Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 318039 razy)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #465 dnia: 09 Lipiec 2017, 15:59:04 »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #466 dnia: 09 Lipiec 2017, 16:47:50 »
Tylko martwi mnie,  jak można zrobić{ wymyślić} tamper o skośnych bokach. 
No to wyobraź sobie, że można. Mam taki i bardzo go sobie chwałę. Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #467 dnia: 09 Lipiec 2017, 17:36:53 »

http://cargocollective.com/mattperger/Pergtamp#.WWI0wbpuK-4



Przeczytałem, czy dobrze zrozumiałem. :mhh: Tłumaczyła mi teks przeglądarka.
Mówią o ostrym kancie {skos} który i tak zapewnia nam kąt prosty i rodzaj użytego materiału.
Nie wspominają o kawie jako materiale sypkim który przez ubijanie sam się w jakimś stopniu poziomuje.
A to co jest najważniejsze w poprawnym powtarzalnym przekazywaniu{oddziaływaniu} siły, czyli prowadnica {boczna ścianka ubijaka} praktycznie jej nie ma bo jest skos.

Moim zdaniem, mieli problem z powietrzem. Zrobili obejście tego problemu w sposób dla mnie nie zasadny. Do tego sitko robione w tolerancji +/ - 0,15 mm jest dla mnie BUBLEM.
Sprawę powietrza można rozwiązać lepiej.


 
http://coffeehq.biz/product/specht-design-x-pullman-bigstep-american-walnut-tamper/

Tamper fajny. :) Ten jest skośny ale nie do końca. Prowadzenie małe, ale jest.

Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)
Precyzyjnie, co ma do tego skos?




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #468 dnia: 09 Lipiec 2017, 17:42:12 »
Cytat: Krakus w Dzisiaj o 16:47:50
Tylko tak można ubić kawę precesyjnie (ruchem bąka)

Precyzyjnie, co ma do tego skos?

A co ma precesja do precyzji :)?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #469 dnia: 09 Lipiec 2017, 18:14:09 »
co ma do tego skos
Tamper taki może być bardziej dopasowany. jak kołyszesz tamperem skośnym, to nie masz wrażenia ocierania brzegu tampera o sitko i możesz robić większe  (głębsze) kołysania. Prostopadły ogranicza wielkość ruchów kołyszących. A tak w ogóle to nie Metiu wymyślił tamper skośny. Też mam taki i uważam, że jest bardzo fajny.
https://www.cafe-kultur.com/products/tamper-torr-classic-palisander a tutaj jest trapezowaty. A tu masz zupełnie odjechany. http://www.prorista-shop.com/
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #470 dnia: 09 Lipiec 2017, 19:19:37 »
Tamper taki może być bardziej dopasowany. jak kołyszesz tamperem skośnym, to nie masz wrażenia ocierania brzegu tampera o sitko i możesz robić większe  (głębsze) kołysania. Prostopadły ogranicza wielkość ruchów kołyszących. A tak w ogóle to nie Metiu wymyślił tamper skośny. Też mam taki i uważam, że jest bardzo fajny.

Dzięki za wyjaśnienie.
Coś od siebie. Moje 3 tampery:



Ten środkowy jest od Rogera 58,4 mm. Dolna krawędź jest lekko zaokrąglona.
Lewy i prawy tamper ma krawędź ostrą. Są one dość ciężkie. Wyglądają nieciekawie, ale robotę robią i z tego kształtu jestem zadowolony.
Mam prowadzenie boczne które czuję w palcach i widzę na oczy przekoszenie o ile tylko ono wystąpi.




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #471 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:18:59 »
Coś od siebie. Moje 3 tampery
ładne. Fajnym pomysłem byłoby też wygrawerowanie czy naniesieni w jakikolwiek inny sposób linii ściankę boczną podstawy tampera, równoległych do płaskiej powierzchni sytykjącej się z kawą, żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #472 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:48:28 »
żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.
I to jest największy problem z moim tamperem - świetnie się sprawdza w precesji, ale rzadko trafiam z równoległym ubiciem, co stwierdzam przy obrocie temperatury pod palcem.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #473 dnia: 09 Lipiec 2017, 22:55:35 »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #474 dnia: 10 Lipiec 2017, 10:32:18 »
Fajnym pomysłem byłoby też wygrawerowanie czy naniesieni w jakikolwiek inny sposób linii ściankę boczną podstawy tampera, równoległych do płaskiej powierzchni sytykjącej się z kawą, żeby jeszcze wizualnie mieć potwierdzenie poziomego ubijania kawy.

Też o tym myślałem. Zrobić to mogę zawsze. Sprawdza mi się dobrze mechaniczne potwierdzenie przez odpowiednie spasowanie.




I to jest największy problem z moim tamperem - świetnie się sprawdza w precesji, ale rzadko trafiam z równoległym ubiciem, co stwierdzam przy obrocie temperatury pod palcem.

Poziomowanie ubicia kawy zaczyna się od położenia samej kolby z kawą na podstawie. Czyli przed jej ubiciem. Na oko można stwierdzić czy sitko jest w poziomie.
Tamper przy lekkim chwycie sam łapie pion. Wprowadzasz go do sitka z siła wynikająca z  jego masy. Reszta jest już stosunkowo prosta.
Moim zdaniem rób to wszystko powtarzalnie. Wejdzie w nawyk. A co to nam da?   :mhh: To, że nawet pijąc wódkę  :lol2: gdy głowa się kiwa  :lol2:  doppio i tak wyjdzie ok.  :taktak: :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

JanuszuNieKrzywdz

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #475 dnia: 15 Lipiec 2017, 14:02:43 »
Mój ekspres ma pojemnik na wodę 1L. W instrukcji są 3 cykle odkamieniaia i na to schodzi cały pojemnik. Kupiłem odkamieniacz Saeco Decalcifier 250ml. W instrukcji jest napisane, aby wlać cały (nie ma nic o proporcjach a wydaje mi się, że ekspresy Saeco mają większe zbiorniki).

Jaki roztwór zrobić?? Chciałbym na pół czyli 125ml, a resztę wody, czyli 1:8, ale czy nie będzie za słabo?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #476 dnia: 21 Sierpień 2017, 08:14:17 »
Ascaso i-2 mini - jeden obrót pokrętła przy mieleniu pod espresso zmienia: a) niewiele, b) średnio ale czuć różnicę, c) potrafi dużo zmienić w smaku.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Wrzesień 2017, 17:13:10 »
Pytanie do roasterów:

Mam nieprzyjemność współpracować z bardzo marna palarnią i o ile kawy afrykańskie sa ok, jakiś smak mają to kawy z Ameryki południowej sa totalnie beznadziejne i smakują tak samo. Kostaryka, Gwatemala teraz Nikaragua maja aromat bułki tartej i płaski chlebowy smak z bardzo trawiastym posmakiem. Co moze byc przyczyna? Kiepskiej jakosci ziarno czy nieumiejętność palenia?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Wrzesień 2017, 19:33:52 »
Z ostatniego wrocławskiego spotkania w Czarnym Deszczu dowiedziałem się od samego mistrza palenia, że jest to oznaka tego, że ziarno jest po prostu zagrzybiałe, spleśniałe.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Wrzesień 2017, 19:49:31 »
Ale trzy różne kawy? Kiła tygodni temu jeszcze Kolumbia i tez to samo.
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi