regulaminie mistrzostw pozwoliły zawodnikom na przygotowanie dowolnej kawy mlecznej zamiast klasycznego cappuccino, co pozwoliło na jeszcze większą kreatywność baristów.


Statuetki dla finalistów oraz przechodnia złota kolba, która została w rękach Agnieszki Rojewskiej.


Mistrzostwa Barista to najbardziej prestiżowa konkurencja, wymagająca od zawodników perfekcyjnej techniki, innowacyjności, charyzmy i naprawdę wyjątkowej kawy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w tegorocznym finale, aż 5 z 6 zawodników było wspieranych przez doświadczonych sędziów, a jedynie (lub aż!) dwie osoby startowały w mistrzostwach po raz pierwszy. Pierwsze dwa dni rozgrywek eliminacyjnych wyłoniły finałową szóstkę, która ostatecznie uplasowała się na następujących miejscach:

Anna Bera, 6 miejsce Mistrzostw Polski Barista 2016
Sowa, Szczecin


Ania startowała w mistrzostwach po raz drugi, wcześniej zbierając doświadczenie zarówno jako zawodnik w innych mistrzostwach, jak i wolontariusz. Suma tych doświadczeń oraz wsparcie wybitnego trenera, Marcina Moczydłowskiego (Mistrz Polski Latte Art 2008, certyfikowany sędzia), stworzyły przemyślany i zapamiętywalny występ. Nikt bowiem nie zapomni jej musu wiśniowego, po który musiała wybiegać ze sceny, skutecznie zapominając o włączonym mikrofonie ;). Na szczęście w finałowym występie mrożonego musu już nie brakowało :).

Maciej Muryn, 5 miejsce Mistrzostw Polski Barista 2016
Uno Espresso / Craft Coffee School, Poznań
Półfinalista Mistrzostw Polski Barista 2014


Maciej jako jedyny z finalistów nie miał wsparcia osoby o statusie sędziego, jednakże doświadczenie i wiedza jego trenera, Kuby Gielżyńskiego, pozwoliły na bardzo dobrą prezentację, zaś perfekcjonizm Maćka (lub jak twierdzą niektórzy, nerwica natręctw… ;) ) na najwyższy wynik na arkuszach technicznych z całej szóstki.
Maciek opowiadał w jaki sposób na co dzień przekłada swoją pasję na kawę serwowaną swoim gościom. Chciał, aby kawa była bardzo słodka, o średniej kwasowości i zmniejszonej goryczy, a także niezbyt ciężkim body i fakturze. Dlatego zdecydował się na wyjątkowo słodką kawę z Etiopii, o ocenie ponad 90/100 punktów i naturalnej obróbce. Sugerował sędziom by wypili jego espresso w trzech krokach, z czego w pierwszym po prostu cieszyli się jego smakiem, w drugim skupili się na smaku brzoskwini i maliny, a w ostatnim na czekoladowym posmaku. W cappuccino również pojawiły się brzoskwinie dopełnione czekoladą, kojarzące się Maćkowi z jego dzieciństwem (awww…). W drinku natomiast pojawiła się redukcja ze śliwek, puder z suszonych malin i gorzka czekolada, które w połączeniu z espresso tworzyły gęsty, owocowo-czekoladowy drink. A mikrofonowe wpadki Maćka z eliminacji zostaną na długo zapamiętane :)

Przemek Stuła, 4 miejsce Mistrzostw Polski Barista 2016
Kafej, Katowice


Przemek to barista, który doświadczenie zdobywał między innymi w opolskiej Kofeinie, obecnie kawy parzy w katowickim Kafeju, a w przygotowaniach do mistrzostw wspierał go duet Błażeja Walczykiewicza i Łukasza Jury, czyli sędziów z międzynarodową certyfikacją. Przemkowi, mimo swojego debiutanckiego startu, udało się wejść do finału i ostatecznie zająć wysokie miejsce, tuż za podium. Kawa, którą wybrał Przemek, to Gwatemala, obrabiana naturalnie, o lekko musującej kwasowości, intensywnej słodyczy i owocowych aromatach, takich jak truskawka, grejpfrut i żurawina. Te smaki zostały wyeksponowane w drinku, który bazował na espresso połączonym z musem owocowym z białą czekoladą, poprzedzonym owocową pianką, podawaną osobno na łyżeczce.


Mariusz Szyszka podczas występu drugiego dnia mistrzostw.

Mariusz Szyszka, Drugi Vice Mistrz Polski Barista 2016
Green Cafe Nero, Warszawa

Mimo że Mariusz był nowicjuszem w mistrzostwach to świetnie poradził sobie z prezentacją, zdobywając od razu miejsce na podium. Zapewne ogromna w tym zasługa jego trenerki, Izabeli Sakowskiej, która była trzykrotną mistrzynią w latach 2009 - 2011, a od tamtego czasu sędziuje mistrzostwa.
Kawa Mariusza to Salwador, w espresso wyczuwalny był miód, mandarynka i aromat kwiatów. W jego autorskiej kawie mlecznej, o niewielkiej pojemności 80 ml, wciąż były obecne cytrusowe nuty takie jak mandarynka i pomarańcza, a ponadto włoskie orzechy. Na drink Mariusza składała się mandarynka, pyłek kwiatowy i miód mandarynkowy, podgrzewane w syfonie, a powstały mus posłużył mu do aromatyzacji kieliszków drinka. Następnie dodawał miód koniczynowy i espresso, a całość wykańczał aromatyzując ponownie kieliszki.


Arkadiusz Domurad, Vice Mistrz Polski Barista 2016
Colours of Coffee, Warszawa
Drugi Vice Mistrz Polski Latte Art 2016


Arek zaskoczył wszystkich minimalizmem swojej prezentacji, nie powiedział nic ponad to co musiało zostać powiedziane, okazało się to jednak być celowym i przemyślanym zabiegiem, który nie tylko pozwolił mu na wejście do finału, ale i na zdobycie najwyższego w swojej karierze miejsca w mistrzostwach. Zaparzył kawę z Kenii, której wyjątkowa owocowość i kwasowość wynikała z podwójnej fermentacji, która trwała aż 92 godziny. Ostatecznie w filiżance znalazła się aronia, czerwona porzeczka, miód spadziowy oraz kakao, z długim przyjemnym aftertastem z nutą goździka.
 


Mistrzyni Polski Barista 2016 ze statuetkami. fot. Marta Grudzień


Agnieszka Rojewska, Mistrzyni Polski Barista 2016
Brisman Kawowy Bar, Poznań
Mistrzyni Polski Latte Art 2016/2014, Mistrzyni Polski Barista 2015, Vice Mistrzyni Polski Barista 2014


Agnieszka Rojewska w swojej prezentacji odczarowywała nasze przeświadczenia o brazylijskiej kawie, po której naturalnie spodziewamy się czekoladowo-orzechowych nut. Jednak jej kawa, Brazylia São José wypalona przez warszawski Kofi Brand, dzięki wysokiej jakości ziaren, warunkom uprawy i współpracy z roasterem była niezwykle owocowa. Sposób parzenia espresso przypominał w ratio ristretto, jednakże w objętości tworzył espresso, co także miało na celu wydobycie maksymalnej możliwej owocowości z jej kawy.

W kawie mlecznej Agnieszka chciała przede wszystkim zachować smak espresso, dlatego zdecydowała się na lekkie, 2% mleko, poddane zarówno mikrofiltracji jak i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Jej napój miał mniejszą objętość niż cappuccino, co tworzyło idealny balans smaku pomiędzy kawą a mlekiem.
Najwięcej emocji wzbudził jednak jej autorski drink, który bazował na klasycznej koncepcji affogato, jednak tak samo jak w przypadku espresso, Agnieszka chciała zmienić pojęcie sędziów o kawie z dodatkiem lodów. Podczas występu, Agnieszka dosłownie wyczarowała sorbet z nektaru bananowego i soku z wielkopolskich jabłek Gala, które zamroziła suchym lodem. Na niewielkie kulki lodów zaparzyła espresso, które po zamieszaniu idealnie łączyło się z sorbetem, podkreślając tropikalne nuty w kawie.
Ponownie na uwagę zasługują perfekcyjnie dopracowane detale występu takie jak przepiękny, drewniany stół Agnieszki, wykonany przez Royes Engineering, sygnowane ołówki dla sędziów, czy koszula z czerwonym „ROJES” na plecach. Wsparcia mistrzyni udzielała ponownie Anna Oleksak (certyfikowany sędzia, Q Arabica Grader, koordynator komunikacji SCAE, zawodowo związana z palarnią Kofi Brand), Marta Grudzień i Paulina Adamska, czyli stały team Rojewskiej. To wszystko pozwoliło Agnieszce na zdobycie kilkudziesięciu punktów przewagi nad kolejnym zawodnikiem, a dzięki temu zachować złotą kolbę na kolejny rok.

Agnieszka jest aktualnie podwójną mistrzynią Polski, zarówno w kategorii Barista, jak i Latte Art. Już 29 marca będzie reprezentowała nasz kraj na Mistrzostwach Świata Latte Art w Szanghaju, a dwa miesiące później na Mistrzostwach Świata Barista w Dublinie. Nasza Coffeedeskowa ekipa też tam będzie, trzymając kciuki za jak najlepszy wynik Polski :)
 

Zawodnicy i sędziowie podczas ogłaszania finalistów mistrzostw.
 

Finaliści Mistrzostw Polski Barista 2016.



Karolina Kosno, Public Relations Manager Coffeedesk.pl. Od kilku lat pomagam w organizacji mistrzostw baristów i trenuję zawodników. Wakacje od kilku lat spędzam wyłącznie na mistrzostwach świata baristów. Specjalizuję się zarówno w kawie speciality jak i w marketingu.  E-mail

© 2016 Coffee Desk
Już 7-8 maja Kołobrzeg stanie się kawową stolicą Polski! A Regionalne Centrum Kultury w Kołobrzegu zmieni się w Światowe Centrum Kawy! Najlepsi polscy bariści  zmierzą się w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016!

http://images76.fotosik.pl/376/e320941c75a4622dgen.png


Kategoria Brewers Cup to parzenie kawy metodami alternatywnymi. Na scenie pojawią się Chemexy, Dripy, Aeropressy, French Pressy i wymyślne cuda, byleby nie były zasilane prądem. Zawodnicy zmierzą się w dwóch rundach: compulsory i open. W pierwszej wszyscy parzą taką samą kawę, a sędziowie wybierają najlepsze napary, nie wiedząc jakich zawodników oceniają. Kawę do tej rundy dostarczy importer zielonej kawy BERO Polska, a wypali ją aktualny Mistrz Świata Roasterów: Audun Sørbotten. Runda open to prezentacje, z wybraną przez zawodnika kawą, podczas których zawodnicy prezentują swój kunszt i charyzmę, a trójka sędziów ocenia ich potencjał na mistrzostwa świata. Szóstka najlepszych zawodników z tych rund przejdzie do finału, w którym ponownie zaprezentują wybraną przez siebie kawę. Nowy Mistrz będzie reprezentował Polskę podczas Mistrzostw Świata w Dublinie 23-25.06.2016!

Zapisy:
Koszt: 100 pln netto (123 pln z VAT)
Ilość miejsc: 24
Data: 01.03.2015, godz. 20:00 (zgłoszenia przyjmujemy przez 24h)
Metoda: zgłoszenia mailowe na adres brewers@coffeedesk.pl
Forma zgłoszenia:
1) Imię i nazwisko
2) Firma, którą reprezentujesz
3) Kilka słów o sobie
4) nr telefonu
5) NR SCAE
6) zdjęcie w załączeniu

Więcej info na profilu fb
Strony: 1 2 [3] 4 5 6

Ostatnie posty


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi