Autor Wątek: red espresso  (Przeczytany 8206 razy)

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
red espresso
« dnia: 19 Sierpień 2016, 16:51:55 »
czy ktoś przygotowywał takie coś w ekspresie ciśnieniowym, i ma konkretny przepis ?
- czy da się zrobić ze zwykłego roibosa (czyli z krzaczka, jak na herbatę) ?
- czy roibosa można zmielić w młynku (tzn. czy nie zaszkodzi to młynkowi) i jak drobno ?
- jaka potrzebna ilość przemiału ?
- czy parzenie można zrobić w zablokowanym sitku ?

ogólnie... chciałbym zrobić coś takiego jak na obrazku (roibos z sokiem jabłkowym, 250ml) ;)




Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: red espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpień 2016, 22:54:10 »
Można kupić gotowy do zaparzania w ekspresie produkt: Red espresso.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: red espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2016, 10:00:19 »
Można kupić gotowy do zaparzania w ekspresie produkt: Red espresso.
A dobre to jako "espresso"? :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: red espresso
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2016, 10:01:42 »
Parę razy próbowałem. Całkiem fajne.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: red espresso
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2016, 10:37:40 »
Rooibos jest ok ale wymaga długiego parzenia w wysokiej temperaturze, w przepisie podaje się gotowanie przez 5 minut.

30 sekund w kolbie to za mało żeby to się zaparzyło. Próbowałem i - w porównaniu do prawidłowo zaparzonego rooibosa - wyszło fatalne.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: red espresso
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2016, 11:10:28 »
Rooibos jest ok ale wymaga długiego parzenia w wysokiej temperaturze, w przepisie podaje się gotowanie przez 5 minut.

30 sekund w kolbie to za mało żeby to się zaparzyło. Próbowałem i - w porównaniu do prawidłowo zaparzonego rooibosa - wyszło fatalne.
Może to kwestia trzymania się ich przepisu?



W sumie to i sitko swoje tam promują ;)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: red espresso
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2016, 11:30:11 »
może i tak, ale to całe red espresso to zwykły rooibos jest, tylko zmielony.
Pijam różne zioła i praktycznie wszystkie wymagają długiego parzenia, często gotowania. Przyspieszanie tego procesu nie jest wskazane, tak samo jak nie mielimy liści herbaty żeby parzyły się w kilka sekund. Cały liść wolniej i inaczej oddaje smak. W ekspresówkach używa się miału, ale jest to określane jako "pył herbaciany" i uważane za najgorszy sort herbaty. Z pyłu wypłukują się nieco inne składniki niż z całego liścia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: red espresso
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2016, 11:31:40 »
W sumie tak, ale przez pół minuty może dużo tych negatywnych substancji nie będzie?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: red espresso
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2016, 11:47:26 »
tak samo jak nie mielimy liści herbaty
Matche mielimy i jest to znany od lat sposób parzenia herbaty, wcześniejszy bodaj niż obecne zalewanie liści.

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: red espresso
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2016, 15:04:16 »
ale jest to określane jako "pył herbaciany"

to by się zgadzało, pytałem kiedyś jak robią takie espresso i była mowa o specjalnym, mocniej zablokowanym sicie do kolby, aby ekstrakcja była dłuższa. zastanawiam się czy nie uszkodzę ekspresu/sita przy eksperymentowaniu.
no nic, będę próbował samodzielnie ;)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: red espresso
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpień 2016, 16:14:51 »
Może trzeba użyć sitek ciśnieniowych od sklepowej mielonki?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: red espresso
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpień 2016, 17:34:21 »
Może trzeba użyć sitek ciśnieniowych od sklepowej mielonki?
A są aby takie do E61?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: red espresso
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpień 2016, 18:32:23 »
Pewnie nie, chyba żeby u majfrendów na ali poszukać. Tam jest wszystko.

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: red espresso
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpień 2016, 23:44:54 »
no i zrobione... roibosa przemieliłem w ręcznym młynku (trochę się rozdrobnił ale pył to to nie jest, z resztą chyba i nie powinien, przynajmniej na filmach nadal widać strukturę igiełek) i wrzuciłem 16gr do sitka ciśnieniowego, wyszła ładna crema (60ml), no ale jak to prawidłowo powinno smakować to nie wiem - z latte bardzo fajny smaczek. jutro próba z sokiem jabłkowym...

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: red espresso
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpień 2016, 14:25:41 »
I.C.S.
jak to prawidłowo powinno smakować to nie wiem
a może przy kolejnej próbie zrób porównanie : ekspres vs tradycyjny sposób (5-10 min we wrzątku), ciekawe jak to wyjdzie i co wygra.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi